STANDARDI EA: Šta znače zvjezdice Europske atletike na uličnim trkama?

Vjerovatno ste primijetili da nekoliko trka u Bosni i Hercegovini posjeduje zvjezdice Europske atletike, kao određeni pokazatelj nivoa kvaliteta njihovih uličnih trka, što često i ističu u nastojanju da promoviraju svoj sportski događaj.

868

Piše: Ersan Bijedić

Nekoliko trka se ponose dodijeljenim EA zvjezdicama, dok ih je u BiH sigurno još nekoliko koje, po nivou organizacije, sigurno mogu dobiti sličan ili bolji rejting, ukoliko bi bili zainteresirani aplicirati na platformu Running4All.

Ovo je svakako jedan od načina kako izdvojiti trku po nivou standarda i kvaliteta koje nosi, odnosno pokazati da te trke zaista ispunjavaju potrebe trkača.

Tri nivoa

Na OVOM LINK-u možete skinuti i pravilnik o organizaciji i održavanju uličnih trka u BiH.

Europska atletika je u okviru platforme Running4All napravila Standarde sigurnosti i kvaliteta za ulične trke koje su podijeljene na tri nivoa: 1 zvijezda, 3 zvijezde i 5 zvijezda, gdje su obuhvaćeni svi tipovi i veličine trka.

Kriterije za ispunjenje različitih nivoa možete provjeriti na OVOM LINK-u. Certifikacija trke se inicira popunjavanjem obrasca na EA Running4All platformi, a potom certifikat odobrava nacionalni savez, u ovom slučaju ASBiH.

Na OVOM LINK-u možete provjeriti koje trke su ranije certificirane, među njima i koje su to iz BiH.

Pauza u certifikaciji

Zbog pandemije koronavirusa ovaj proces je trenutno, međutim, zaustavljen.

Marko Vasić

– Naša platforma za kalendar i certifikaciju Running4All je stavljena van funkcije kako je zbog COVID-19 kalendar događaja, kao i njihova organizacija, oblik, kapacitet, potpuno promijenjen. Nadamo se da će krajem 2022. godine platforma početi opet sa radom, jer očekujemo da će tokom 2022. kalendar trka postati ustaljeniji, i u 2023. se nadamo potpuno uspostavljen i relevantan, rekao je za Moje trčanje Marko Vasić, vođa sektora za razvoj Europske Atletike i član komisije za ulično trčanje IAAF-a.

Napomenuo je da su trkački pokret i organizatori događaja pod velikim stresom zbog kompletne situacije sa pandemijom.

Vjerovatno još neko vrijeme će biti, pa zato Europska atletika gleda da ako ne može da pomogne, svakako neće odmagati organizatorima sa bilo kakvim negativnim kontekstom u pogledu certifikacije, koju je COVID-19 stavio u sjenku, izjavio je Marko Vasić.

Vaši komentari

Banner