KREŠIMIR SLIŠKO: Borba sa hipertenzijom ga uvela u trčanje, danas sa 55 godina ima 3:25 maraton

Duvanjska trkačka scena je jedna od jačih u Bosni Hercegovini, pogotovo ako se računa prema veličini same sredine.

3768
Krešimir Sliško
Banner
Banner
Banner

Piše: Ersan Bijedić

Duvnjaci imaju tradiciju, za naše prilike veliki broj trkača, Atletski klub Puls, lokalnu trkačku ligu, kao i nekoliko trka koje organizuju na godišnjem nivou.

Nisam mogao pretrčati 50m

Među trkačkim entuzijastima iz Tomislavgrada je svakako i Krešimir Sliško (rođen 13. 10. 1965.), jedan od osnivača AK Puls i njegov predsjednik koji se trčanjem počeo baviti 2012. godine.

U proljeće 2012. godine sasvim slučajno otkrio sam da imam povišen krvni tlak. Nakon izvršenih pretraga ustanovljena je esencijalna hipertenzija i propisana terapija Optimonom od 10 mg. Budući da mi je i otac imao istih problema, tu činjenicu sam prihvatio kao nasljednu bolest. Ubrzo sam surfajući internetom došao do informacija da je hodanje i trčanje dobra terapija protiv takve bolesti. Kako se u to vrijeme nisam bavio sportom, trčanje sam isključio jer jednostavno nisam mogao trčati pa sam počeo prakticirati šetnju poslije posla, priča Krešimir Sliško o svojim počecima.

– Jedne prilike tijekom šetnje, sin me nagovorio da trčimo na 100 metara gdje sam se razočarao. Osim što sam izgubio utrku, otkrio sam da ne mogu preći niti 50 metara laganog trčanja u komadu. Taj trenutak me je trznuo na razmišljanje da se pokrenem.

U sljedećim mjesecima je nastavio sa hodanjem i laganim trčanjem dok nije uspio istrčati 1km u komadu pa ubrzo 2, 3, 5…

– Lučenje žlijezde endorfin, poznate kao hormon sreće, je učinilo svoj proces pa se moje trčkaranje pretvorilo u ovisnost i svakodnevnu terapiju. U to vrijeme sam prestao uzimati terapiju Optimona zamijenivši je s trčanjem i kovanjem planova za svoj prvi polumaraton.

Tomislavgrad je i u prošlosti imao nekoliko odličnih atletičara.

– Cijela regija je prepuna odličnih trkača, a osobito Tomislavgrad koji je zadnjih 50 godina iznjedrio vrsne atletičare na srednje i duge pruge kao što su Vinko Pokrajčić, aktuelni rekorder BiH u disciplinama 1 milja,1.500 m i 3.000m, Islam Đugum i Simo Važić, maratonci sa OI u Atlanti 1996. i Tokiju 1964. Pored njih je bacač kugle Ivan Ivančić, također reprezentativac bivše Jugoslavije i rekorder u toj disciplini koji je rušio 6 puta osobni rekord. Također je nastupio na Olimpijskim igrama u Minhenu 1972. i Montrealu 1976. Tomislavgrad ima brojne druge vrhunske sportaše u raznim sportovima, ali oni nisu tema naše priče, jer nisu iz atletskih disciplina.

Prva trka u Šujici

Prijatelj kineziolog mu je sastavio plan za prvi polumaraton u Šujici koji se trebao održati 4. 8. 2013. godine.

– S pripremama sam počeo 8. 6. 2013. godine gdje sam tijekom istog razdoblja istrčao nekoliko dužina od 15 do 22 km. Prvi polumaraton je istrčan za 1:43 minute tako da je to bila snažna motivacija za natjecanjima i nastavkom sa trčanjem.

Sliško je istrčao brojne cestovne i trail trke u BiH i regiji, a od toga 8 maratona, 50-ak polumaratona i 30-ak trail trka raznih dužina. Ističe da ga od svih trkačkih disciplina najviše zanima maraton u kojem je svoj najbolji rezultat postigao ove godine u Splitu: 3:25:50. Njegovi lični rekordi su također: 20:50 na 5km, 43:00 na 10km, 1:36 na polumaratonu.

– Glede trkačkih planova želje su mi popraviti vrijeme u maratonu i istrčati ultramaraton od 100km. Naredne godine se želim posvetiti pripremi za ultramaratonske utrke u regiji i istrčati nekoliko maratona. Od svojih rezultata ne mogu izdvojiti neki posebno dobar jer ja i nisam osobito brz i nadaren trkač, mada mogu za sebe reći da sam istinski ljubitelj trčanja kojem je primarni cilj uživati u trčanju i blagodatima koje nosi sa sobom. Ako gledamo starosne kategorije onda sam u BiH jedan od bržih, skromno će Sliško.

Osvrt na razvoj trčanja u duvanjskom kraju, a onda i kompletnoj BiH.

– Trčanje kao bazni sport za sve ostale sportove ima dobru perspektivu u BiH kao i cijeloj regiji  Očigledan je rast trkačke zajednice i trkačkih događaja kojih ima i previše unatoč ovoj opakoj pandemiji koja je pokvarila sve naše planove u ovoj godini. Mišljenja sam da će ostati samo one utrke koje budu kvalitetno organizirane, koje će osim profesionalnih trkača i rekreativaca biti organizirane kao turistički događaji.

Angažman u AK Puls

Trke su ga povezale sa današnjim kolegama.

– Kroz trčanje sam se povezao sa lokalnim trkačima, poznatim Ironmenom Igorom Mandušićem, Kristijanom Juričem i starim trkačkim asom Josipom Škorićem gdje se rodila ideja o organizaciji Duvanjske trkačke lige. Već u proljeće 2014. godine održano je prvo kolo lige koje se pokazalo kao puni pogodak. Krajem godine osnovan je i AK Puls koji broji 40-ak članova.

Krešimir je višestrano uključen u trčanje, pogotovo kao jedan od ljudi koji vode AK Puls.

– Ja sam se sasvim slučajno našao u ulozi prvog čovjeka našeg atletskog kluba, ali sam jako puno naučio o trčanju i organizaciji sportskih događaja. Sa najbližim suradnicima dogovaramo sve aktivnosti koje smo stavili ispred sebe s ciljem popularizacije atletike u Tomislavgradu, a naročito cestovnog i trail trčanja. Svojim aktivnostima u organizaciji utrka kao i kroz odlazak na domaće i međunarodne utrke regrutiramo nove trkače koji uskoro postanu pripadnici naše velike trkačke obitelji. Vjetar u leđa našim trkačkim nastojanjima mogla bi biti izgradnja atletske staze u Tomislavgradu kako bi konačno naši trkači dobili normalne uvjete za ozbiljne treninge, zaključio je Krešimir Sliško.

Vaši komentari

Banner