MT VIRTUELNA EKIPNA LIGA: Sklopi tim, zabavi se, sačuvaj formu i motivaciju, okusi takmičenje

Moje trčanje virtuelnu ekipnu ligu smo odlučili pokrenuti kako bi u vrijeme pandemije korona virusom dali doprinos trkačkoj zajednici koja je ostala bez važne motivacije u svom treningu – samih trkačkih događaja.

4876

MT virtuelna ekipna liga ima za cilj održati vas motivisanim, utažiti žeđ za takmičenjem koliko je to moguće, potaknuti komunikaciju i druženja (makar preko društvenih mreža) na kakva smo navikli na samim trkama.

Dodatna motivacija i takmičenje su jedino što vam nudimo, učešće je besplatno, a jedina nagrada – ponos pobjedom ili pomakom vlastitih limita. Ekipe će imati priliku biti predstavljene na Moje trčanje webu, redovno ćemo ažurirati rezultate, objavljivati povremene osvrte na takmičenje, te otvoriti posebnu Facebook grupu u kojoj ćete moći razviti rasprave o događanjima unutar lige.

Opušteno

MT virtuelnu ekipnu ligu ćemo nastojati voditi najodgovornije moguće, ali smo svjesni svih potencijalnih zamki koje nosi mjerenje rezultata GPS-om i takmičenje na ovaj virtuelni način. U tu svrhu napominjemo da se radi ipak o jednom opuštenijem obliku dodatne motivacije za trčanje u kojem ćemo greške nastojati svesti na minimum. U prvom planu je druženje i očuvanje zdravih navika.

Trajanje

Koliko će trajati MT virtuelna ekipna liga je neizvjesno, jednako kao i život u vrijeme pandemije. Jedno kolo je jedan mjesec. Možda se liga završi za dva mjeseca (ukoliko se korona virus zaista toliko povuče i život normalizuje te svede na regularne trke kojima svi stremimo), a maksimalno će trajati šest mjeseci (maj – oktobar). Po tom principu će biti proglašen i konačni poredak. Dakle možda nakon dva, tri ili šest mjeseci.

Sastavi ekipa

Jedna ekipa mora imati minimalno 3 člana za prijavu, plus 2 zamjene. Zamjene mogu prijaviti odmah ili bilo kad u toku takmičenja na naš e-mail: mojetrcanje@gmail.com, ali ćemo im retroaktivno računati samo rezultate istrčane u mjesecu kad su prijavljeni. U svoj tim možete pozvati bilo koga sa planete Zemlje. Tu računamo na fer i sportski duh, a ne da nam šaljete npr. linkove Strava treninga prijavljenog Michaela Wardiana (koji ne zna za to) i slično. Ukoliko nemate tim, možete se za to sa zainteresovanima uklopiti preko Facebook grupe MT lige. Tokom takmičenja ne možete prelaziti iz tima u tim. Kad prijavite puni tim od 5 članova, više nema promjena.

Distance

Liga će se odvijati kroz takmičenje na tri distance: 5.000m, 10.000m, 21.097,5m.

Trči odgovorno

Na MT smo već dosta obrađivali teme o trčanju u doba korona virusa, a naše ankete su pokazale da su trkači dosta aktivni i u ovim danima. Ukoliko ipak još niste sigurni kako postupiti vratite se na neke od naših tema o trčanju u doba Covid 19: LINK1, LINK2, LINK3.

Kategorije

MT virtuelna ekipna liga je, kako to sam naziv kaže, prvenstveno ekipno takmičenje, ali ćemo kroz redovne tekstualne osvrte povesti računa o pojedinačnim rezultatima (ukoliko želite potpuno individualno virtuelno takmičenje možete se prijaviti na prijateljsku virtuelnu trku banjalučkog TRK-a, a ista se može bodovati i za MT ligu). Sve ekipe (muške, ženske ili mješovite) će svoje mjesto naći u jednoj – ukupnoj tabeli preko koje ćemo dobiti ukupnog prvaka. Najbolji muški/ženski/mješoviti timovi i pojedinačno najbrži će svoj kutak imati u tekstualnim i završnom osvrtu na ligu.

Takmičenje i bodovanje

Jedno kolo traje jedan mjesec (1. kolo: maj; 2. kolo jun…). Imat ćemo onoliko kola koliko bude imalo smisla radi pandemije, a maksimalno 6. Svaki tim je automatski prijavljen na sve tri discipline, a oni sami biraju hoće li se takmičiti u svakoj. Ekipe u sklopu svakog pojedinog mjeseca prijavljuju sve rezultate svojih članova na svim distancama (za što će dobiti link poslije prijave). Prosjek najbolja 3 rezultata jednog tima ulazi u konkurenciju za svaku pojedinu tabelu (5K, 10K, 21.1K). Šaljite nam obavezno sve rezultate svih vaših članova (3 glavna + 2 zamjene) jer svi ti rezultati će biti predstavljeni.

Tabele 5K, 10K i 21.1K, ekipno će biti formirane prosjekom najbolja tri rezultata pojedinaca u sklopu tima, a tako sastavljen i plasman. Najvažnija tabela je ukupna tabela MT virtuelne ekipne lige u sklopu koje ćemo bodovati timove i njihov učinak na svim dionicama. Bodovi iz tabela 5K, 10K i 21K će biti dodijeljeni tako da npr. najbolji tim na 5K (prosjek 3 najbolja rezultata predstavnika pojedinog tima) dobiva 10 bodova, drugi tim 8, treći 6, četvrti 5, peti 4, šesti 3, sedmi 2, a osmi i svi ostali za učešće dobivaju po 1 bod. Tako ćemo dobiti plasman za ukupnu tabelu, odnosno konačnog pobjednika MT virtuelne ekipne lige.

Gdje trčati

Svoje virtuelne trke možete trčati gdje god možete korektno uhvatiti GPS signal i prikazati svoje trčanje. Trebat ćete nam poslati link na svaki rezultat sa neke od aplikacija za trčanje (Strava, Garmin, Endomondo, Runtastic…). Link mora biti postavljen pod javno (public). Računa se “elapsed time”, odnosno ukupno proteklo vrijeme trčanja pa bi trebalo rezultat i prikazati kroz platformu koja ima ovaj pokazatelj. Računat ćemo ono vrijeme koje prikaže vaša aplikacija i neće biti napamet rezanja sekunda sa rezultata jer vam pokazuje npr. 5050 metara. U sklopu polumaratona ne možete prijaviti i ostale trke (5K, 10K), već one moraju biti posebno istrčane.

Prijave

Prijave šalje kapiten tima kroz OVAJ OBRAZAC. Kapiten tima će biti kontakt za organizaciju, čovjek sa kojim ćemo iskomunicirati sve pojedinosti ili eventualne upite, predstavljanje ekipa, slanje fotografija i slično. Kapiten ekipe šalje rezultate najdalje do 3. u mjesecu (npr. do 3. juna za 1. kolo – mjesec maj), ili će se smatrati da ekipa nije trčala.

Vaši komentari

Banner