Trkački jelovnik za svaku trku

Veče prije svoje istorijske pobjede na New York maratonu 1978. godine, Grete Waitz je večerala škampe, odrezak, sladoled i crno vino. Sljedećeg jutra, istrčala je svjetski rekord, ali se osjećala toliko loše da je izula patike, bacila ih na svog muža i rekla mu: "Ovu glupost više nikad neću ponoviti!“

12615
Banner

Pripremila: Ljilja Lukić

Teška večera je kod legendarne maratonke napravila stomačne probleme, a kod nas običnih smrtnika-trkača vjerovatno bi dovela do katastrofe.

Zbog toga uvijek treba imati na umu da dan prije trke ne treba probati nova jela ili pića.

Šta jesti veče prije trke? Stručnjaci kažu da to zavisi od dužine koju ćete trčati. Svaku kombinaciju hrane možete isprobavati i tokom perioda treninga.

5K

Kraće trke mogu da uznemire stomak zbog jačeg intenziteta. Da bi ste izbjegli stomačne probleme, doručkujte nešto lagano. Obrok bi trebalo da sadrži proteine i masti, kao i ugljene hidrate sa manje vlakana. Nakon trke, prednost bi trebalo da ima pomorandža, banana, integralni keksići…

10K

Tokom perioda treninga eksperimentišite sa nekoliko varijanti obroka prije tempo treninga, dok ne dođete do onog koji stomak najbolje podnosi. Nakon trke, pojedite energetsku pločicu koja sadrži i ugljene hidrate i proteine.

Polumaraton

Trebaće vam ozbiljno gorivo koje će vas držati tokom trke, a naročito ugljeni hidrati. Tokom trke možete uzeti jedan ili dva gela, a na okrepama vodu ili sportske napitke.

Maraton

U danima pred maraton ubacite u ishranu mnogo ugljenih hidrata, čašu đusa za doručak, dodatnu kašiku meda u čaj, perece za užinu, rižu i voće uz večeru. Tokom trke, oko pola litra sportskog napitka i gel ili dva na svakih pola sata. Pomorandže i grickalice su dobre u finišu, a dva sata nakon trke trebalo bi da pojedete i obrok bogat proteinima.

Loša hrana

Prije trke trebalo bi da izbjegavate brokoli, karfiol, punomasni sir, gazirane napitke, prženu hranu, masno meso.

Vaši komentari

Banner
Podijeli objavu
Prethodni članakVažnost ishrane pri oporavku trkača
Sljedeći članakPOKRENI SE ZA ZDRAVLJE: Trčanjem protiv stresa
Moje trčanje trcanje.net je prvi bh. specijalizirani web portal o trčanju. Cilj nam je popularizacija i promoviranje trčanja prije svega u Bosni i Hercegovini. Osobit naglasak stavljamo na promociju prirodnih ljepota i kulturno-istorijske baštine naše zemlje.