VIRTUELNA TRKA: Osvoji medalju na svom balkonu, dvorištu ili tamo gdje trčiš

U vrijeme pandemije korona virusa širom svijeta su zaživile virtuelne trke, pa nije neočekivano da je prva organizovana i kod nas.

4200
Banner

Moje trčanje – trcanje.net

Banjalučki TRK je pokrenuo prvu bh. virtuelnu trku na koju se možete prijaviti OVDJE.

Motivacija

Distance od 5km, 10km, polumaraton i maraton možete trčati bilo gdje i bilo kad u aprilu/maju, nakon čega će biti formirana i objavljena ukupna lista rezultata. Rezultati pojedinaca će biti redovno objavljivani na web stranici TRK-a i društvenim mrežama prema tome kad se ko odluči istrčati svoju virtuelnu trku.

Vladimir Selec

– Odlučili smo izaći u susret mnogim trkačima koji su vrijedno trenirali, i dalje treniraju, ali su trke na koje su planirali otići, otkazane. Znamo da Virtuelna trka nije isto kao i trka koja se trči na trasi, ali pojedinac sa ovim dobiva dodatnu motivaciju da nastavi da trči, ostane u kondiciji i u kontaktu sa trčanjem i trkačkom zajednicom, kaže organizator trke i direktor Banjalučkog polumaratona, Vladimir Selec.

Oprez

Virtuelna trka već dva dana po otvaranju prijava ima oko 50 učesnika iz više zemalja svijeta, a zanimljivo je da ima npr. i trkača iz Izraela.

Organizatori upozoravaju trkače da se pridržavaju uputa za trčanje vani, ukoliko se odluče svoju trku istrčati napolju (možete to napraviti i npr. u dvorištu, balkonu i na sličnim mjestima gdje ima GPS signala). O odgovornom pristupu više čitajte OVDJE.

Za konačni rezultat se uzima “elapsed time”, kompletno proteklo vrijeme, tako da se računaju i eventualne pauze napravljene tokom trke. Trkači će e-mailom dobiti link na koji će prijaviti rezultat.

Na MT smo davno naučili da GPS uređaji uvijek “oduzimaju” od dužine prave dionice, odnosno da na adekvatno premjerenoj distanci pokazuju da je pojedinac prešao više. Tako je organizator, s obzirom da će svi svoje trke mjeriti i predstaviti GPS-om, odlučio da minimalno istrčane distance trebaju biti: za maraton minimalno 42.600m, polumaraton 21.300m, 10km – 10.150m, 5km – 5.100m.

Startni paket i nagrade

Vaša virtuelna trka mora biti predstavljena na jednoj od aplikacija: Strava, Runkeeper, Endomondo, Runtastic.

Svaki učesnik će dobiti finišersku medalju (šalje se poštom) i online diplomu. Za sve učesnike će po niskoj cijeni biti na raspolaganju i učesnička majica. Vrijedne robne nagrade će biti osigurane za prvih pet mjesta u generalnoj muškoj i ženskoj kategoriji za sve distance. Nagrade će biti osigurane i za učesnike u 8 starosnih kategorija, i to za 3 prva mjesta u ženskoj i muškoj kategoriji. Sve nagrade će se slati na adresu učesnika po završetku vremenskog perioda koji je otvoren da bi se trka istrčala. Nagrade važe samo za Ex-Yu regiju.

Više o trci i načinu prijave saznajte OVDJE.

Vaši komentari

Banner