TUKA O VEZI BRAZIERA I SUSPENDOVANOG SALAZARA: Zaista se nadam da Brazier nije dio tog sistema

Pobjeda Donavana Braziera na Svjetskom prvenstvu u Dohi na 800m ispred našeg Amela Tuke je stigla nepunih 24 sata poslije suspenzije jednog od najboljih svjetskih atletskih trenera i bivšeg izvrsnog maratonca, Alberta Salazara, a čijeg trening kampa “Nike Oregon Project” je član i sam Brazier.

2131
Amel Tuka, Donavan Brazier, Ferguson Rotich
Banner
Banner
Banner

Piše: Ersan Bijedić

Salazar je dobio zabranu djelovanja u ovom sportu na 4 godine, a vodio je još nekoliko izvrsnih atletičara koji su na SP-u u Dohi (npr. Sifan Hassan koja je osvojila zlato na 10.000m).

Američka anti doping agencija (USADA) je Salazara optužila za ozbiljne zloupotrebe kad je u pitanju doping (primjenu zabranjenih metoda, uplitanje i pokušaj ometanja procesa doping kontrole, trgovanje i pokušaj trgovanja testosteronom).

Sumnjivi NOP atletičari

Brazier ipak nije dosad dovođen u vezu sa zloupotrebom nedozvoljenih sredstava u sportu, ali nakon ovoga je svaki sportista iz Salazarovog trening kampa sumnjiv. Pogotovo što je generalno u američkoj atletici doping jako prisutan i više nikoga ne iznenađuje.

Poslije pobjede sa rezultatom 1:42.34 (što je novi rekord svjetskih prvenstava i novi američki rekord oboren poslije 34 godine), Brazier nije spomenuo Salazara, već svog drugog trenera.

– Uspio sam ove godine sve složiti po željama i uz vodstvo trenera Petea Juliana, sve se isplatilo, izjavio je Brazier.

Naravno, morao je odgovarati i na pitanja o saradnji sa Salazarom.

Trening grupe koje vode Salazar i Julian se nikad nisu susretale. Naravno da sam imao kontakte sa Salazarom koji je duhovit tip i zato ga volim, ali on nikad nije trenirao direktno mene. Dio sam Salazarovog trening kampa, ali sam atletičar Petea Juliana. Vijest o suspenziji Salazara sam saznao kao i svi drugi, ispričao je Brazier na press konferenciji poslije trke u Dohi.

Travis Tygart, šef USADA-e

“Alberto Salazar je koristio sportiste kao laboratorijske životinje. Morate shvatiti da

Travis Tygart

sportisti nisu imali pojma šta se događa s njima, šta im se daje. Na primjer, jednoj sportistkinji je rečeno da uzme lijek protiv tumora na materici, iako nije imala tumor. Lagali su sve sportiste i na njima obavljali medicinske eksperimente. Nadam se da će Nike uvidjeti istinu i da će to za njih biti otrježnjenje. Više ne mogu tražiti izgovore, moraju priznati da su se eksperimenti nad sportistima radili pod njihovim imenom i u njihovim prostorima. To je pogrešno”.

Istina će izaći na vidjelo

U vezi svega toga za komentar je upitan i Tuka kao prvi do Braziera na SP-u.

– Čestitao sam Brazieru, mislim da treba sačekati istinu prije donošenja suda. A istina će izaći na vidjelo. Ako ne sad, onda za godinu ili dvije. Nekad prođe 10 godina. U svakom slučaju će se znati. Zaista se nadam da Brazier nije dio tog sistema, izjavio je Amel Tuka.

Amerikanac je ovim rezultatom postao i 10. najbrži čovjek svih vremena i tako potisnuo Tuku na 13. mjesto.

Alberto Salazar

Salazarov međugorski spas”

Nekadašnji američki državni rekorder u više dugoprugaških disciplina, Alberto Salazar, je pobožan tip koji je dva puta hodočastio Međugorje (1990. i 1992. godine). U svoje vrijeme je bio državni rekorder u tri discipline (5.000m, 10.000m i maratonu) te jedan od najboljih svjetskih maratonaca koji se 80-tih godina prošlog vijeka razočarao kao ovisnik o trčanju i svoj mir pronašao u Međugorju.

– Više od 10 godina sam mrzio trčanje. Mrzio sam ga sa puno strasti. Zamišljao sam da mi se dogodi povreda gdje ću izgubiti nogu. Znam da to zvuči strašno, ali ako bih izgubio nogu, onda ne bih morao više mučiti sebe, ispričao je Salazar.

Dodao je da ga je spasila posjeta Međugorju i “povratak Bogu”.

– Ono što me zadivilo u Međugorju je božja prisutnost u toj opskurnoj provinciji. Odjednom sam potpuno vjerovao. Imao sam potpuno uvjerenje da se gospa tu javlja, izjavio je danas suspendovani američki trener.

Vaši komentari

Banner