MATEA PARLOV KOŠTRO: Putopis sa visinskih priprema u Livignu

Trenutno se nalazim na zadnjim pripremama pred same Olimpijske igre, točnije na visinskim pripremama u prekrasnom Livignu.

1938

Piše: Matea Parlov Koštro

Za sve vas koji prvi puta čujete za ovo čarobno mjesto, u nastavku nekoliko informacija o gradiću…

Livigno je talijanski gradić smješten u izduženoj kotlini na 1816 m nadmorske visine, u regiji Lombardiji. Gradić je smješten u talijanskim Alpama, a najviša žičara se penje do 2800 m (Carosello). Nalazi se u bescarinskoj zoni (ako planirate kupovinu ovo je odlično mjesto) u blizini talijansko – švicarske granice.

MT NAPOMENA: Matea Parlov Koštro je hrvatska maratonka koja će 7. 8. u Saporu trčati olimpijski maraton. Njen lični rekord je 2:28:52 (Valencia, 6. 12. 2020.), što je ujedno predstavljalo i ispunjenu normu za OI.

Zašto visinske pripreme?

Veliki broj trkača ljeti odlazi na visinske pripreme, a neke od popularnih lokacija su: St Moritz, Font Romeu, Flagstaff, Livigno, New Mexico…

Ono što je ključno za visinske pripreme je boravak u uvjetima hipoksije. Hipoksija (lat. hypoxia) je stanje smanjene količine kisika u stanicama i tkivu.

Što to znači za trkače?

Prvenstveno da na visinske pripreme idu na mjesta iznad 1500 m nadmorske visine jer su benefiti veći. Obzirom da trkači sada treniraju na višoj nadmorskoj visini, to predstavlja tijelu svojevrstan šok i posljedično tijelo kao odgovor na stanje hipoksije reagira fiziološkim promjenama, odnosno adaptacijom na nove uvijete.

Tijelo počinje proizvoditi veću količinu hemoglobina. Hemoglobin je krvni pigment, metaloprotein koji u strukturi sadrži željezo te služi za prijenos kisika po tijelu. Prema tome, nema sumnje da su visinske pripreme od velikog značaja u sportovima izdržljivosti u kojima je primitak kisika jedan od faktora koji uvjetuju uspješnost.

Ukoliko se želite oprobati u trčanju ili unaprijediti svoj trkački trening, učinite to kroz naš MT trening klub.

Što je bitno na početku visinskih priprema?

Vrlo je bitno da trkači prvih par dana pa čak i prvih tjedan dana doziraju opterećenje na treningu kako bi se tijelo postepeno naviknulo na nove uvjete. U mom slučaju prilagodba traje 4-5 dana te je vrlo bitno da na svakom treningu trener u više navrata provjerava laktate kako bismo bili sigurni da trening odrađujem u zadanoj zoni. Na početku prilagodbe neki treninzi će vam biti dosta sporiji u odnosu na treninge na nizini, no dopustite tijelu da se prilagodi. Često puta se vode različite polemike oko korisnosti visinskih priprema u smislu kvalitete samog treninga, koja prvih tjedan dana, tj dok se tijelo ne prilagodi na nove uvjete, u svakom slučaju pada. Zato je važno naglasiti da za visinske pripreme izdvojite barem 4 tjedna kako biste prvi dio priprema i zadnji dio priprema iskoristili za treninge smanjenog intenziteta. Kako sam naglasila, vrlo je važno dozirati treninge na početku trening kampa, ali je isto tako poželjno zadnjih nekoliko dana prije povratka u nizinu smanjiti intenzitet treninga. Ova metoda je popularno nazvana “live high-train high”.

Često puta trkači koji nemaju dovoljno vremena za prilagodbu na visinu koriste metodu “live high-train low” što znači da borave na visini, a intenzivnije treninge odrađuju na nizini kako ne bi pala kvaliteta treninga. Kao primjer bih navela trkače koji borave na St Moritzu, a dionice odrađuju u nizini u obližnjoj Chiavenni.

Mjerenje laktata u krvi

Prilagodba na vrućinu?

Često puta sam vidjela da se vode rasprave po društvenim mrežama oko prilagođavanja  na vrućine koje nas očekuju na utrci trening kampom u toplim predjelima. Većina trkača i zapravo svi trkački koje znam, se odlučuju ipak za visinske pripreme jer na taj način dobivaju na kvaliteti treninga (izuzev prvih par treninga prilagodbe na visinu).

Trening povećava potrebu za opskrbu mišića energijom i kisikom. Takvim radom njegova produkcija topline je velika, a tijelo se dodatno zagrijava iz okoline u vrućim uvjetima. Kao rezultat zagrijavanja tijela, termoregulacijski centar u mozgu šalje signal da se poveća protok krvi prema koži i da se time hladi tijelo. Ali, zbog ograničenog volumena krvi, to nikako ne može biti dovoljno ukoliko i dalje želimo trenirati. Dakle, zahtjevi mišića su nadređeni zahtjevu tijela za hlađenjem. Srce u tom trenutku, kako bi održalo konstantan minutni volumen, prilagođava se na način da zbog smanjenog priljeva krvi s periferije, smanjuje završni dijastolički volumen te time smanjuje udarni volumen srca. S obzirom da i srce ima ograničenja, takav način prilagodbe djeluje do neke određene razine topline. Ukoliko i dalje „guramo“ na treningu, riskiramo ozljedu ili bolesti, ali naravno pada i kvaliteta treninga. Svi ovi fiziološki procesi koji se odvijaju za vrijeme aktivnosti u vrućim uvjetima su razlog zašto je većina rekorda postavljena za vrijeme hladnijeg vremena.

Dosta fiziologije, evo par stvari koje su me se dojmile u Livignu…

Crtice iz Livigna

Vodena okrepa uz stazu u Livignu

Nedavno je u Livignu izgrađena atletska staza pa imamo sve na dohvat ruke. Inače smo prije nego je staza izgrađena za potrebe dionica morali ići na St Moritz.

Treninge odrađujemo na asfaltiranom putu koji se proteže u duljini 10ak km u jednom smjeru. Staza je blago valovita i uz nju su postavljene stanice s vodom. Često puta ćete trčeći naići na životinje koje pasu uz samu stazu, na mnoštvo izletnika, trkača, hodača i biatlonaca.

U sklopu atletske staze se nalazi bazenski kompleks s teretanom i ostalim sadržajem. Centar Livigna je prepun drvenih kućica ukrašenih cvijećem, mnoštvom dućana, restorana i kafića. Ono što me se kao obožavatelju kofeina jako dojmilo je navika Talijana da vam uz kavu obavezno donesu i kolačiće kako biste se zasadili. Ukoliko izaberete izlazak u poslijepodnevnim satima i naručite piće, servirat će vam sir, šunku, masline i razne druge grickalice. U blizini staze za trening se nalazi i mljekara Livigno gdje možete istražiti pogon za izradu kvalitetnih mliječnih proizvoda, ali ih i degustirati. Moja preporuka je domaći sladoled!

Nadam se da ste uživali u fiziologiji, trening savjetima i kratkom putopisu predivnog Livigna!

Vaši komentari

Banner