DR ALIS BOLOBAN: Želimo popularizirati trčanje u Stocu i promovirati bogatu kulturno – historijsku baštinu

U Stocu se 22. maja (9:30 sati) održava Stolački cener, a njegovi organizatori su trenutno neformalna grupa lokalnih trkačkih entuzijasta koja uskoro očekuje i registraciju udruženja Stolački cener.

2506
Banner
Banner
Banner

Piše: Ersan Bijedić

Stolački cener čini grupa entuzijasta koja se okupila kako bi u Stocu promovisali rekreativno trčanje.

Organizacioni odbor čine Arman Ajanić, Harun Boškailo, Amer Đulić, Ramo Đono, Adnan Frenjo, Aida Gabela, Rijad Gutošić, Bešir Isaković, Sanel Marić, Asim Pitić i Denijal Vujinović.

Alis Boloban

– To je jedna duhom zdrava ekipa koja, istina, nema neko trkačko iskustvo, ali zaista je naglašena želja da se iz Stoca pošalje jedna pozitivna poruka. Mi smo prepoznali “trkačku groznicu” koja je zadnjih nekoliko godina zahvatila i našu zemlju te smo željeli da se uključimo u tu pozitivnu priču. Pored promocije rekreativnog trčanja cilj nam je i promocija zdravlja i zdravog načina života, govori Dr Alis Boloban, predsjednik UO Stolačkog cenera.

Boloban je specijalista interne medicine, subspecijalista kardiolog, na čelu Doma zdravlja Stolac –Uzinovići. Radi i kao kardiolog u Kantonalnoj bolnici u Mostaru.

– U toku subspecijalizacije iz kardiologije u Sarajevu sam istrčao svoj prvi polumaraton, što uz kombinaciju sa obilaskom naših prelijepih planina koristim u cilju održavanja psihofizičke kondicije.

Stolački cener i trka na 2km se održavaju 22. maja. Više informacija o trci i načinu prijave saznajte na OVOM LINK-u.

Zašto su se Stočani odlučili na ovakav poduhvat?

– U ovom periodu pandemije koronavirusa naglasio bih značaj trčanja prvo u smislu individualnog sporta koji možemo bezbjedno prakticirati  na otvorenom i gdje je rizik infekcije minimalan. Druga vrlo bitna stvar je da trčanjem smanjujemo depresiju, stres i anksioznost, čega imamo na pretek danas u društvu. Također vrlo nam je bitna promocija bogate kulturno-historijske baštine Stoca, a jedan od motiva jeste “trčite muzejom pod otvorenim nebom”. Uzimajući u obzir činjenicu da je Stolac muzej pod otvorenim nebom, plus činjenicu da Stolac ima najveći broj sunčanih dana u BiH – to su svakako razlozi velike zainteresovanosti trkača iz cijele BiH za ovogodišnji Stolački cener, kaže Boloban i poručuje:

– Ovom prilikom želim da se zahvalim kompletnoj trkačkoj porodici u BiH koja nam je dala punu podršku u organizaciji prvog Stolačkog cenera.

Stolački cener bi mogao biti dobra podloga za širenje trkačkog pokreta na ovom području.

– Sama najava održavanja utrke povećala je broj rekreativaca u samom Stocu. Do sada trkačka zajednica je bila skromna, ali zaista kroz promociju utrke uspjeli smo da damo podstrek trkačima i vidimo ih u većem broju na ulicama Stoca kako se pripremaju za svoj prvi cener. Nama u organizaciji svakako predstoji jedan duži period aktivne promocije trčanja u samom Stocu sa ciljem popularizacije ovog sporta i  povećanja broja trkača, zaključio je Alis Boloban.

Vaši komentari

Banner