SPLITSKI MARATON: Lijepa, atraktivna, osvježavajuća, ali i zahtjevna maratonska staza

Glavna novost kad je u pitanju tradicionalna trkačka manifestacija u Splitu je činjenica da je ove godine “najlipši grad na svitu i okolici” dobio maraton.

5225
Foto: dalmatinskiportal.hr
Banner
Banner
Banner

Piše: Ersan Bijedić

Trčali smo ovu stazu (kolega Dražen Filipović i ja sa MT), a temeljni dojmovi su kako je splitskih 42.195m lijepa, ali nešto teža maratonska trasa.

Nije dramatično teška, ali dovoljno da mnoge od nas u najavi odmah psihološki odbije od jurnjave za rezultatom, iako ima i drukčijih primjera jer upravo naši najbolji maratonac i maratonka u Splitu su trčali svoje lične rekorde: Dalibor Jovičić (3:01:58) i Dijana Manđeralo (3:17:01).

– Staza je puno lipa, ali nije lagana, nije brza za napravit brzi rezultat, kazala je za Slobodnu Dalmaciju pobjednica trke, Nikolina Šustić Stanković.

S druge strane nakon što sam četiri godine zaredom trčao polumaratonsku trasu, maratonska je bila veliko osvježenje, neki oblik potpunije slike samog grada koji je ovaj put ponudio i idealne vremenske uslove za trčanje.

Poslije 6km zajedno sa polumaratoncima, maratonci se odvajaju prema prelijepom poluostrvu Vranjic (nazivan i “Mala Venecija”) koje pretrče na prijelazu sa 11. na 12. kilometar. Na ovom novom dijelu splitske trase maratonci po valovitom terenu, gdje u ranoj fazi treba biti oprezan, pretrče 10km prije nego se vrate na utabanu, širem društvu dobro znanu polumaratonsku trasu preko Lore, Poljuda do Marjana koji nas sad sa svojim usponima čeka između 26. i 29. kilometra. Umjesto u cilj, van polumaratonske trase izlazimo opet na 31. kilometru kad nas maraton vodi prema Bačvicama i Žnjanu gdje je okret (37. kilometar). Za malo brže maratonce nije loše što sve do tog 31. kilometra nisu usamljeni na stazi jer stižu trkače na polumaratonu. Završnih 11km je ipak drukčije. Ovaj dio ima nekoliko kraćih uspona, i posebnost pješčane plaže na Bačvicama. Otprilike stotinjak metara preko pijeska uz more trkači su doživjeli sa različitim komentarima, jedni kao jako atraktivan dio, drugi kao dodatni napor koji im nije trebao na 33. kilometru. Uz muziku i podršku plesačica to je ipak kratka dionica preko pijeska koja se u povratku zaobilazi. Sama završnica nosi trčanje oko Dioklecijanove palače, ali ovaj dio također ima dosta elevacije pa ga možda trkači ne doživljavaju tako atraktivnim kako bi to bilo u turističkoj šetnji.

Na kraju, staza je zaista zanimljiva i atraktivna, posebno za trkače koji žele više od same trke, odlično je postavljena, markirana bez greške, sa odličnim volonterima duž svih 42.195m i dovoljno okrepa. Ona je i posebno zahtjevna jer nosi dovoljno uspona i prepreka koje će vas usporiti i ne dozvoliti da u tom trenutku trčite svoj maksimum. Ukupno je sigurno trasa koju je zanimljivo preći i na kojoj se vrijedi oprobati.

Vaši komentari

Banner