SVJETSKO PRVENSTVO U TRAIL TRČANJU: Prvo takmičenje ultra reprezentacije BiH

Nakon što je Atletski savez Bosne i Hercegovine prošle godine postao članica Međunarodnog saveza ultramaratonaca (IAU - International Association od Ultrarunners), bh. ultramaratonci (koji nemaju svoj ultra savez) su preko ASBiH dobili mogućnost učestvovati na velikim takmičenjima.

4103
Banner

Moje trčanje – www.trcanje.net

Prvo veliko takmičenje na kojemu se pojavljuje naša reprezentacija jeste Svjetsko prvenstvo u trail trčanju koje se ove godine održava u Castellón de la Plana (Španija, planina Penyagolosa).

Velikom takmičenju je prethodila izborna trka (67 km) za koju je poslužilo prošlogodišnje izdanje Jahorina ultra traila gdje su najbolje plasmane, a time i nastup za reprezentaciju, izborili: Mirsad Abdaković (Cazin) i Jasmin Pajević (Mostar), a kod žena Jasmina Hodžić (Tuzla) i Nataša Kaurin (Banjaluka).

Trka Svjetskog prvenstva u trail trčanju počela je jutros rano startom u 6 sati. Radi se o poprilično teškoj stazi dužine 85,3 kilometara i sa čak 4900m akumuliranog uspona. Osim što je staza zahtjevna i vremenski limiti su jako rigorozni pa je tako 15 sati limit za koji morate istrčati trku, a duž trase je 7 raspoređenih check pointa sa postavljenim limitima.

Upravo su naše dvije predstavnice svoj nastup okončale na takvim stanicama gdje, nažalost, nisu uspjele dotrčati u zadanom vremenskom roku. Jasmina Hodžić morala je odustati u mjestu Bassa sa pretrčanih do tada 22,6 km za 3:41:23, dok je Nataša Kaurin svoj nastup završila nakon 4:40:30 i pretrčanih 31,4 km na check pointu u mjestu Useres. Ostaje žal zbog toga što na prvom nastupu u istoriji dugoprugaške reprezentacije BiH naše predstavnice nisu uspjele zabilježiti finiš, ali isto tako treba istaknuti važnost ovog trenutka i upisa prvog nastupa. Vjerujemo kako će već na nekom od sljedećih prvenstava doći i bolji rezultati.

Što se tiče muških predstavnika, Mirsad Abdaković i Jasmin Pajević trčali su cijelu trku zajedno te su na kraju finiširali za 12:57:00 i tako se upisali kao prvi reprezentativci naše zemlje sa zabilježenim službenim rezultatom na jednom Svjetskom prvenstvu. Taj rezultat je u konačnici bio dovoljan za 131. mjesto koje su zauzeli naši predstavnici od 162 finišera u muškoj konkurenciji.

Domaćini su imali itekako razloga za slavlje jer su njihova dva predstavnika zauzeli prva dva mjesta u ukupnom poretku. Luis Alberto Hernando je bio najbrži sa vremenom 8:38:35, a njegov zemljak Cristofer Clemente istrčao je za 8:46:19. Treći najbrži bio je Britanski predstavnik Thomas Evans sa vremenom 8:49:35.

Najbrža žena pojedinačno je Ragna Debats iz Holandije – 9:55:00. Na drugom mjestu je domaća predstavnica Laia Canes sa vremenom 10:11:11. Treće mjesto pripalo je Francuskinji Clairi Mougel10:15:23.

Luis Alberto Hernando (Foto: Jordi Saragossa)

Prvakinje svijeta u trail trčanju 2018. godine su predstavnice Španije sa vremenom 31:05:29. Na drugom mjestu su predstavnice Francuske – 31:37:33, dok su treće mjesto zauzele Amerikanke sa vremenom 32:01:44.

U muškoj kategoriji prvaci svijeta su također domaćini Španjolci sa vremenom 26:45:08. Na drugom mjestu su Britanski predstavnici – 27:09:06, a treći su Francuzi – 27:44:52.

Detaljnije rezultate prvih reprezentacija pogledajte na fotografijama ispod.

 

Vaši komentari

Banner