MT RESPIRATORI: Motivacija je u MT ligi veća zbog odgovornosti prema timu

Dejan Vidović, Marko Kožul i Kristijan Bilić čine ekipu MT Respiratori, koja dolazi iz Mostara.

1794
Marko Kožul
Banner

Kažu da je naziv bio logičan izbor u vrijeme pandemije koronavirusa i respiratora.

Tročlani je to sastav, ali sa dovoljno kvaliteta da se na našim tabelama nađu u samom vrhu ukoliko to budu htjeli. Ipak MT liga je koncipirana tako da zahtijeva kontinuitet i timski rad kroz duži period.

Njihov najveći adut je Marko Kožul, sigurno jedan od najboljih trail trkača u BiH iako se ovim sportom bavi tek posljednje tri godine.

– Uglavnom brdo gonjam, nerado se spuštam u ravnice, ali me na to motivirala MT liga. Uključio sam se u nju na poziv kolege, ideja je zanimljiva i motivirajuća, pogotovu u nedostatku utrka. Nemam problema sa motivacijom, ali je opet zanimljivije u nekoj zajednici, kazao je Marko Kožul ističući da ipak više uživa u brdskim treninzima.

Upoznaj se sa propozicijama MT lige, prijavu pošalji preko ovog obrasca, i saznaj ko su svi učesnici takmičenja.

Kristijan Bilić (lični rekordi: 5km – 19:41, 10 km – 41:15, polumaraton – 1:34:50) se trčanjem bavi nešto manje od godinu dana. U MT ligu se uključio zbog dodatne motivacije i timskog duha koji donosi.

– Ideja je odlična, liga i natjecanje kroz nju potiče na dodatni angažman na popravljaju osobnih rekorda u vrijeme kad su sve utrke otkazane. Motivacije trenutno ne nedostaje, iako je motivacija svakako prolazan osjećaj, a bitna je predanost i disciplina. Liga je ipak dovela do veće motivacije, prije svega zbog timskog natjecanja i odgovornosti prema timu, kaže Kristijan koji je na početku pandemije ponešto smanjio trening, potom se vratio u rutinu.

– Nakon desetak dana, nastavio sam sa uobičajenim načinom treniranja te na istim lokacijama kao i ranije. Trči se po sportskim terenima, gradskim ulicama, uz rijeku van grada. Ciljevi u ligi su dobra zabava i kroz pomjeranje vlastitih granica ostvariti i što bolji timski rezultat, makar Top10.

Kristijan Bilić

Kapiten Dejan Vidović (lični rekordi: 5km – 19:08, 10 km – 41:30, polumataron – 1:32:35, maraton – 3:23:25) se trčanjem bavi nešto manje od tri godine, a istrčao je već 4 maratona, 8 polumaratona, dvije desetke i jednu trail trku.

– Ideja MT lige je sasvim OK u ovo vrijeme respiratora, pomjeranje granica svakako je interesantnije na otvorenom u odnosu na trčanje na balkonu i garaži. Motivacija je uvijek tu sa zacrtanim ciljem bez obzira na pandemiju, a pomjeranje granica i zabava na ovaj način napetija je sa većim brojem ekipa, kazao je Dejan.

Liga je u toku, koliko vam je pomogla za motivaciju?

– Motivacija je bolja kada se postavi konkretan zadatak, mislim da je ideja izvanredna od strane organizatora u ovo vrijeme u kojem su postavljena  razna ograničenja.

Koji su vam ciljevi u MT ligi/šta očekujete od nje?

Okupljanje dobre ekipe i zajedničko pomjeranje granica, na kraju se počastiti nekom dobrom večerom i zaliti pivom na zasluženom postolju, fair play svih natjecatelja i dobre nagrade organizatora, zaključio je Dejan Vidović.

Dejan Vidović

Vaši komentari

Banner