1. BRČKO POLUMARATON: Saznajte karakteristike staze u Brčkom; rok za prijave 23. mart

U organizaciji Atletskog kluba Cross (Brčko) će u nedjelju, 27. marta sa startom u 12 sati, biti održan prvi Brčko polumaraton, koji je ujedno i državno prvenstvo.

1972
Borut Podgornik u akciji na stazi u Brčkom
Banner
Banner
Banner

Piše: Ersan Bijedić

Stazu u Brčkom je 13. marta premjerio AIMS mjeritelj Borut Podgornik i ona je tri dana kasnije dobila AIMS certifikat.

Start i cilj za trke na 5km i polumaraton je ispred hotela Jelena. U prilogu možete vidjeti trasu polumaratona u Brčkom koja predstavlja dužinu od tri i pol kilometra koju će trkači ponavljati šest puta.

Nova trasa 2023.

Ove godine je certificirana staza na 21.1km.

Davor Todorović

– Trku na 5km smo više planirali za rekreaciju. Ali zato je u planu sljedeće godine da verifikujemo 5k, 10k, i 21k. Ove godine želimo sa ovim certifikatom održati državno i republičko prvenstvo u polumaratonu, kaže Davor Todorović, predsjednik AK Cross (Brčko) i direktor polumaratona.

Iduće godine je u planu potpuno nova trasa trke koja će opet biti certificirana.

– Razlog tome je da možemo ubaciti 5k, 10k, 21k u sklopu jedne trase, sa zajedničkim startom. Sve te trke će biti popraćene nagradnim fondom. U planu je da nova staza obuhvati širi dio grada kako bi se prikazali i promovisali turistički potencijali Brčko distrikta. I ove godine je planirana slična staza, ali zbog manjka logistike smo se odlučili na ovu trasu. Imamo odličnu saradnju sa policijom i veliki broj volontera, i u saradnji sa njima odluka je bila da se radi ova trasa. Prednost ove staze je što će biti propraćena publikom, govori Todorović.

Sve je spremno

Rigoroznije sudije

Iz Atletskog saveza BiH su najavili da će sudije na stazi biti revnosnije u provođenju propisa na prvenstvu. Dakle, za nastup na državnom prvenstvu je potrebno imati uredne legitimacije ovjerene za nastup u 2022. godini, obavljen ljekarski pregled u odgovarajućoj ustanovi, nastup u boji klupskih dresova koji su prijavljeni. Pomoć od strane drugih lica u vidu trčanja pored takmičara na stazi i dodavanje osvježenja ili “preparata”, nije dozvoljeno.

Planirano je otvaranje prijavnog centra u četvrtak za sve trke, dječje od 100, 200, 300 i 400m, zatim za 5k i 21k. Sve prijave se mogu raditi u Omladinskom centru. Ujedno je otvoren i volonterski centar gdje se volonteri mogu prijaviti za učešće u organizaciji.

– Za sada imamo veliki broj prijava iz BiH i regiona, a očekujem da će na dan trke biti mnogo više takmičara, odnosno klubova. Ono što bih naglasio je da ima dosta prijava rekreativaca, što me jako raduje. Mi smo sve pripremili kako bi ugostili naše prijatelje trkače i da se osjećaju sjajno u našem gradu. Izdvojio bih da će nam program voditi sjajni maestro, sportski voditelj i komentator, Radoslav Simić. Obezbjeđene su učesničke diplome i medalje, satovi i čipovi za mjerenje vremena. U saradnji sa ekipom iz Hronometra su obezbjeđeni startni brojevi. Sve u svemu spremni smo za Međunarodni Polumaraton Brčko, zaključio je Davor Todorović.

Rok za prijave na 5K i polumaraton je 23. marta, a možete se prijaviti OVDJE.

Vaši komentari

Banner