Pred 4. Mostar Challenge: Mostar je pionir trail trčanja u BiH

1255

Piše: Ersan Bijedić – Dnevni list

Cestovno dugoprugaško trčanje u regiji, a onda i Bosni i Hercegovini, postupno i po uzoru na odmakle, uznapredovale zapadne trendove, osvaja svoj teren na mapi amaterskog, rekreativnog bavljenja sportom, pa je u protekle dvije godine praktički poduplan broj utrka na kojima se moguće oprobati u širem okruženju.

Svoje ambicije i ciljeve međutim svi trkači ne pronalaze na podlogama u urbanom okruženju, već u prirodi, pohodeći brda, planine i njihove oku ugodne krajolike, a kakvima naša zemlja sigurno ne oskudijeva.

Mostarski začetnici

Trail trčanje (brdsko, planinsko, offroad…) u zemljama okolice ima sve više poklonika koji organiziraju natjecanja i lige, dok je kod nas tek u povojima, ali gdje se upravo Mostar može smatrati njegovim pionirom.

Tako će 21. svibnja biti domaćin 4. po redu izdanju utrke “Mostar Challenge” u dvije kategorije (Challenge, 22km, individualno i Hobby, 12km, parovi) na području Mostar – Goranci, a organizatori su HPD Prenj 1933 i FPMOZ – studij fizičke kulture.

– U cijeloj regiji se trail i trekking natjecanja odlično razvijaju, u BiH smo mi začetnici. Nastojali smo angažirati studente sa Studija fizičke kulture i planinare iz HPD Prenj 1933 kako bi se stvorila kritična masa i radilo se na promociji tih rekreativnih aktivnosti. Hercegovina je jako pogodna za njih jer je okružena planinama idealnim za takve utrke poput Čvrsnice, Čabulje, Veleža, Vrana i Prenja. Nadam se da ćemo u budućnosti organizirati i jednu ultra trail utrku kakvu od prošle godine imamo na Jahorini, govori Franjo Lovrić, predsjednik organizacijskog odbora utrke i viši asistent na studiju fizičke kulture FPMOZ, Sveučilišta u Mostaru.

mostar-challenge

Prihvati izazov

Jahorina Ultra Trail je prošle, prve godine organizacije, uvrstila u svoj program četiri discipline (10km, 34km, 50km i 111km) te trenutačno u BiH zajedno s Mostarom predstavlja jedinu živuću trail utrku. Prošli mjesec je u srodnoj disciplini, nebeskom trčanju (sky running – dionice s minimalnih 950m vertikalnog uspona i 5250m dužine staze) održana prva utrka u Trebinju.

– Bilo je još pokušaja prethodnih godina, ali gdje utrke nisu postale tradicija. BiH ima individualce koji se time bave (primjer je Mate Ćurić iz Tomislavgrada koji je 2014. godine prvi iz BiH istrčao ultra trail utrku Mont Blanc na dionici od 101km), ali ne i puno natjecanja. Mi se trudimo našu svake godine podignuti na veću razinu, kaže Lovrić.

– Ipak u svemu se osjete neki počeci, pa gradovi kao Sarajevo imaju školu trčanja. U spoju s planinarima, kojima više ne predstavlja izazov penjati se laganim korakom, nastaju ovakve utrke, dodaje.

Staza u Mostaru je dosta zahtjevna pa će oni koji se odluče za Hobby kategoriju u prvih 7km preći gotovo 700m visinske razlike. Organizatori pozivaju sve koji su u prilici prijaviti se sloganom utrke: “prihvati izazov”.

– U prethodne tri godine smo imali oko 70 sudionika, nadamo se da ćemo ove godine imati barem 100. Ciljevi su nam popularizirati trail trčanje i rekreativne aktivnosti, nadamo se da će biti sve više ljudi, istaknuo je Franjo Lovrić.

Prijave do 15. svibnja (prijavite se)

Četvrti Mostar Challenge će imati svoj start ispred Mepas Malla (14 sati) 21. svibnja u dvije kategorije (Challenge, 22km, individualno i Hobby, 12km, parovi), a prijave su otvorene do 15. svibnja (putem web stranice: stotinka.hr). Startnina (Challenge 20 maraka i Hobby 10 maraka) se može uplatiti i na dan utrke do 13.30 sati, a za sve trkače je organiziran prijevoz nazad po završetku, kao i prijevoz osobnih stvari u Gorance pred utrku.

Trk na 1138m visine

Start Mostar Challengea je ispred Mepas Malla na 80m nadmorske visine, početni dio utrke prolazi kroz gradske ulice, zatim “Japanskom stazom” preko Planinice s najvišim vrhom od 837m. Slijedi zaseok Seline, Crni vrh i Goranci na 670m gdje završava utrka za kategoriju Hobby. Trkači iz kategorije Challenge nastavljaju uspon prema vrhu Jastrebinka sa svojih 1138m. Po dolasku na vrh natjecatelji se okreću i dalje stazom vraćaju u Gorance gdje je cilj. Staza je označena i jednostavna za orijentaciju.

Vaši komentari

Banner
Podijeli objavu
Prethodni članakKako je Arnel preživio prvi maraton – “5:53:15”
Sljedeći članakUdruženje „Marathon“ Sarajevo
Moje trčanje trcanje.net je prvi bh. specijalizirani web portal o trčanju. Cilj nam je popularizacija i promoviranje trčanja prije svega u Bosni i Hercegovini. Osobit naglasak stavljamo na promociju prirodnih ljepota i kulturno-povijesne baštine naše zemlje.