(VIDEO) 6. MOSTARSKI POLUMARATON: Kako sačuvati tempo preko pet mostova u posljednja 4km?

Još jedno odlično izdanje trkačke manifestacije Mostar Run Weekend, u organizaciji udruženja “Zdrav život – Kinezis”, vidjeli smo prošlog vikenda u Mostaru.

1693
Foto: Dražen Filipović
Banner
Banner

Piše: Ersan Bijedić

Prethodnih mjesec dana bura u Hercegovini nije pravila pauzu pa je tako bilo i subotu tokom same trke.

Novi most

Ipak nanosi vjetra ovaj put nisu bili tako jaki, osim uvijek nezgodne dionice na 11. kilometru, preko novog mosta. Ko novi most pređe bez dramatične potrošnje i sa

Staza u Mostaru je jako specifična i zanimljiva, o čemu smo već pisali (LINK).

osjećajem da je još jak, taj može očekivati dobru trku u Mostaru. Ipak malo ko je uspio sačuvati tempo na zadnja 4 kilometra gdje vas očekuje prijelaz preko pet mostova, ali i bura u prsa. Temperatura za trčanje je bila gotovo idealna nekih sat vremena od starta u 8:30 sati, kasnije je postajalo sve toplije i ugodnije za druženje u finišu.

Run Conference

Više o rezultatskom dijelu čitajte na LINK-u.

Manifestacija u Mostaru je počela podjelom startnih brojeva i konferencijom o trčanju dan prije trke. Ovog puta konferencija je bila u znaku izdavanja prve knjige o trail trčanju na našem govornom području, autora doc. dr. sc. Franje Lovrića i koautora dr. sc. Pavla Vlaheka: Trail za sve – Osnove trčanja u prirodi.

Animiranje domaćih

Opet je trka imala rekordne brojke učesnika, iako je ta masovnost podignuta kroz Humanitarnu 4K trku, dok je na polumaratonu bilo nešto manje trkača nego prošle godine.

Upravo to je međutim i bio cilj domaćina koji su posebnu pažnju posvetili animiranju lokalnog stanovništva kako bi se što više ljudi uključilo u 4K trku/šetnju i pomogli udruženje Minores, organizaciju koja se brine za pomoć beskućnicima i socijalno ugroženim na području Mostara. Tako smo imali ukupno 1.268 učesnika (694 na 4km i 574 na 21.1km), odnosno za 139 više nego prošle godine kad ih je bilo 1.129.

Po reakcijama se čini da događaj generalno, i polako, dobiva sve više poštovanja od samih Mostaraca – neučesnika, iako još uvijek uz dosta prigovora zbog zaustavljanja saobraćaja. Međutim to se u Mostaru zbog trčanja radi samo jednom godišnje.

Kontinuitet

Mostarski polumaraton je rijedak primjer organizacije koja drži kontinuitet i svake godine se evidentno unaprjeđuje unoseći nove detalje. Tako smo ove godine imali raniji odlazak na start zbog više prostora za zagrijavanje, po prvi put je bio omogućen mobilni garderober u koji su trkači mogli odložiti opremu na startu, a preuzeti u cilju – umjesto da to rade prije samog polaska autobusima na start. Moj dojam je da je bilo i više animatora na stazi. Organiziran je i pasta party poslije trke. Ostalo, dobro napravljeno, je zadržano na nivou od prethodnih godina.

Šteta je za brže polumaratonce što su u jednom trenutku (na 15. kilometru) stigli 4K šetače koji se nisu držali jedne strane staze, već praktično zauzeli kompletnu trasu kroz nekih 600-700m oko parka Zrinjevac i kroz Šetalište. Ovo je remetilo normalan protok bržih polumaratonaca.

Dojmovi trkača

Zabilježili smo i kroz video prilog djelić atmosfere iz Mostara, kao i dojmove nekih od trkača koji su učestvovali. Za MT su govorili Elvedin Tunović, Alen Raonić, Ante Tomić, Ante Pokrajčić, Ivan Dračar, Davor Topić i Vedran Ugljen koji je vjerovatno prvi u BiH prešao polumaraton trčeći unazad. Završio ga je za 2:51:49.

Vedran Ugljen (Foto: Denis Ruvić)

Vaši komentari

Banner