BIORITAM: Sat koji nikad ne kasni

Mnoga istraživanja su pokazala da performanse trkača osciliraju do 25 posto u toku jednog dana.

2247
Banner
Banner
Banner

Pripremio: Dražen Filipović

Jeste li noćna ptica ili ranoranilac? Iako primjena discipline, kako u životu tako i u trčanju, može natjerati i noćne ptice da protrče ranim jutrom, to svakako ne znači da su njihove performanse tada u maksimumu.

Bioritam je usko vezan uz genetiku te su tako izvanjske promjene koje možemo napraviti često samo kozmetičke. Nekada se pretpostavljalo da se vrhunac performansi postiže u kasnim popodnevnim i ranim večernjim satima. Međutim što je za noćne ptice donekle ispravno, za ranoranioce predstavlja doba dana kada njihove performanse drastično opadaju.

Tako su pojedina istraživanja utvrdila da je naš unutarnji sat glavni „krivac“ za vrijeme naših optimalnih rezultata tokom dana.

Zanimljivo je istaći da ranoranioci i oni u sredini ove klasifikacije (kojih je možda i najviše), vrhunac svojih performansi ostvaraju šest sati nakon buđenja. Noćnim pticama je potrebno gotovo duplo toliko vremena tj. 11 sati da ostvare najbolje rezultate.

Isto tako najviša oscilacija performansi od čak 25 posto tokom jednog dana zabilježena je kod kasnih tipova. Rezultati drugih dvaju grupa su bolje izbalansirani tokom jednog dana i iznose od 8 do 10 posto. Ove razlike nažalost znače i manje šanse da elitni sportisti budu iz reda noćnih ptica.

Pitamo se na kraju kakav značaj imaju nova saznanja za nas rekreativce? Istraživači naglašavaju da je naš unutarnji sat vrlo bitan kod plana treninga kako bi postigli najbolje rezultate. Jutarnji sati nisu idealni za optimalne rezultate ni kod ranoranilaca.

Trebao bi ovo neko prenijeti svim organizatorima utrka.

Vaši komentari

Banner