TRAIL ZAJEDNICA: U kojem je stanju i kako može naprijed?

S obzirom na prirodne ljepote Bosne i Hercegovine jasno je kako trail trčanje ima veliki potencijal kod nas.

2437
Banner

Moje trčanje – trcanje.net

Tako smo evidentno posljednjih godina i dobili dosta novih trka u BiH, kao i zaljubljenika u ovaj oblik utrkivanja.

Ipak na kojem je to stvarno nivou i je li vrijeme za organizovanje unutar jedinstvenog saveza na nivou države, pitali smo najpozvanije, organizatore koji “vedre i oblače” bh. trail terenima i stazama.

Trebali su odgovoriti na dva pitanja:

  1. Kako vam djeluje stanje u bh. trail trčanju (prednosti, nedostaci)?
  2. Šta mislite o formiranju trail saveza na nivou BiH i imate li konkretan prijedlog po tom pitanju?

Za moje trčanje – trcanje.net su svoja razmišljanja iznijeli Nevena Stojaković (Kozara Ultra Trail), Ivan Leženić (Mostar Challenge i Čvrsnica Ultra Trail), Amir Bašić (Skakavac Trail), Tomislav Batarilo (AK Puls), Milan Đapić (Termag Challenge Race) i Admir Šabić (PD Željezničar, Vučko Trail).

Nevena Stojaković (Kozara Ultra Trail)

  1. Ono što zapravo predstavlja idealnu podlogu za izgradnju stabilne bosanske trail zajednice jeste ono čega ova zemlja ima u izobilju – prirodnih ljepota. To je nešto što omogućava unikatnost koja je prepoznatljiva za projekte u sklopu naše organizacije. Druga strana medalje je, međutim, ta što naši projekti nisu najbolje podržani od strane onih koja ta bogatstva najviše eksploatišu, a to su sponzori. Na njima je zapravo najveća odgovornost da osvjetlaju obraz onoga od čega svakodnevno profitiraju.
  2. Šaljivo bih se ovdje poslužila jednom narodnom frazom: “tresla se gora – rodio se miš”. Ono što želim reći jeste da mi zapravo podržavamo svaki oblik prosperitetne inicijative, međutim, neophodno je da ta inicijativa ima neka utemeljenja u stvarnosti – imaginacija nije dovoljna. Već ranije smo pokušali realizovati tu ideju, ali moramo biti svjesni da jedno udruženje ne može na svojim plećima ponijeti teret kako organizacije, tako i realizacije svih trail projekata naše države. Mi imamo podršku Planinarskog saveza Republike Srpske i Civilne zaštite Republike Srpske, sa kojima imamo vrlo uspješnu saradnju, što ukazuje na pravac djelovanja naše organizacije. Ponavljam, spremni smo na saradnju ukoliko postoji šansa da ona bude učinkovita.
    Nevena Stojaković

Admir Šabić (PD Željezničar, Vučko Trail)

  1. Ako gledamo trenutnu situaciju i govorimo iz ove perspektive možemo reći da je stanje na bh. trail sceni kao i svugdje u svijetu. Svi su okupirani zdravstveno-sigurnosnim aspektima, kako trkači tako i organizatori trail trka. Pandemija je uvelike uticala i na trail svijet, tako da će se trendovi mijenjati, a pitanje je kako će se sve to odraziti na bh. trail scenu. Novonastala situacija ukazuje na to da na nivou bh. trail scene ne postoji krovna kuća koja bi upravljala ovom situacijom, koja bi davala preporuke, regulisala okvire i propisivala norme ponašanja kako trkača, tako i organizatora. Samo za primjer, svjetska krovna kuća trail trčanja ITRA je izdala CoVID-19 preporuke za sve učesnike nekog trail događaja, preporuke su pisane od strane organizatora i trkača u saradnji s doktorima. Kod nas, svi organizatori i trkači su prepušteni sami sebi i na svoj način se snalaze s ovom situacijom. Ujedno to je i jedan od nedostataka koje trenutno imamo, dakle ne postoji neka krovna organizacija na nivou BiH koja bi upravljala kompletnom trail zajednicom. Iz ovoga proizilazi i to da nemamo trail ligu iz koje bi zdravom konkurencijom dobivali kvalitetne trail trkače, jačali organizacijski trke, generalno povećali vidljivost i zainteresovanost za trailom.

Ako ovo ostavimo po strani ono što imamo kao prednost je definitivno geografski položaj na kojem se nalazi Bosna i Hercegovina. Po definiciji trail trčanja BiH je idealna za trail trčanje i posjeduje sve preduslove za razvoj ovog sporta. Povećanje baze trail trkača iz godine u godinu, to i pokazuje.

  1. Ako želimo da se ovaj sport razvija, definitivno da je potrebno postavljati ispravne temelje za njegov razvoj. Svakako da bi Savez mogao biti taj koji će usmjeravati razvoj trail trčanja u BiH. Kao i za sve ostalo, vrlo važno bi bilo riješiti finansijski model za funkcionisanje tog Saveza i posebno razmotriti o uvrštavanju trail trčanja pod okrilje AS BiH. Krovne atletske i trail organizacije su potpisale posebne ugovore kako bi svjetska prvenstva održali zajedno i kombinirano. Prvo takvo prvenstvo će biti 2021. godine. Sve ovo upućuje i na to da bi u budućnosti trail trčanje mogli vidjeti i kao olimpijski sport.
    Admir Šabić

Ivan Leženić (Mostar Challenge i Čvrsnica Ultra Trail)

  1. U svakom slučaju trail trčanje u BiH ima uzlaznu putanju, možda ona ne ide uzlazno brzinom kojom bi željeli, ali napredak se vidi. Utrka je sve više, s druge strane brojka rasta trail trkača ne prati porast trail utrka. Za sada tu brojku u najvećem postotku čine cestovni trkači koji se povremeno odluče istrčati koju trail utrku. Dakle, nemamo još uvijek masovniju i bazičnu trail scenu. Još uvijek se sa skepsom gleda na trail, zazire se od uspona, on tehničkog terena i većih distanci, ovdje mislim na stav cestovnih trkača o trailu. Bez dobre baze bh. trail trkačke zajednice, nema niti jake kompetencije na utrkama.
  2. Trail savez BiH je svakako pozitivna ideja koja može raditi na promociji trail trčanja, profiliranja najboljih trkača.
    Ivan Leženić

Amir Bašić (Skakavac Trail)

  1. Posljednje 3-4 godine u BiH kada je u pitanju trail trčanje može se nazvati “zlatnom groznicom”. Od jedne potpune nepoznanice do pravog booma došlo je u jako kratkom vremenu. Sedam – osam pionira pokrenulo je lavinu koja nema tendenciju usporavanja, koja svakim danom sve više ubrzava tako da i u ovom teškom vremenu za sve sportove, ne samo za trčanje, bilježimo stalni rast u broju trail trkača.

Zbog restrikcija koje se odnose na okupljanje na otvorenom, a koje se svakodnevno mijenjaju i postaju strožije, sve veći broj rekreativaca trkača odlučuju se oprobati u ovoj disciplini. Sretna okolnost koja pogoduje razvoju trail trčanja je ta što 95% onih koji po prvi put osjete čari trail trčanja “kliknu” na prvu, i to je to. Kada jednom odluče trčati u planini shvate da to nije strašno kako se predstavlja u određenim krugovima i da trčanje u prirodi i planini ima puno više benefita u odnosu na cestovno trčanje. Svemu ovome se može dodati i turistička promocija bosanskohercegovačke prirode, jer svaki trkač koji podijeli makar jednu fotografiju sa naših planina privuče makar još jednu osobu da posjeti to područje. Prema tome sve ovo je odlična promocija države, a aktivnosti entuzijasta koji rade na razvoju trail trčanja osim sportskog segmenta u mnogome pomažu razvoju turizma i obogaćuju turističku ponudu naše zemlje kroz događaje koje organiziraju.

Ono što bi se moglo nazvati nedostatkom je to da još uvijek imamo određenih predrasuda po pitanju trail trčanja. Ne lome se noge na trailu. Pa šta ako ima blata, blato se opere. Ima divljih životinja, pa šta, to je njihovo stanište. “To mogu samo super ljudi”, ma nije tačno, ljepše je i lakše trčati u prirodi.

  1. To se već pokušalo i nadam se da nije stalo na tom pokušaju. Jer formiranje Saveza ili samo lige trail utrka u BiH bi, siguran sam, dalo doprinos daljem razvoju trail trčanja i omasovljenju ovog sporta kod nas. Kroz zajedničko organizovanje svim organizatorima bilo bi lakše i svaka utrka bi dobila na kvalitetu. To je prije svega interes krajnjeg korisnika – trkača i svih nas koji se bavimo organizacijom ovakvih događaja.
    Amir Bašić

Tomislav Batarilo (AK Puls)

  1. Što se tiče situacije u bh. trčanju, ona je po mom mišljenju dosta dobra. Ova zajednica raste iz dana u dan. Svake godine dobijemo i neku novu trail utrku u dijelu BiH gdje je ranije nije bilo. To nam dosta govori o širenju trail zajednice za koju vjerujem da ima prostora za veliki rast i napredak. Mislim i vjerujem da se ne možete baviti trail trčanjem ukoliko niste zaljubljenik u prirodu, makar ne na duže staze. Ljepota trail trčanja se ogleda i u tome što je svaka utrka zasebna sama za sebe i drugačija od drugih. Druga planina, nepoznata staza, raznolika podloga, drugačiji krajolik i pogled itd., što su sve prednosti planinskog trčanja. Trail utrke su i odlična turistička prilika za promoviranje prirodnih ljepota BiH, zdravog načina života, kao i prigoda za promociju kulturoloških i gastronomskih posebnosti kojih kod nas ne nedostaje.
  2. Mi u AK Puls već treću godinu zaredom organiziramo i jesensko – zimsku trail ligu. Ovogodišnja završava utrkom “Duvanjski pingvin”, koja će se održati 2. 1. 2021. godine.

Također u sklopu najstarije lige u BiH – DTL Ante Baković – Fanta svako 4. kolo je trail kolo s dvije staze, što su naši članovi prihvatili s oduševljenjem. Ono što nedostaje trail zajednici u BiH je to da uistinu postanemo jedna zajednica u smislu da pokrenemo trail Ligu BiH. O tome se među klubovima i organizatorima trail utrka dosta razgovara. Na inicijativu PD Skakavac (Sarajevo) je u proljeće prošle godine održan trail kamp na kojem se okupilo desetak predstavnika klubova koji već organiziraju trail utrke u BiH, te su se na njemu iznosile ideje i prijedlozi o pokretanju lige. Doneseni su bili i neki zaključci te dogovoreno da se ponovno sastanemo na jesen kako bi konkretnije pristupili pokretanju lige. Nažalost do istog nije došlo, tako da je za sada sve ostalo na tome. Mišljenja sam da nam je liga potrebna i da bi ona doprinijela najprije nama trkačima, a vjerujem i privukla one još uvijek neodlučne. Na tom sastanku su bili i predstavnici ASBiH od kojih smo dobili obećanje da će unatoč jako teškoj financijskoj situaciji u Savezu pokušati pomoći trail zajednici. S nadom da će do pokretanja iste doći u što skorije vrijeme srdačan pozdrav cjelokupnoj trail zajednici.

Tomislav Batarilo

Milan Đapić (Termag Challenge Race)

  1. Za prethodne dvije godine od kada sam aktivno uključen u trail trčanje i pratim kompletnu situaciju u BiH, mogu da kažem da je evidentna ekspanzija u trail trčanju. Sve ovo govorim i iz ličnog iskustva gdje iz godine u godinu imamo puno više učesnika na trkama. Jedna od prednosti je i ta što BiH ima fantastične terene i prirodne uslove koji su jedna od glavnih stavki za razvoj trail trčanja.
  2. Ideja za trail savez na nivou BiH je krupan korak naprijed koji bi trebalo podržati i pretočiti u djelo. Mišljenja sam da bi nam taj savez mogao puno toga donijeti, jedna od stvari na prvom mjestu je trail liga u BIH, koja je po mom mišljenju zajednički interes.
Milan Đapić

Vaši komentari

Banner