Istinski izazov i utrka s odličnom perspektivom

1424

Trči i piše: Ersan Bijedić

4. MOSTAR CHALLENGE NATJECATELJI U DVIJE KATEGORIJE SE OPROBALI U POHODU NA GORANCE I JASTREBINKU

 

 

 

 

 

Danijela Kuna i Ante Živković negdje na 900m nadmorske visine
Danijela Kuna i Ante Živković negdje na 900m nadmorske visine

Podneblje oko Mostara i okrug s planinama poput Čvrsnice, Čabulje, Veleža, Vrana i Prenja samo po sebi kreira vrlo pogodne prilike za sportski turizam, planinaranje i brdske utrke kakvu u posljednje četiri godine organiziraju FPMOZ – studij fizičke kulture i HPD Prenj 1933 Mostar.

Zahtjevna staza opravdava naziv utrke

“Prihvati izazov” – slogan je kojim su domaćini htjeli privući trkače na četvrti po redu Mostar Challenge, a individualna Challenger kategorija, između dvije ponuđene, zaista i onim najspremnijima predstavlja veliki test tjelesnih mogućnosti jer se radi o zahtjevnoj brdskoj (trail) utrci na 22km s ukupnim usponom od 1472m. Najviši vrh na koji se sudionici penju je Jastrebinka na 1138m nadmorske visine. Planinarska staza vodi kroz hercegovački krš i grabovu šumu, vrućinu u podnožju i snažne udare vjetra pri vrhu te sasvim različit ugođaj i tehnike trčanja spram onoga što su naviknuli cestovni trkački natjecatelji. Osim Challengera, održana je i Hobby utrka na 12km za parove (uz 650m uspona), koji su činili i većinski broj prijavljenih trkača ove međunarodne sportske manifestacije sa sudionicima iz sedam zemalja, a čiji je cilj bio u Gorancima.

Kuna: Iznimno zabavno i uzbudljivo

Ukupni pobjednik Challenger utrke je bila Danijela Kuna, a s njom uz bok u cilj je ušao i Ante Živković.

– Meni je ovo prvi oblik ovakve utrke i bilo mi je jako zanimljivo, prilično avanturistički. Staza je uzbudljiva, dinamična, s dosta uspona, kamenitog dijela i onog prekrasnog kroz šumu. Zatim mi je posljednji uspon bio fenomenalan zbog vjetra, tako da je bilo baš “ludo”, nezaboravno, a iznimno zabavno. Organizacija je vrhunska i stvarno ovo treba podržati. Ja se nadam da će iduće godine ljudi još bolje prepoznati ljepotu ove utrke i odazvati se u što većem broju, izjavila je pobjednica.

Ukupno drugoplasirani, a pobjednik u muškoj konkurenciji, Ante Živković, je mostarski student, svoje treninge je često radio u ovom okruženju, a bio je sudionik i prošlogodišnjeg izdanja Mostar Challengea.

– Za razliku od prošle godine malo je promijenjena ruta, odnosno dodan je taj drugi dio od oko 10km. Ove godine je bila i dosta bolje označena staza, a organizacija puno kvalitetnija, s više natjecatelja. Ne mogu kazati da sam očekivano pobijedio jer je svaka utrka novi izazov i do kraja se nikad ne zna kako će završiti, izjavio je Ante Živković.

josip pehar foto3
Foto: Josip Pehar

“Iznenadio me poziv u reprezentaciju”

Ante Živković se svojim izvrsnim rezultatima u posljednjih godinu dana uvrstio u elitne trkače, odnedavno je i član reprezentacije Hrvatske u brdskom trčanju.

– Nisam baš očekivao taj poziv jer se nisam spremao za tu izbornu utrku na Krndiji u Slavoniji tako da me malo iznenadio iako sam imao i solidne rezultate. Svjetsko prvenstvo je već za tri tjedna, a nemam konkretnog treninga, ali idem odraditi i vidjeti za što će biti dovoljno, kazao je Živković.

josip pehar foto4
Foto: Josip Pehar

Lovrić: Na pravom smo putu

Organizatori su također mogli biti zadovoljni protekom subotnje sportske priredbe, a sama činjenica da su je sudionici vidjeli vrlo pozitivnom, najbolja im je referenca.

– Ove godine smo imali najveći odziv natjecatelja, a možemo reći da smo organizaciju podignuli na višu razinu. Od trkača su nam stigle ekipe iz Sarajeva, Banje Luke, iz Hrvatske, okupili smo ljude iz čitave Hercegovine. U organizaciju se uključio turistički klaster Hercegovine uz fakultet na čelu s profesorom Mariom Vasiljem, tu je HPD Prenj na čelu sa g. Miroslavom Mihaljom, Turistička zajednica HNŽ-a te naši sponzori koji nas podržavaju, jer bez njih ova utrka ne bi bila moguća. Ono što posebno želimo istaknuti je da bi sve ovo bilo uzaludno da tu nema natjecatelja koji ovaj događaj zapravo i čine. Posebno nam je drago čuti od trkača da su bili zadovoljni svime, a što nam pokazuje da smo na pravom putu i nadamo se da će biti još bolje na Mostar Challengeu 2017. godine, rekao je Franjo Lovrić, predsjednik Organizacijskog odbora utrke i viši asistent na studiju fizičke kulture FPMOZ, Sveučilišta u Mostaru.

josip pehar foto2
Foto: Josip Pehar

REZULTATI:

Challenger (individualno, 22km)

ŽENE

 1. Danijela Kuna 2:45:06
 2. Sanja Kavaz 3:24:09
 3. Nermina Grierson 4:05:29

MUŠKARCI

 1. Ante Živković 2:45:10
 2. Vjekoslav Gašpar 2:46:15
 3. Ersan Bijedić 2:55:23

Hobby (parovi, 12km)

MJEŠOVITO

 1. Ana Perić, Josip Drmać 1:52:10
 2. Sandra Pešić, Roko Pribičević 1:56:28
 3. Biljana Taslak, Mario Vekić 1:57:28

MUŠKARCI

 1. Nemanja Košarac, Miroslav Brežančić 1:37:41
 2. Ivan Leženić, Franjo Lovrić 1:44:30
 3. Antonio Marić, Petar Prka 1:48:41

 

Vaši komentari

Banner