OSMAN JUNUZOVIĆ (28. 9. 1993. – 28. 12. 2020.): Pamtit ćemo te kao uvijek vedrog šampiona

Kasno sinoć nas je šokirala vijest da je u 28. godini u svojoj Klokotnici preminuo Osman Junuzović.

10058

Moje trčanje – trcanje.net

Osman Junuzović je bio odličan atletičar na srednje i duge pruge, prvak Bosne i Hercegovine u svim disciplinama od 3.000m do maratona. Bio je prvak Balkana na 3.000m stipl 2017. godine, dok je prošle godine osvojio srebro na Balkanskom prvenstvu, ali sa novim ličnim rekordom od 8:47.47.

Dominirao je uličnim trkama u Bosni i Hercegovini i regiji čime je privukao pažnju nešto šire javnosti, bio uzor i prijatelj brojnim rekreativnim i amaterskim trkačima. Njegovi sportski ciljevi su bili norma za velika takmičenja u njegovoj primarnoj disciplini, 3.000m stipl, te državni rekordi u trkama od 3.000m do 10.000m. Bio je broj 1 u BiH, ali je svoje najbolje sportske rezultate tek očekivao da će ostvariti.

Sve je počelo 2005. godine…

– Nastavnik Muhamed me poslao na opštinski kros gdje sam pobijedio, ispričao je Osman za Moje trčanje još 2016. godine.

– Baš volim da trčim doslovno sve i vrlo brzo ću da trčim polumaraton, a u skorijoj budućnosti i maraton.

I stvarno je trčao veliki broj različitih trka. Naravno, i redovno pobjeđivao.

– Dokazao sam da mogu da se nosim rame uz rame sa najboljim koji imaju sve uslove, ali ja imam nešto što oni nemaju, hrabrost i borbenost do kraja, rekao je Osman poslije uspješne 2016. godine.

Upravo tako je i trčao, hrabro i borbeno. To znaju oni koji su ga pratili, koji su npr. vidjeli njegovo trčanje na prvom maratonskom nastupu ovoga ljeta u Sarajevu kad je prvu trećinu trke prošao gotovo u tempu državnog rekorda. Tako nešto nije imalo logike i mogao je uraditi samo ludo srčan trkač. U tom smislu njegovo trčanje i prerana smrt podsjećaju na jednu drugu atletsku legendu, iz drugog vremena i sa drugog kraja svijeta, Amerikanca Stevea Prefontainea.

Veliku krizu je imao krajem 2017. godine jer ga je jako pokosila bolest zbog koje je od treninga potpuno pauzirao čitavih pet mjeseci.

– Doktori su mi govorili da godinu dana ne smijem ništa, samo šetnja. Ali vratio sam se iznenađujuće brzo i osjećam se dobro. Ipak nisam još u punom treningu i trebat će mi vremena. Ali moj plan je da se vratim još jači!

Tako je i bilo jer je neke od svojih najboljih rezultata postigao u periodu poslije.

Kao i svi atletičari u BiH imao je puno problema sa uslovima za rad, ali je prošle godine dobio sponzora na duži period i, činilo se, potrebni mir na putu do željenih rezultata. O tome je za Moje trčanje govorio Jasmin Mujić, koji ga je kao trener 15 godina vodio u AK Doboj Istok.

Postavio je lični na 3.000m stipl (8:47.47), dominirao državnim prvenstvima, a počeo češće trčati i duže trke, prvenstveno polumaratone. Prošle godine je samouvjereno najavio pobjedu na Sarajevskom polumaratonu, a onda to i ostvario sa 1:07:46. Ovog ljeta je u svojoj prvoj maratonskoj trci postao državni prvak sa rezultatom kakav niko iz BiH nije trčao od 2008. godine: 2:30:10.

Nažalost kraj jedne generalno grozne godine zaključio je šokantan i prerani odlazak Osmana Junuzovića. Iza sebe je ostavio rezultate koji će biti teško dostižni za one koji dolaze.

Pamtit ćemo ga kao uvijek vedrog šampiona.

Vaši komentari

Banner