SEDMICA PRIJE UTRKE: Manje je više

Mnogi trkači se pitaju kako trenirati u zadnjoj sedmici prije velike utrke. Donosimo nekoliko vrijednih savjeta ukoliko se nalazite u ovoj nedoumici.

4748
Banner
Banner
Banner

Pripremio: Dražen Filipović

Iako smo prilično svjesni da smo već postigli što je moguće i dalje postoji onaj osjećaj nesigurnosti i napetosti, osobito kod rekreativnih trkača.

Jesmo li mogli pripremiti se bolje i biti discipliniraniji u trenažnom procesu – su pitanja koja treba ostaviti sa strane i možda za pripremu nove utrke. Sada treba obratiti pažnju za sljedeće.

Smanjite volumen

U ovoj fazi glavni dio treninga za utrku je završen. Ovo je vrijeme posvećeno oporavku bez obzira da li vam je ovo prvi polumaraton ili deseti. Oporavak svakako uključuje dovoljna sna, pravilnu trkačku prehranu – carbo loading prije utrke.

Suzdržavajte se od napornih treninga

Ovo osobito vrijedi za trkače početnike. Naporni i brzi treninzi nekoliko dana prije utrke mogu znatno smanjiti performanse onda kada je to najbitnije. Iskusniji trkači koji su navikli na intenzivnije i brže treninge imaju i brži oporavak, stoga ovo pravilo ne mora biti mjerilo uspjeha na utrci.

Napunite rezerve

Već smo spomenuli da oporavak i priprema za utrku uključuje i hranu bogatu ugljikohidratima. Ovdje treba pripaziti da zadnji obrok prije utrke bude u skladu sa vašom prehranom, posebno ako ste na putovanju. Mnogi trkači čak nose svoju omiljenu hranu na put sa sobom kako bi izbjegli probleme oko pronalaska poznatih namirnica.

Pijte dovoljno tekućine

Osobito u ljetnim mjesecima pravilna hidracija u danima prije utrke je jako bitna. Glavni indikator toga da ste dobro hidrirani je blijeda boja i bistar urin.

Smanjite stres

Pokušajte dane prije utrke provesti u što opuštenijem okruženju i naravno – spavajte dovoljno. Ukoliko noć prije utrke niste “ni oka sklopili“ to neće biti presudno za vaš rezultat.

Pazite šta jedete

Prije duge i intenzivne aktivnosti kao što je maraton ili polumaraton jedite hranu bogatu ugljikohidratima sa malo vlakana. Idealno je obrok pojesti tri ili četiri sata prije utrke. Izbjegavajte hranu koja je teško probavljiva. Iskusniji trkači već imaju svoje uobičajene rituale prehrane prije utrka.

Zadnji gutljaji prije utrke

Ukoliko ste se pravilno hidrirali nekoliko zadnjih dana prije same utrke nije potrebno da se dodatno zalijevate vodom i napitcima nekoliko sati prije starta. Nakon zadnje posjete toaletu možete povući par kratkih gutljaja, ali ne dozvolite da krenete u svoju utrku sa punim mjehurom.

Vaši komentari

Banner