AMILA SPAHIĆ: Trčali smo, uživali i reciklirali u Sarajevu

Vesela ekipa sastavljena od članova Zenica trči, AK Pace Konjic i Kilometar života uputila se u ranim jutarnjim satima 27. 9. prema Brčkom na Majevica trail u organizaciji Trkačko - rekreativnog kluba Majevica iz Brčkog.

1645
Banner
Banner
Banner

Piše: Amila Spahić

Pošto je put bio dug imali smo razne teme, tako sam saznala da je Feđa Špuren iz AK Pace Konjic jedan od volontera koji je uključen u humanitarnu akciju „Čep u džep za hendikep“ u organizaciji Udruženja oboljelih od multipla skleroze “Vjera i borba” iz Mostara.

Između ostalog pao je dogovor da se svi prijavimo na prvu reciklažnu utrku “Trči, uživaj, recikliraj” 8. 11. Prijave za ovu trku se otvaraju sa ograničenim brojem učesnika na 100 zbog pandemije korona virusa.

Obzirom da je ovo reciklažna utrka, startnina je bila u simboličnom iznosu od 1 KM, uz uslov da se donese 20 PET boca, 5 KM i 10 PET boca ili 10 KM. Takođe organizatori za ovu utrku nisu pravili nove startne brojeve i medalje, već će u suradnji sa nekoliko organizatora utrka iz Bosne i Hercegovine izvršiti „reciklažu“ materijala koji nije iskorišten na utrkama. Na ovaj način su željeli da utječu na  promjenu svijesti i ponašanja građana kad je u pitanju recikliranje.

Budući da se ovdje radilo o projektu kojim se željelo ukazati na ekološke probleme u našem društvu, s akcentom na promjenu ponašanja kad je u pitanju reciklaža, kao i mogućnosti zaštite okoliša putem recikliranja, odlučila sam da u ovu akciju uključim i svog mlađeg sina. Devetogodišnjaku je bilo posebno zadovoljstvo da sakuplja PET boce, da bi s njima platio startninu za reciklažnu utrku.

Konačno je osvanuo željno iščekivani hladan novembarski dan, Amna – Goga, Edin Spahić i ja smo se uputili u Sarajevo na reciklažnu utrku. Trka je trebala da starta u naselju Butile, po idealno ravnoj kružnoj stazi u dužini od 5800m. Parking je bio obezbijeđen za sve učesnike. Po dolasku na odredište vidjele smo Feđu iz AK Pace Konjic te Esmina i Armina iz Kilometar života. Njih trojica su se na onoj hladnoći presvlačili i spremali za utrku koja je trebala da starta za nekih 30–ak minuta.

Kako su njih trojica bili uključeni u humanitarnu akciju „Čep u džep za hendikep“ mi smo im prišli i dali svoj skromni prilog u čepovima. Vidjeli smo mnoga draga lica, koja zbog ove pandemije ne viđamo često, jer je većina utrka otkazana i prolongirana za neko bolje vrijeme. Posebno oduševljenje uvijek izazovu naši dragi klupski drugovi i drugarice trkači iz Zenica trči. Ovaj put boje Zenica trči su uz nas troje, predstavljali Erna Kartal Zrnić, Čedomir Ikić i Bojan Šukurma.

Svoj prilog u reciklažnoj utrci dali su Skakavac trail, što je bila posebna satisfakcija za moju drugaricu Amnu koja je na nedavnom Skakavac trailu, na žalost zbog stomačnih problema morala odustati negdje na desetom kilometru, da dobije baš tu željenu medalju sa Skakavac trail. AK Novi Grad Sarajevo, Mostar half maraton – polumaraton, Utrka za sve generacije Vogošća 5 K, Trka zdravlja – Banja Vrućica… bile su medalje koje su se našle na ovoj reciklažnoj utrci i mnoge druge koje nisam uspjela zapamtiti.

Meni su najzanimljiviji bili pehari za prve tri pozicije u ženskoj i muškoj kategoriji, minijaturna kanta za smeće.

Esminov sin Rijad koji je takođe učestvovao na ovoj utrci i moj Edin su bili toliko oduševljeni peharima, da su sve vrijeme utrke „nabrajali“ kako im je žao što su pehari samo za prve tri pozicije u ženskoj i muškoj kategoriji, te kako je organizator trebao da pripremi pehare za najmlađe učesnike, što su njih dvojica definitivno i bili.

Naša Erna je ostvarila plasman na 5. poziciju u ženskoj kategoriji, a vjerovatno je prva u svojoj starosnoj kategoriji. Posebna zahvalnost sa moje strane ide Džemalu Jašareviću koji je pristao da se slika sa Edinom i ustupio mu pehar da se uslika s njim. Džemal je osvojio za 2. mjesto u muškoj kategoriji.

Na kraju hvala organizatoru, udruženju Dečki u plavom Sarajevo, na dobroj organizaciji utrke i podizanju svijesti o čuvanju okoline i prednostima recikliranja. Mome oduševljenju nije bilo kraja kada sam pročitala da udruženje Dečki u plavom organizuje prvi Sarajevo Advent run. Jedva čekamo!

Vaši komentari

Banner