Mladen Stevanović: Ne znam gdje su mi granice, spreman sam da ih ispitam

Maraton u Moskvi 2012. godine, pet puta istrčan Beogradski maraton, treće mjesto na Noćnom maratonu u Novom Sadu, prvo mjesto na maratonu na Adi u Beogradu prošle godine, 2014. Half Ironman u Hrvatskoj u Poreču, a zatim i Ironman u Mađarskoj, u martu ove godine prvo mjesto i rekord staze na Ultramaratonu u Beogradu na Adi Ciganliji – neki su od rezultata Mladena Stevanovića, dvadesetdevetogodišnjeg atletičara iz Ugljevika.

1312

Piše: Ljilja LUKIĆ  Fotografije: FB

Mladen ima sjajne rezultate iza sebe, a kako kaže, tek ulazi u prave godine:

-Počeo sam da trčim 2007. godine. Postepeno, iz želje da smršam i da se osjećam lijepo. Prvo su to bili treninzi od dva, tri kilometra ili sedam, osam minuta trčanja, pa četiri minuta hodanja. Nekada nisam ni mogao više od tri kilometra. Da sam tada sam odustao, ko zna gdje bih bio sad. Ali nekako je prevladala volja za napretkom i želja da pobijedim sebe. Napredovao sam iz dana u dan i tako se sve posložilo. Kad vidiš da možeš i da zavisiš samo od sebe – koliko želiš, toliko moraš da daš, vodim se tom rečenicom i u sportu i u životu, tako da je moguće učiniti još mnogo toga. Ne znam još gdje su mi granice, ali sam spreman da ih ispitam.

Prvo mjesto i rekord staze na ultramaratonu u Beogradu

Mladen je trčao maraton u Moskvi 2012 godine, pet puta trčao Beogradski maraton, koji je prošle godine istrčao za 2:52 i osvojio 21. mjesto, zatim Noćni maraton u Novom Sadu, gdje je prošle godine osvojio 3. mjesto, maraton na Adi u Beogradu prošle godine na kom je pobijedio. 2014. je učestvovao na Half Ironmanu u Hrvatskoj u Poreču a zatim i Ironmanu u Mađarskoj. 2015 proglašen je za sportistu godine i Ugljeviku, a u martu ove godine na Ultramaratonu u Beogradu na Adi Ciganliji osvojio je prvo mjesto i oborio rekord staze.

-Htio sam da provjerim kakav sam u ultra trčanju. To je bila trka od 100 km, a prvi put kad uđete u neku novu disciplinu ne znate kakvi ste, šta vas čeka, malo se čuvate. Kao i kada sam trčao prvi maraton. Cilj je da istrčiš, jer ne znaš kako se tijelo osjeća posle nekog 30. kilometra, šta se sve dešava u organizmu, gdje misli lutaju, šta će biti. U ovu ultru sam ušao tako da držim neki tempo koji mi odgovara i koji me ne umara previše. Istrčao sam za 8 sati i 24 minute. Tek sam posle saznao da sam oborio i rekord te staze, koju je do tada držao ultramaratonac iz Slovenije.

Na ovoj trci, Mladen je ostvario i normu za učešće na jednom od najvećih  svjetskih ultramaratona – Spartatlon koji se održava u Grčkoj, dužina je 246 km a trči se od Atine do Sparte.

-Spartatlon je specifičan po tome što imate vremenski limit na svaka tri km, iza ide autobus koji kupi one koji ne ispoštuju vrijeme za ta tri kilometra. Nisam još definitivno odlučio da li ću da učestvujem, jer pripreme zahtijevaju dosta vremena i odricanja. Naravno, izazov je i volio bih, nije isključeno da neću, ali, recimo 7:59 je norma za svjetsko prvenstvo, a znajući da mi je ovo bio prvi ultra maraton i da sam se „malo čuvao“, mislim da je i to realno ostvarivo u narednom periodu. Probaću da se pripremim da ostvarim tu normu i učestvujem na svjetskom prvenstvu, to bi bila kruna svega.

Mladen Stevanovic

Mladen dnevno trenira dva do tri puta, nekad i do šest sati. Kombinuje plivanje, trčanje, vožnju bicikla, vježbe snage…, a sve to uklapa i sa vremenskim prilikama. Sedmično to je oko dvadesetak sati treninga. Sve to zahtijeva i prilagođenu ishranu.

-Sportovi izdržljivosti zahtijevaju da se malo više obrati pažnja koje namirnice koristite u ishrani. Trudim se da od postojećeg bude što zdravije i da izbjegavam proste šećere, slatkiše, transmasti, tjestenine samo integralne. Informišem se kako se drugi ,koji su na više sportskom nivou, hrane, pa se i ja tu negdje uklapam.

Od 2012, godine, Mladen je trener u Školi sporta koja je pokrenuta u saradnji sa Opštinom Ugljevik.

-Riječ je o djeci uzrasta od pet  do 10 godina. Treninzi su dva puta sedmično, a ideja je da djeca nauče osnove bazičnih sportova – atletika, gimnastika, plivanje i osnove sportova sa loptom (fudbal, košarka, rukomet…). Osnovni cilj je da u tako ranom uzrastu podstičemo višestrani razvoj djece, poboljšavamo motorička dostignuća, utičemo na njihovo samopouzdanje i radne navike, učimo o pravilima igre u duhu fer play-a i stvorimo čvrste navike svakodnevnog vježbanja.

Škola sporta za djecu od pet do 10 godina

Ovih dana je aktuelna humanitarna akcija „Kilometar za bolje sutra“ u kojoj Mladen prodaje kilometre sa svoje naredne trke – Ironman:

-Prodajom kilometara prikupljam sredstva za pomoć višečlanoj porodici Lazić iz Krćine. Riječ je o Mili Laziću koji živi sa tri maloljetna sina u trošnoj kući bez osnovnih uslova za život. Triatlon će se održati 20. jula u Mađarskoj, a riječ je o disciplini koja se sastoji od 3,8 km plivanja, 180 km vožnje bicikla i 42 km trčanja. Cilj je prodati te kilometre i skupiti novac koji će biti uplaćen na račun ove porodice. Akcija može da se prati putem društvenih mreža na facebook stranici KILOMETAR ZA BOLJE SUTRA, a sredstva mogu da se uplate i na račun otvoren u NLB banci

Na ideju je došao sledeći primer svojih kolega sportista koji su učestvovali na važnim sportskim takmičenjima i koristili takve događaje da spoje sport i humanost.

-Ovdje je to možda novina, ali za sada je odlično. Možete pratiti sve kilometre, tabelu, način uplate na FB stranici. Ne smatram da ovim lično radim nešto veliko, ali možemo svi da se uključimo i učinimo dobro djelo.

Ovo će Mladenu biti drugo učešće na Ironman triatlonu.

-Jeste zahtjevna disciplina, ali ne zahtjeva čelične mišiće, nego prije svega na čeličnu volju koja je potrebna da bi se pripremio za takvo nešto. To je spoj tri sporta, gdje posle plivanja prelazite na bicikl, vozite 180 km i posle toga trčite maraton 42 km. Tu prije svega treba da izbacite iz glave koliko vam je ostalo do kraja, jer ako se opteretite time koliko je kilometara ostalo, to vas pokopa i usporava. Ironman te protrese do srži i uzme i poslednji atom snage, ali kada ulazite na cilj vi ste najsrećniji čovjek  na svijetu. Ja sam na toj trci u Mađarskoj bio već 2014. godine i uspio sam da završim za 11 sati i 17 minuta i time sam postao jedini iz RS koji je završio tu disciplinu u njenoj istoriji. U Bosni i Hercegovini nas ima već pet, tako da se ova disciplina polako popularizuje. Iako je mnogima još uvijek nepoznanica kako to sve izgleda, pitali su me jesam li jedan dan plivao, drugi dan trčao, ne znaju da se sve tri discipline samo nastavljaju jedna na drugu.

Pet puta istrčan Beogradski maraton

Mladen drugu godinu za redom priprema Uličnu trku u Ugljeviku.

-Riječ je o Uličnoj trci na 10 km, cilj nam je da promovišemo sport, atletiku ali i Opštinu Ugljevik. Od prošle godine nosimo veliko iskustvo, koje ćemo da prenesemo na ovu, poboljšati ćemo neke stvari i učiniti događaj još kvalitetnijim. Trudit ćemo se da unapredimo svaki segment organizacije, da privučemo i aktiviramo što više učesnika kako bi ponijeli što ljepše utiske sa naše trke. Prošle godine smo imali na glavnoj trci 130 učesnika iz regiona, a pored trke na 10 km organizovali smo i dvije dječije trke na 100 i 200 metara. Planiramo i tu da proširimo starosne kategorije, da uključimo što više djece. Nedavno je naš gost bila i Olivera Jevtić, poznata atletičarka, ona je zvanični promoter trke koja će se održati 28. avgusta.

Sa promoterkom Ulične trke Ugljevik Oliverom Jevtić

Drago mu je da se svjetski trend ekspanzije rekreativnog trčanja polako prima i kod nas.

-Vidim sve više ljudi na stazi i drago mi je zbog toga. Poenta je da vam to postane životni stil, da nađete zadovoljstvo, ali ako ne pokušate ne možete znati gdje su vam granice. Trčanje donosi mnogo benefita i u fizičkom i u psihičkom i u zdravstvenom smislu. Pobjeđivati sebe, sklapati prijateljstva, ići na trke i upoznavati nove gradove je prelijepo iskustvo. Nije bitno koliko brzo ili sporo trčite, bitno je da trčite.

Vaši komentari

Banner