ANELA BJELIĆ MUHTAREVIĆ: U tri godine trčanja do reprezentacije i Svjetskog prvenstva

Iz potrebe da učini nešto dobro za sebe i svoje zdravlje, počela je trčati prije tri godine, i u tih 1095 dana dotrčala je na nekoliko postolja na jakim trail trkama kod nas i u regionu, a upravo trail je njen domaći teren.

3644
Banner
Banner
Banner

Razgovarao: Nicolae Golea

Jedno od tih postolja donijelo joj je i nastup za reprezentaciju na Svjetskom prvenstvu u trail trčanju koje će se održati 8. juna u Portugalu.

Anela Bjelić Muhtarević je rođena u Zavidovićima (13. 9. 1981.), a trenutno živi, radi i trči u Živinicama. Trade marketing menadžerica u Fructalu za Bosnu i Hercegovinu trčanje nalazi i kao alat za stres koji je danas neizbježan u bilo kojoj sferi života.

– Trčanjem se bavim već tri godine, a počela sam trčati iz potrebe da uradim nešto dobro za sebe, svoje zdravlje i svoje tijelo. Ubrzo sam otkrila da trčanje pruža i više od toga, te mi je postalo nezamjenjiv vid relaksacije koji mi pomaže da se lakše riješim stresa koji je danas opšteprisutan, objašnjava na početku razgovora za prvu bh. stranicu o trčanju Anela Bjelić Muhtarević.

Anela ne skriva na kojim se dužinama najbolje osjeća i snalazi, a lični rekord u maratonu ostvarila je prošle godine u Berlinu dok je onaj polumaratonski dosta svježiji, iz  Banjaluke.

– Omiljene discipline su mi sve dugoprugaške, ali preferiram trail trčanje. Dužine do 50 km su ono što najviše volim, ali kako volim izazove oprobala sam se i na većim dužinama. Tako sam bila treća prošle godine na Jahorini na trci od 68 km, i druga u Istri (100 milja Istre nap.a.) ove godine na trci od 67 km. Od rezultata bih još istakla drugo mjesto na Čvrsnica Ultra Trailu 2017. godine. Najbolje vrijeme na maratonu mi je 3:50:56 ostvareno prošle godine u Berlinu, a na polumaratonu 1:39:02 ostvareno ove godine u Banjaluci.

Prošle godine na Jahorina ultra trailu, na trci 68 km sa 2800m uspona Anela je završila 3. sa vremenom 9:59:26. Kako je ta trka bila kvalifikacijska za ulazak u reprezentaciju Bosne i Hercegovine za nastup na Svjetskom prvenstvu u trail trčanju, Anela je zajedno sa Jasminom Kavazović ostvarila nastup u Portugalu. No, ovogodišnji nastup na trci od 67 km i 2500m uspona u sklopu najvećeg trail takmičenja u regionu – 100 Milja Istre, Anela je ostvarila svoj do sada najbolji rezultat u jakoj ženskoj konkurenciji, preko 90 takmičarki, na spomenutoj trci. Drugo mjesto sa vremenom 8:03:38 je pokazalo progres i s pravom se možemo nadati da će i nastup u Portugalu biti kvalitetan.

– Divan je osjećaj predstavljati svoju zemlju na svjetskoj smotri najboljih, ali i velika odgovornost. Kod nas je u stanju u kakvom jeste, ali na svjetskoj razini trail trčanje postaje sve popularniji sport, i mi idemo da ukrstimo patike sa profesionalcima, ljudima kojima je trčanje život. Uprkos željama, treba biti realan i ispravno postaviti ciljeve. Obzirom na poslovne i porodične obaveze pripreme sam odradila najbolje što sam mogla, ali to je neka druga krajnost u odnosu na reprezentacije koje su još prije dva mjeseca trenirale na stazi. Treba biti prije svega realan, stoga je moj cilj da završim trku u dozvoljenim vremenskim granicama te da Bosna i Hercegovina dobije jednu finišerku više, poručuje Muhtarević.

Da podsjetimo, Bosna i Hercegovina će nastupiti na SP-u u Portugalu (Miranda do Corvo, staza 44 km sa cca 2.200m uspona), u sljedećem sastavu: Mirsad Abdaković, Branislav Pavić, Marko Kožul, Rašid Haračić i Kornej Arkoš te Jasmina Kavazović i Anela Bjelić Muhtarević.

Trenutno stanje u reprezentaciji je zadovoljavajuće, moral je na dobrom nivou. Putujemo organizovano avionom iz Sarajeva za Portugal. Problema nikada neće nedostajati, ali svi jedva čekamo da se pojavimo na svjetskoj smotri najboljih i da se usporedimo sa najboljima na svijetu. Trudit ćemo se da Bosnu i Hercegovinu predstavimo najbolje što možemo, te se nadam da ćemo bar malo doprinijeti razvoju ovog sporta u BiH, kaže Anela te za kraj dodaje:

– Na kraju bih još željela da se zahvalim svojim sponzorima, kompaniji Nectar Group u kojoj sam zaposlena, te ARK Rekreativci Tuzla koji su financijski podržali moj odlazak na SP u Portugal.

Vaši komentari

Banner