CENTRAL PARK NEW YORK: Najpoznatiji trkački park na svijetu

Central park u New Yorku je jedna od najposjećenijih lokacija najnaseljenijeg grada u SAD-u, a samim time i jedna od najpoznatijih filmskih lokacija. Gotovo da nema kadra u filmovima koji prikazuju Central park, a da nema u kadru trkača kao statista makar.

3559
Banner
Banner

Pripremila: Ivana Jezildžić

Posebno impresionira poznata slika gdje je park fotografiran iz zraka te se vidi da je okružen urbanom sredinom, a on se posebno diči svojim prostranim zelenim površinama, tj. 843 hektara (3,41km2).

Bogat je i sa nekoliko prirodnih i umjetnih jezera, sedam glavnih livada te mnogo šume. Postoje mnoga zatvorena igrališta za djecu. Pruža se 4 kilometra duž 59. i 110. ulice, a širi se 0,8 kilometara između Pete avenije i Central Park Zapad. U njemu je trkačka staza “Park Drive”, dugačka 9,7 km, gdje New York Road Runners Club, skoro svakog vikenda održava razna natjecanja. Staza prelazi preko 36 mostova, od kojih je svaki različit.

Potrebu za javnim parkom iskazao je pjesnik i urednik Evening Posta (sada New York Post) William Cullen Bryant, a sa njim i prvi američki krajobrazni arhitekt Andrew Jackson Downing koji je počeo publicirati gradsku potrebu za parkom 1844.

Na natječaju za uređenje, poboljšanje i proširenje parka 1858., pobijedili su sa svojim planom arhitekt Frederick Law Olmsted i arhitekt / krajolik dizajner Calvert Vaux. Odmah su prionuli na posao, a nažalost prije pokretanja građevinskih radova stanovnici toga područja morali su biti iseljeni. Tu su se nastanili „slobodni crnci“ koji su pobjegli od ropstva na sjeveru, te siromašni Irci i Nijemci. Radovi su pokrenuti, a za javnost park je otvoren u zimu 1859. godine kada su tisuće Njujorčana klizale po jezerima izgrađenim na mjestu bivših močvara. Do 1865. godine park je primio više od sedam milijuna posjetitelja godišnje. U prvom desetljeću park su posjećivali oni koji su bili u višim klasama društva, posjećujući ga u svojim skupocjenim vozilima. Njujorčani srednje klase također su se okupljali u parku za zimsko klizanje i ljetne koncerte subotom popodne. Kasnijom borbom radničke klase povjerenici parka polako su počeli dopuštati razne aktivnosti i okupljanja u parku.

Park prima godišnje oko 35 milijuna posjetitelja što ga čini najposjećenijim urbanim parkom u Sjedinjenim Državama. Svima poznati i prepoznatljivi park sa filmskog platna, po istraživanju 2017. godine pronađen je kao lokacija u 231 filmu.

U samom centru New Yorka jedna velika zelena „metropola“ koja ima toliko staza da se samo tu trčeći možete pripremiti za razne trke. Posjeduje raznovrsne terene i izvrstan krajolik što ga odmah pretvara u jedan od željenih mjesta svakog trkača, posebno nakon 27. lipnja 2018. godine kada je izdata zabrana prometa automobilima, koji su do tada mogli svaki dan od ponedjeljka do petka saobraćati do 19h.

Koliko je uređen park govori nam i to da uzduž njega postoji posebno iscrtane staze samo za trkače. Trkači posebno ističu stazu oko najvećeg umjetnog jezera u Central Parku, oko Jacqueline Kennedy Onassis Reservoira koja iznosi oko 2,5 kilometra, a staza je ravna te idealna za brzi trening. Tu postoji pravilo da se trči samo u jednom smjeru, te se trkači pridržavaju trkačkog bontona iako je na nekim dijelovima staza uska. Ova staza je mnogima poznata iz filma „Maratonac“ po kojoj trči glavni junak Dustin Hoffman. Jezero je prvobitno nosilo naziv Reservoir, a 1994. preimenovan je zbog navodnih zasluga Jacqueline Kennedy za dobrobit grada. Sa toga mjesta trkači mogu uživati u posebnom pogledu na manhattanski skyline i vizuru New Yorka. Staza gdje se može trčati u oba smjera naziva se The Bridle Path i dosta je šira od gore navedene, no isto tako popularna. Na svako malo mogu se pronaći toaleti, a pitka voda se nalazi u fontanama, koje su isključene preko zime.

U blizini je i memorijalni spomenik Strawberry Fields Memorial, kojeg je otvorila Yoko Ono 9. listopada 1985. godine, na dan kada je John Lennon trebao napuniti 45 godina. Dakako, kao i u većini svjetskih parkova i u Central Parku postoji zoološki vrt.

Ciklus Central Park bio je staza koja se koristila za prvih 6 Maratona u New Yorku, od 1970. do 1975., prije no što je maraton dobio na popularnosti i proširio se na pet gradskih četvrti. Prvi maraton je organiziran 1970. godine u Central Parku gdje se trčalo 4 kruga, a sada učesnici park prelaze u zadnjim kilometrima i prolaze kroz finiš. Na 41. kilometru trkači ponovo nakratko izlaze iz Central Parka, i onda kroz kružni peterotračni tok, Columbus Circle, ulaze opet u park gdje slijedi finiš do ispred poznatog restorana “Tavern od the Green”, gdje se dan ranije održava i Pasta Party.

Ukoliko se nađete u New Yorku i poželite trčati u ovom kultnom trkačkom parku možete se pridružiti Fit Tours NYC ili City Running Tours za grupna trčanja ili za sve informacije i podršku. New York Road Runnersi pak organiziraju više od 100 trkačkih događaja svake godine u Central Parku, a imaju kiosk u parku na ulazu u istočnoj 90. ulici i East Driveu kod Inženjerskih vrata. Tu se možete svaki dan obratiti za informacije, upute i bilo kakvu pomoć.

I svakako, pošaljite nam poneku fotografiju iz najpoznatijeg trkačkog parka na svijetu.

Vaši komentari

Banner