USUSRET ERI “DUŽIH STAZA” U BIH: “GPS ljubimci” u pravilu vam pokazuju više

Prije nepune dvije godine smo objavili prvi tekst o certificiranju staza, u vrijeme kad su od AIMS-a premjerenu stazu imali samo Brčko, Sarajevo i Banjaluka.

2508
Foto: Dražen Filipović
Banner

Piše: Ersan Bijedić

Odmah se pojavio i otpor, u smislu komentara da tako nešto domaći organizatori ne mogu finansijski priuštiti.

Pozitivan iskorak organizatora

Ipak logičnije pitanje koje bi svaki organizator sebi trebao postaviti bilo bi: “Zašto organizovati trku ako nisam u mogućnosti trkačima pružiti osnovne uslove za takmičenje?” Dobar dio organizatora se ipak odlučio pratiti ono na šta i sami nailaze trčeći po zapadu pa danas imamo niz certificiranih staza u BiH. Iako je normalno da se standardi podižu u skladu sa rastom trkačke zajednice, vjerujem da su i afirmativni tekstovi na našoj stranici (kao razgovor sa AIMS mjeriteljicom Lucijom Kolić, tema o stazama koje zadovoljavaju kriterije IAAF-a) dijelom podigli svijest o važnosti da se ide ovim smjerom i odlučili u korist toga da danas imamo adekvatno premjerene staze i na brojnim drugim trkama u Bosni i Hercegovini: Mostarski polumaraton, Gradiški polumaraton, Zenički cener, Cazinski maraton, Ramski polumaraton, druga dva banjalučka polumaratona (RMC), Banjalučki maraton… a razumljivo je očekivati da će i drugi krenuti tim putem.

Prava ili duža staza?

Ove godine ćemo tako imati više trka sa pravim stazama, a zato ima smisla napomenuti da će trkačima njihovi “GPS ljubimci” najvjerovatnije pokazivati više pređenih metara nego je npr. polumaraton (21.097,5m) ili maraton (42.195m). Uglavnom smo navikli na domaćim trkama postavljati “lične rekorde” na kraćim stazama, gdje se malo ko buni jer je trčao na neadekvatno premjerenoj stazi, već radije prihvata zadovoljstvo lažnog postignuća, dok je “duža staza” obično zlo koje se ne oprašta. Međutim, na certificiranim stazama nećete trčati manje, ni više (osim ako preferirate cik – cak rutinu), nego će vam GPS uređaji u pravilu pokazati više istrčanog.

London Marathon, GPS pokazatelji na uzorku od 1000 trkača (Foto: Fetcheveryone.com)

Primjer sa “major” maratona

Iz tog razloga ovdje donosimo primjer dijagrama sa Londonskog maratona, jednog od šest “major” maratona, za koji vjerovatno svi vjeruju da ima adekvatnu dužinu. U prilogu je međutim dijagram na uzorku od 1000 trkača koji pokazuje šta je njihov GPS uređaj zabilježio u Londonu. Tako možemo vidjeti da je najmanje trkača istrčalo 26.2 milje koliko je dužina maratona, a velika većina njih više od toga.

Slično možete očekivati i na sljedećoj certificiranoj trci u BiH (Mostar) pa se nemojte žaliti na “dužu stazu”, kao što niste ni na kraću prošle godine. Staze sa AIMS certifikatom nisu duže, nego vam “šteka” prijemnik za satelit ili u cik – cak ritmu puno mezite po okrepnim stanicama.

Više certificiranih staza u BiH će ove godine donijeti i realniju sliku na našoj tabeli TOP 50 polumaratona za koju smo još početkom 2018. godine najavili da će ove sezone biti punjena isključivo rezultatima sa certificiranih staza.

Vaši komentari

Banner