KORONA POLUMARATON: “One man” trka Slobodana Jotića

U moru vijesti o različitim distancama istrčanim na balkonima, u dvorištima ili dnevnim sobama, Moje trčanje je zabilježilo i jedan istrčan polumaraton na otvorenom.

2847
Banner
Banner
Banner

Razgovarala: Ljilja Lukić

Slobodan Jotić, maratonac  iz Požarevca (Srbija) koji je trčanjem pobijedio multiplasklerozu, kako on kaže, na njenom terenu – u kretanju, zakazao je sebi polumaratonsku trku.

Nazvao je “Korona polumaraton”, dizajnirao i naručio medalju, a trka se mogla pratiti putem Garmin Live Trackinga.

– Volim spontane trenutke, pa je tako dosta mojih životnih odluka i bilo spontano. Citirao bih scenu iz filma “Forrest Gump”: “Tog dana, bez nekog posebnog razloga, izašao sam malo da trčim!” Zapravo postojao je jedan konkretan razlog za trku. Setio sam se citata “U zdravom telu, zdrav duh”, a u poslednje vreme sam osetio da trenutna društvena situacija baš truje moj duh, i logično je bilo da ga pročistim jednom polumaratonskom dužinom.

A trka ne bi bila trka bez medalje.

– Došao sam na ideju da ovo trčanje obeležim medaljom, pa mi je sinula ideja da bi možda i ostali trkači želeli polumaratonsku medalju u ovom vremenu odsustva trka. Ideja je da svako ko želi medalju u aprilu mesecu istrči polumaratonsku distancu, a početkom maja bi izradili medalje za sve zainteresovane. Na ideju za medalju i za naziv trke (“Korona polumaraton”) definitivno je uticala ova situacija sa virusom, ali na medalji ništa neće asocirati na virus sem imena, naime na medalji će biti kruna (corona – na italijanskom jeziku kruna).

Kao i većina drugih trkača, Slobodan se ovih dana trudi da ostane u dobroj formi pa improvizuje i organizuje treninge u skladu sa vanrednom situacijom.

– Što se ove situacije tiče, svakako sam podigao pozornost, ali se trudim da funkcionišem normalno koliko situacija dozvoljava. Inače, ja bih predložio da svake godine sav ljudski rod stane na mesec dana kao sada, to bi bila preventivna mera, da dozvolimo planeti da se oporavi, regeneriše. Time ne bi pomogli samo planeti, već i budućim generacijama.

Slobodan je kao poruku trkačima uputio Francusku poslovicu: “Ne dozvolite da vam jučerašnji dan oduzme previše današnjeg dana.”

„Korona polumaraton“ je bio njegov 39. polumaraton, a pored toga, do sada je istrčao dva maratona (Beogradski i Atinski), četiri trail trke, jedan sprint triatlon i poludistancu Ironman triatlona (1.9km plivanja, 90km biciklizma, 21.1km trčanja).

Vaši komentari

Banner