MLADEN STEVANOVIĆ: Od rekreativca do ultraša svjetskog kalibra

Mladen Stevanović, ultramaratonac i maratonac iz Ugljevika, prošlu godinu je završio kao osmi na svijetu u trčanju na 6 sati. Iza njega je dosta odličnih rezultata i stalna želja da pomjera svoje granice, a jedno je od promo lica kampanje koju realizuju kompanija Sport Vision i brend Nike povodom velike trkačke priče ove sezone – Vivia Run And More Weekend.

3953
Foto: Sport Vision

Moje trčanje – trcanje.net

Mladen je počeo rekreativno da se bavi trčanjem 2007., kao i mnogi rekreativci  sa željom da promijeni neke loše životne navike.

Krenuo je, kako kaže, ne od nule, već iz minusa, sa viškom kilograma i lošim navikama, nezdravim životom, okrenuo je list i presjekao sve. Na prvim treninzima uspjevao je da istrči po dva, tri kilometra, a onda se tjerao da pomjera granice na svakom sljedećem. Sve to ga je dovelo na 8. poziciju u svijetu u trčanju na 6 sati i 2:39 rezultat u maratonu.

Prije trčanja se bavio fudbalom, trenirao je za prvi tim FK Rudar sve do fakulteta. Studirao je DIF i to je bila inicijalna kapisla za redovne treninge, jer je za polaganje nekih od ispita morao biti fizički spreman.

– U vrijeme kada sam završio fakultet i vratio se u Ugljevik, osnovan je klub malog fudbala i ponuđeno mi je da budem kondicioni trener. Ujutru sam isprobavao na sebi vježbe koje sam naveče radio sa fudbalerima, tako da su mi ti dupli treninzi i neplanirano donosili prednosti u trčanju.

Prva trka – maraton

Zanimljvo je i to da je njegova prva trka ikada bio maraton, 2012. u Beogradu.

– Bio sam totalno neinformisan šta je maraton. Sada svi početnici znaju šta je „pace“, šta je dobro ili nije za koljena ili zglobove. Ja sam samo znao da ima maraton u Beogradu. Prijavio sam se ne znajući ni ko to može istrčati, ni da li je to neko sa ovih prostora trčao. Znao sam da imam volju nešto da pokušam i da neću odustati lako. Dužina koju sam istrčao prije toga je 16 km,  ali sam imao redovne tabata treninge od 2010. godine. To su treninzi snage koji su mi i donosili sve ove benefite koji mi znače u sportovima izdržljivosti, iako nemam obim kilometara kao neki ultramaratonci. Imam tu neku bazu od treninga snage zahvaljujući kojoj se ne povrjeđujem lako i mišićnu izdržljivost koja je potrebna.

Stalno napredovanje

Mladenovi rezultati sa Beogradskog maratona možda i najbolje pokazuju njegov napredak. 2012. godine, na prvoj njegovoj trci ikada, vrijeme mu je bilo 4:16:38, godinu dana kasnije 3:43:52, a sljedeće  3:16:07. 2015. godine trči ispod tri sata – 2:52:22, a 2017. 2:43:55. Najbolji rezultat u ovoj disciplini mu je 2:39:38  iz Ljubljane, prije dvije godine.

– Što se tiče maratona, nemam rezultatske ciljeve, ali bih volio trčati na nekim zanimljivim svjetskim destinacijama i uživati u putovanjima.

Foto: Sport Vision

Rekordi na ultrama

2016. trči prvu ultru u Beogradu na Maratonu maratona i obara rekord staze na 100 km.

– Htio sam da provjerim kakav sam u ultra trčanju. To je bila trka od 100 km, a prvi put kad uđete u neku novu disciplinu ne znate kakvi ste, šta vas čeka, malo se čuvate. Kao i kada sam trčao prvi maraton. Cilj je da istrčiš, jer ne znaš kako se tijelo osjeća poslije nekog 30. kilometra, šta se sve dešava u organizmu, gdje misli lutaju, šta će biti. U ovu ultru sam ušao tako da držim neki tempo koji mi odgovara i koji me ne umara previše. Istrčao sam za 8 sati i 24 minute. Tek sam poslije saznao da sam oborio i rekord te staze, koju je do tada držao ultramaratonac iz Slovenije, rekao je za Moje trčanje.

Za ultramaratone nema specifične treninge kada je u pitanju kilometraža.

– Treniram kontinuirano – biciklizam, plivanje, vježbe snage, trčanje… rijetko pravim pauze uopšte u treningu, možda jednom mjesečno odmorim od svih treninga. Slušam svoje tijelo i ono što mi prija, tako se i spremam. Iz te neke baze, lako kroz par nedjelja uđem u špic forme.

Iako relativno nov u ultrama, nastavlja sa odličnim rezultatima. Njegov rezultat sa trke Maraton maratona u Beogradu na 6 sati od 82,3 km  je bio osmi na svijetu na kraju prošle godine, ali kaže da je tog dana mogao i bolje.

– Sve što ste uložili na treninzima vratiće vam se. Ne znam kako bih posebno i opisao trku nego kao neku kombinaciju emocija – mnoštvo sreće, muke, ushićenja, istrajnosti, fokusiranosti… Bilo je pretoplo vrijeme za trčanje, lijep dan je izmamio i mnogo šetača na Adu, staza je kružna od 2 km, bila je baš gužva –  preskači pudlice, trotinete … ali uspio sam.

Dobar rezultat ostvario je i na svjetskom prvenstvu na 100 km, 8. septembra prošle godine, trčao je 7h 22 minuta, i gdje je čak drugih 50 km trčao brže.

– Nekad se i sam pitam odakle mi to sve dođe. Sve je povezano i sa psihom, voljom i unutrašnjom motivacijom. Ako vi poslije 30. km počnete razmišljati da je ostalo još 70, nije dobro. To su psihičke igre, sve vas vuče da negativno razmišljate i da, ako vas nešto malo zaboli, razmišljate da ne možete više.

LIČNI REKORDI

Maraton: 2:39:38
Ultra na 6 sati: 82,3 km
100 km: 7h:22min
Ironman: 10h:44min

Dva puta Ironman

Završio je dva Ironman takmičenja, 2014. i 2016.

– Prvi put vrijedi otići na Ironman, a drugi put mi je bio izazov, jer kažu da je drugi najteži. Meni nije bio, tada sam maraton istrčao za 3:10. Inače, nekada mi lakše padne maraton nego trening od 10 km, sve je pitanje trenutka, okolnosti i stvari koje nismo svjesni, a koje igraju ogromnu ulogu.

Sljedeće veće takmičenje za koje se priprema je Svjetsko prvenstvo na 50 km u septembru u Rumuniji, kao i polumaratonske i maratonske trke u regionu.

Mali šampioni

Već sedam godina Mladen je trener u Školici sporta “Mali šampioni” koja je pokrenuta u saradnji sa Opštinom Ugljevik.

– Riječ je o djeci uzrasta od 5 do 10 godina. Treninzi su dva puta sedmično, a ideja je da djeca nauče osnove bazičnih sportova – atletika, gimnastika, plivanje i osnove sportova sa loptom (fudbal, košarka, rukomet…). Osnovni cilj je da u tako ranom uzrastu podstičemo višestrani razvoj djece, poboljšavamo motorička dostignuća, utičemo na njihovo samopouzdanje i radne navike, učimo o pravilima igre u duhu fair play-a i stvorimo čvrste navike svakodnevnog vježbanja.

Foto: Sport Vision

Ulična trka Ugljevik

Svoju ljubav pema trčanju i iskustva sa trka na kojima je učestvovao Mladen je prenijeo i na organizaciju Ulične trke u Ugljeviku. Početkom avgusta i ove godine, peti put za redom ova mala opština će biti domaćin najvećih trkačkih imena iz regiona koji se takmiče u dvije trke – na 5 i 10 km. Osim po brzoj i dobroj stazi ova trka je već prepoznatljiva i po dobroj organizaciji i gostoprimstvu.

– Trudimo se da ova trka bude praznik trčanja i dobre energije. Osim dvije glavne trke, tu su i one za najmlađe. Trudimo se da ih svake godine uključimo u što većem broju i da organizujemo takmičenja za njih kako bi u ranoj fazi odrastanja usvojili zdrave životne navike, zavoljeli sport, razvili takmičarski duh i postali dobri sportisti koji će u godinama koje su pred nama biti glavni pokretači ovakvih manifestacija, kaže Mladen.

Dobra podrška

Podršku kompanije Sport Vision ima već četiri godine. Nike opremu nosi na nastupima i treninzima.

– Ovaj vid podrške i saradnje mi mnogo znači, ne samo zbog toga što treniram u kvalitetnoj opremi, prvenstveno u vrhunskim patikama za trčanje – već mi je to i dodatni podstrek da opravdam ukazano povjerenje. Pogotovo kada su u pitanju pripreme za ultra trke, često treniram noću, pa je potrebna adekvatna oprema sa reflektujućim dijelovima. Zahvaljujući podršci Sport Vision kompanije i brenda Nike imam priliku da ranije isprobam nove modele Nike patika za trčanje. Tako sam među prvima u BiH imao čast da testiram prednosti Nike React tehnologije, pa bih iskreno preporučio i izdvojio novi Nike Odyssey React model.  Prava riječ kojom bih opisao ovaj model je udobnost zbog jastučastog đona koji omogućava mekoću i elastičnost pokreta tokom trke.

Vaši komentari

Banner