2. CAZINSKI MARATON: Podrška, ozbiljnost i ambicija čine Cazin potencijalnom bh. maratonskom mekom

Iako je svaki trkački događaj pozitivan pomak za naš sport, ponekad se susrećemo s organizatorima koji baš i nemaju jasne odrednice šta napraviti ni za najavljeni događaj netom pred njima, a kamoli gledati malo dalje unaprijed.

2390
Srđan Samardžić, prvak BiH u maratonu (2:39:13)
Banner

Piše: Ersan Bijedić

U isti kontekst s takvima teško je uopšte i dovoditi one u Cazinu, jer organizaciju vode prvo iskusni i ozbiljni ljudi, zatim prekaljeni i kvalitetni trkači, a na kraju očito i odlični domaćini.

Evidentni pomaci

Da su daleko od takve priče pokazali su u Cazinu prošle godine, a to dobro “podebljali” ove. Jednostavno svaki segment na koji bi obratili pažnju je najvjerovatnije (da ne napišem “sigurno”, jer se uvijek može naći neki prigovor) poboljšan ove godine, a bilo je to vidljivo na svakom koraku. Najbolji trkači su bolje (odnosno novčano) nagrađeni, organizovana su popratna dešavanja (predavanje i revija dan uoči trke, ceremonija dodjele priznanja najboljima uz ručak u starom gradu), podjela startnih brojeva brza i efikasna, staza dobro obilježena, okrepne stanice vrlo dobre, sa mnoštvom volontera, uz više učesnika… Nije mi cilj cjepidlačiti poslije događaja koji je, čini mi se, trkačima mogao učiniti samo da se dobro osjećaju, ali sam primijetio da je start obje godine kasnio po desetak minuta, kao i povremene izlete na stazu nestrpljivih vozača automobila. Ali ništa što bi posebno pokvarilo ukupno pozitivne dojmove.

Islam Đugum, delegat državnog prvenstva: “Domaćini su se stvarno potrudili da to bude kako treba, organizacija je bila za svaku pohvalu. Staza je valovita, bilo je malo toplije, a generalna ocjena mene kao delegata ispred ASBiH je da ovo treba podržati te domaćinstvo državnog prvenstva i sljedeće godine dati atletskom klubu BURT i gradu Cazinu”.

Srđan Samardžić, Goran Grdenić, Alija Imamović, Mirsad Abdaković

Razvoj glavnih trka

Neko će kazati da mu je dosadno kružiti, ali takve staze imaju svoje čari. Na šest krugova u Cazinu sam lično uživao pratiti razvoj trke jer to takva staza omogućuje. Alija Imamović je krenuo žestoko i imao neko vrijeme nerealnu prednost od nekih 300m ispred Srđana Samardžića. Alijin drugi krug u Cazinu (25:05) je i najbrži krug ukupno od svih učesnika, međutim na maratonu je važno šta ko može napraviti u zadnja dva kruga, odnosno kontinuitet u tempu. Samardžić je trčao strpljivije i svu tu prednost istopio do petog kruga kad je i preuzeo vodstvo. Iza ovog dvojca je dobrim dijelom trke bio Goran Grdenić iz Hrvatske koji ima 2:26 maraton iz Zagreba prošle godine. On je “čekao” do posljednjeg kruga u kojem je preuzeo vodstvo i slavio sa 2:37:18. Da je trčao najkonstantniji i daleko najbolji maraton pokazuju i prolazi po krugovima: 26:01, 25:47, 26:09, 25:52, 26:49, 26:41. Odličan maraton je istrčao i Samardžić koji je postigao svoj lični rekord: 2:39:13, istaknuvši da je ovo njegov prvi pravi maraton (inače ukupno četvrti).

Kod žena je Amela Trožić krenula u dosta ambiciozan poduhvat držeći se u prvom krugu ispred hrvatske olimpijke i ultramaratonke Marije Vrajić, a uz nju do kraja polumaratona. Vrajić je kasnije preuzela vodstvo i odnijela pobjedu, ali ne tako izraženu (3:13:31 naspram 3:16:33). Trožić je napravila ogroman skok (dosadašnji lični rekord joj je bio 3:21:50, Ljubljana 2018.). Sigurna trećeplasirana je bila Hanifa Terzić koja je istrčala i najbolje tempiran maraton od žena (3:23:34), a također uz lični rekord (dosad: 3:24:36, Roterdam 2019.).

Mirsad Abdaković, predsjednik BURT-a, organizatora Cazinskog maratona: “Stvarno sam vrlo zadovoljan, proteklo je sve u redu i kako smo planirali, drago mi je i da smo dobili nove državne prvake i imali dosta učesnika iz raznih zemalja te da su svi oni zadovoljni”.

Amela Trožić, Marija Vrajić, Hanifa Terzić, Mirsad Abdaković

Kvalitet i masovnost

Svi oni koji su istrčali maraton zaslužuju priznanje, pogotovo oni koji su na ovakvoj stazi, koja ipak nije idealna za to, istrčali lične rekorde. Ukupno je maratonska trka u Cazinu stvarno bila kvalitetna jer je i za dosta veće gradove teško okupiti taj nivo da imaju na svom događaju sedmoricu trkača sa rezultatom ispod 3 sata na maratonu. Bila je i masovnija, jer spram prošlogodišnjih 222 finišera na četiri dionice (5, 10, 21,1, 42,2km), ove godine je bilo njih 318. Više o rezultatskom dijelu na LINK-u.

Norvežanin Emil Jones (2013. godište!), koji inače sa roditeljima živi u Makarskoj, je u Cazinu istrčao polumaraton za 2:58:10!

Zaključak

Puno veća podrška koju sad uživaju organizatori Cazinskog maratona od grada i sponzora, ozbiljnost u radu, težnja da se ide dalje naprijed uprkos svim preprekama, svakako ukazuju da je ovo događaj s kojim treba ubuduće računati kao na potencijalnu, posebno za maratonce, trkačku meku. Zato Cazinjani za vas već imaju pripremljen termin za sljedeće izdanje: 9. 8. 2020.

Emil Jones i njegov otac

Vaši komentari

Banner