INEOS 1:59 CHALLENGE: Koji su aduti Kipchogea u Beču?

Nositelj svjetskog rekorda u maratonu, Kenijac Eliud Kipchoge, će u subotu rano u jutro u Beču (Austrija) u sklopu projekta “Ineos 1:59 Challenge” pokušati ostvariti ono što mnogi u svijetu atletike smatraju nemogućim – istrčati maraton za vrijeme ispod 2 sata.

2121
Banner
Banner

Piše: Ersan Bijedić

Kipchoge je nositelj svjetskog rekorda iz Berlina prošle godine kad je trčao 2:01:39, međutim trka koju će trčati u Beču nije otvorena, već eksperimentalna i ne zadovoljava IAAF kriterije za svjetski rekord, pošto će Kenijcu biti omogućeni idealni uslovi i sva moguća pomoć na stazi da to napravi.

Ipak ona u svijetu atletike pobuđuje veliko zanimanje, a Kipchoge se za nju intenzivno i predano pripremao posljednja četiri mjeseca u Kaptagatu (Kenija). U utorak je stigao u Beč.

– Kad smo sletili u Beč, Eliud mi je kazao: “Spreman sam”. Njegova priprema je stvarno dobro protekla. Za njega je bitna jedna stvar – publika. Nadamo se da će ga doći podržati, rekao je njegov trener Patrick Sang.

200

Eliud se za ovaj projekt pripremao u Keniji trčeći oko 200km sedmično, odnosno skoro 5 maratona sedmično.

Organizatori su optimistični i ističu da im je trka u Monzi iz 2017. godine (2:00:25) dala odgovore šta popraviti kako bi Kipchogeu osigurali još bolje uslove za ovaj veliki izazov. Kipchogeov moto je “No Human is Limited”, odnosno, “Nijedan čovjek nije limitiran”.

– Razliku čini mentalno stanje. Mnogi misle da je nemoguće trčati maraton ispod 2 sata, ali ja mislim da je moguće, rekao je Eliud.

11

Od 12 istrčanih maratona Kipchoge je pobijedio u 11 i drži svjetski rekord (2:01:39). Nije poražen od 2014. godine. Osvojio je i zlato na olimpijskom maratonu u Rio de Janeiru 2016. godine.

Kipchoge će pokušati trčati istorijski maraton u Prater Hauptallee, glavnoj ulici parka Prater dužine 4,3km, odnosno krugu od 9,6km koji će trebati istrčati 4,4 puta. Organizatori su zaključili da ova dionica, klima i sve druge okolnosti najbolje odgovaraju za ovaj pokušaj. Mnogi bh. trkači poznaju ovu ulicu jer je to ujedno dionica u sklopu Bečkog maratona.

– U Monzi vrijeme nije bilo idealno, nismo imali toliki vremenski prozor da odaberemo

Jos Hermens

dan trke. Iz te trke smo naučili još nekoliko stvari. Npr. automobil je bio preblizu trkačima. U Beču će biti 15m ispred trkača, umjesto 10m. Imat ćemo sigurno bolju okrepu na stazi, a tu je i odličan tim pacemakera. Najvažnije je to da je Eliud bolji atletičar danas nego je bio prije dvije godine. Vjeruje u sebe i u to da će mu publika u Beču pomoći. Jako teško je trčati 1:59, ali mislim da su šanse 50-50 ili čak malo bolje, rekao je Jos Hermens, menadžer Kipchogea.

Vaši komentari

Banner
Podijeli objavu
Prethodni članakBIORITAM: Sat koji nikad ne kasni
Sljedeći članakI’LL BE THERE FOR YOU: U društvu je lakše
Moje trčanje - trcanje.net je prvi bh. specijalizirani web portal o trčanju. Cilj nam je popularizacija i promoviranje trčanja, prije svega u Bosni i Hercegovini. Osobit naglasak stavljamo na promociju prirodnih ljepota i kulturno-povijesne baštine naše zemlje.