POČECI: Osnovni principi trkačkog treninga

Korektan trening garantuje stalni napredak i sezonu bez povreda.

4201
Banner
Banner
Banner

Pripremio: Dražen Filipović

Glavno pravilo: najprije povećajte učestalost treninga, zatim njihovo trajanje, a tek onda brzinu trčanja.

Osnova kod sportova izdržljivosti jest da trening uključuje vrijeme napora i vrijeme odmora. Tijelu je potrebno dovoljno vremena za regeneraciju kako bi se adekvatno oporavilo nakon treninga.

Ovo se posebno odnosi na trkače koji svakodnevno treniraju. Takav plan treninga garantuje i bolje rezultate. Preporuka je tri do pet treninga sedmično sa trajanjem od 20 do 60 minuta. Ukoliko trenirate više od preporučenog nećete osjetiti direktne zdravstvene benefite, osim poboljšanja forme koja je važna za postizanje zacrtanih ciljeva.

U slučaju prehlade mogući su kraći i sporiji treninzi. Ukoliko imate temperaturu ne preporučuju se fizičke aktivnosti. Tijelu dajte dovoljno vremena da se oporavi od infekcija.

Svakako je bitno uočiti korelaciju dužinskih treninga i treninga brzine. Ukoliko trenirate naporno, treninzi trebaju biti kraći, dok duži treninzi svakako trebaju biti sporijeg tempa. Vrijedno je upamtiti da treninzi brzine zahtijevaju više vremena za oporavak.

Praćenje i mjerenje pulsa igra važnu ulogu kod rekreativnog trčanja. To vam omogućava da osmislite plan treninga u različitim zonama, ili pratite svoj puls tokom sedmice te trčite prema osjećaju.

Plansko treniranje uključuje minimalno četiri treninga sedmično radi adekvatnog praćenja napretka i poboljšanja forme. Svakako osim treninga izdržljivosti ne treba zapostaviti treninge brzine, fleksibilnosti i snage.

Vaši komentari

Banner