UBRZANJA: Kako, kad i zašto ih raditi?

Ubrzanja su osnovni dio treninga za trkače od 800m do maratona, ali je činjenica da ih ipak malo ko od rekreativnih trkača radi.

3288
Banner

Piše: Ersan Bijedić

Poslije obaveznog zagrijavanja, ubrzanja podrazumijevaju trčanje od 60 do 100m gdje se razvija brzina do 95 posto od maksimuma, a potom usporava.

Slijedi oporavak, koji može biti potpuno mirovanje ili lagano trčanje do novog ubrzanja. Cilj nije trčati maksimalno, već na osjećaj i najčešće kako bi se pripremili za teži trening dan kasnije. Dakle, ne treba se opteretiti tempom. Pametno je početi sa 4-5 ponavljanja i podizati kasnije do 10 u jednom ovakvom treningu.

Gdje ih trčati

Ubrzanja možete raditi bilo gdje, samo je potrebno naći siguran pravac dužine do 100m. Mogu se trčati čak i na traci. Početnicima je u redu da ih rade jednom sedmično, a napredniji trkači dva – tri pa i više puta.

Kada ih raditi

Najbolje ih je uključiti u dvije situacije:

  • poslije laganog trčanja

Poboljšavaju formu i tehniku trčanja, navikavaju vas na osjećaj bržeg trčanja.

  • prije jakog treninga ili trke.

Pripremaju tijelo na brzo trčanje.

Benefiti

Prednost je i u tome što ubrzanja ne zahtijevaju puno vremena, pa čak ni kad radite 10 ponavljanja. Jedno ubrzanje traje 20 do 30 sekundi, zavisno od vaše sposobnosti i dužine, tako da ih možete završiti u okviru 5 do 15 minuta.

Iskustva trkača na duge pruge kažu da uz uključenje ubrzanja u redovan trening uspijevaju trčati i svoja duga trčanja na bržem tempu. U svakom slučaju razbijaju monotoniju treninga.

Ubrzanja razvijaju vašu brzinu, navikavaju tijelo na brži tempo, popravljaju formu i tehniku trčanja, što su dovoljni razlozi za uvrstiti ih u trening.

Vaši komentari

Banner