SPLITSKI MARATON: Rekordan broj učesnika, bh. trkači opet najavili veliki odziv

Iako se broj trka u Bosni i Hercegovini enormno povećao, posebno u posljednje dvije godine, većina bh. trkača je navikla da svoju sezonu otvori u Splitu.

3426
Foto: Dražen Filipović
Banner
Banner

Piše: Ersan Bijedić

Teško da neka trka ima tako pogodan termin (ove godine 23. februara od 9 sati) za utrkivanje kao Split koji je u ovom mjesecu spojio klimu i pretežno vrlo povoljne uslove za trčanje kakve možete dobiti samo na jugu, period kad je u okruženju ipak jako mali broj trka, ali i turističku atraktivnost ovog sportskog grada koji je dao nevjerovatnih preko 200 olimpijaca.

Sve to nas vuče u Split pa je bh. trkača na ovoj sportskoj manifestaciji, kao i uvijek, veliki broj. U stvari u Splitu je više naših trkača nego ih većina trka u BiH može okupiti. Petnaest dana do starta su zatvorene prijave za sve trke (osim na dječje koje se održavaju 22. februara) pa možemo provjeriti brojke.

Po trenutnoj prognozi moguća je i kiša na splitski trkački vikend, međutim do starta je ipak još 15 dana. Moglo bi se pogoditi ipak znatno povoljnije vrijeme spram prošle godine kad je bila bura ili pretprošle kad je bila dosta niska temperatura uz snijeg.

Tako među trkačima iz skoro 40 zemalja, BiH svoje predstavnike ima na sve četiri trke u okviru trkačkog praznika u Splitu. Po prvi put će se trčati maraton, a zanimljivo je da Split već u premijernom izdanju ima gotovo 700 najavljenih učesnika. Od toga su 54 bh. trkača najavila učešće na maratonu. Najviše prijavljenih imamo na polumaratonu (370), 59 će ih trčati 5km (ovdje ne računamo one koji su uz duže trke prijavili i 5km) te 28 učesnika na štafetnom maratonu. Uz dječje trke ukupni broj bh. učesnika je sigurno još veći.

Split je dao preko 200 olimpijaca, sa gotovo 100 medalja sa OI. Među tim velikanima splitskog, ali i svjetskog sporta, su i sestre blizanke Lucija i Ana Zaninović (nositeljice niza europskih, svjetskih i olimpijskih medalja u taekwondou), koje su najavile nastup na polumaratonskoj trci.

 

Iako se naši sad mogu oprobati na puno trka u BiH, sa 511 trkača je sačuvan visok odziv

Taman tu negdje pred termin Split Halfa 2016. godine sa radom je počeo i trkački portal Moje trčanje, koji će petu godinu zaredom sa staze pratiti trku u Splitu.

Splitu, ali će rekordno učešće ipak ostati ono prošlogodišnje kad je u prijavama pred trku bilo najavljeno 538 bh. trkača.

Ukupno, Split i ove godine bilježi progres jer spram prošlogodišnjih 2.700 prijava na svim trkama, ove godine ima oko 3.500 najavljenih učesnika.

Vaši komentari

Banner