SIMPOZIJ ORGANIZATORA CESTOVNIH TRKA: Inicijalno druženje za bolje sutra trkačkih manifestacija u BiH

Prvi Simpozij organizatora cestovnih trka u Bosni i Hercegovini je održan danas u Mostaru, a domaćini su bili organizatori Mostarskog polumaratona.

2195

Piše: Ersan Bijedić

Premijerno okupljanje ovog tipa je na jedno mjesto sastavilo organizatore trka iz Sarajeva (Igman 10K, Unusual Marathon), Banjaluke (Banjalučki polumaraton), Tomislavgrada (10K), Kaknja (5K), Banovića (Banovićki polumaraton), Teslića (Trka zdravlja – Banja Vrućica), Konjica (10K), Ljubuškog (Ljubuški polumaraton), Kiseljaka (5K), Cazina (Ultra 6 i 12h, Cazinski maraton) i domaćina Mostara (Mostarski polumaraton i Sanus Motus).

Simpozij je trajao preko tri sata, a organizatori su predstavili svoje trke i govorili o problemima sa kojima se susreću u svom radu. Konkretno tačke kroz koje su prošli se mogu vidjeti na OVOM LINK-u. Ukupno je inicijalni sastanak prošao bez konkretnih zaključaka ili odrednica za budućnost, ali uz otvoren niz tema od kotizacija za takmičenje, postavljanja standarda za održavanje trka u BiH, iznalaženja sponzora, volontiranju itd.

DOJMOVI UČESNIKA

Franjo Lovrić, Mostarski polumaraton

– Važno je da su se prvi put okupili organizatori cestovnih utrka na jednom mjestu i drago mi je da smo imali čast da to bude u Mostaru. Došlo je dosta organizatora utrka u BiH, a oni koji nisu javili su se i ispričali sa opravdanim razlozima. Na neki način želimo pokazati zajedništvo organizatora i nadamo se da će to pozitivno utjecati i na razvoj trkačke zajednice u BiH. Dotakli smo se različitog spektra problema unutar organizacije utrka koji su jako slični, i što je vrlo važno, prenijeli smo jedni drugima naša iskustva. Vidjeli smo koliko možemo naučiti jedni od drugih i koliko je to iskustvo neprocjenjivo. Zadovoljan sam kako je to izgledalo danas u Mostaru i nadam se da neće stati na ovome, odnosno da nas u budućnosti čeka neki novi simpozij koji će izroditi konkretnim rezultatima.

Elmir Ćerimagić, Igman 10K

– Ova inicijativa je veoma korisna za trkačku zajednicu Bosne i Hercegovine iz razloga što se počinjemo družiti, komunicirati oko načina rješavanja te problematike. Bitno je da smo se sastali, dogovorili da se to održava u kontinuitetu i da pokušavamo doći do zajedničkog zaključka kako napraviti bolju trkačku zajednicu BiH. Nismo se ništa striktno dogovorili oko nekih pravila, ali bitno je da se krenulo i da u budućnosti možemo računati na bolju trkačku zajednicu. Svaka prva inicijativa je veoma teška, ali bitno je da smo se barem upoznali i iznijeli neke stvari, vidjeli da imamo slične probleme, da svi “kuburimo” sa finansijama i slično.

Vladimir Selec, Banjalučki polumaraton

Zahvaljujem se Franji što je organizovao ovo, želim da ga pohvalim jer je bilo dosta organizatora tu. Mislim da je bilo jako uspješno jer se pokazala potreba i neophodnost ovakvog jednog druženja, da se ljudi upoznaju i razmjene iskustva, čuju nešto od iskusnijih organizatora. Mislim da će to i u budućnosti da olakša njihove odluke u organizaciji, da ih ohrabri da nastave u tome što rade. Posebno sam htio naglasiti da se ne smiju obeshrabriti, ali u isto vrijeme ne očekivati puno od ovoga, posebno u finansijskom smislu. Spomenuli smo danas i asocijaciju organizatora trka koja nije toliko neophodna, ali neka forma u organizaciji trka – jeste.

Vaši komentari

Banner