BANJALUČKA 10K: Za čist zrak!

Banjalučku desetku moraš da udahneš punim plućima! Evo zašto...

887
Banner
Banner

Run&More Community Team

Ponedeljak, utorak, srijeda… sve manje liče na sebe. Nedelja se još drži. Rezervisana za kvalitetan trening i opušteno druženje.

Atraktivne i ravne staze oivičene drvoredima i ludi provod u prirodi, uz domaće pivo. Pa, ko bi se opirao? „Banjalučka desetka“, 11. septembra, idealna je prilika za prvu probu trkačke jeseni i postavljanje novih rekorda, uz jasno postavljen i ekološki cilj – Za čist zrak! Ne samo u Bosni i Hercegovini. Nečistoće koje unosimo u organizam disajnim putevima ne poznaju granice. Naprotiv. Postaju rijetka nit koja čvrsto veže zemlje zapadnog Balkana. I šire. Domišljati Kinezi su davno zapisali da je najbolje vrijeme za sadnju drveća bilo prije 20 godina, ali da je drugo najbolje vrijeme sada. Eko-trka u Banjaluci, uz istu viziju, počinje svoju ekološku borbu. O njenom značaju svjedoče slike velikih gradova u zimskom periodu. Ponekad je dovoljno samo baciti pogled kroz prozor. No, zdravstveni stručnjaci upozoravaju da zrak može biti opasan i kada je dan vedar i sunčan. Počinjemo zato od senzora za mjerenje kvaliteta zraka.

Mala radost, ali može se dijeliti

Run&More Community zajedno s poslovnim partnerima i trkačima pokreće akciju prikupljanja finansijskih sredstava za nabavku i instaliranje senzora koji će posjetiocima banjalučkih rekreativnih zona u realnom vremenu obezbijediti informacije o kvalitetu zraka. Učesnici Banjalučke 10K mogu prodati svoje kilometre, veoma jednostavno i transparentno. Otvoren je poseban račun na koji trkači mogu uputiti zainteresovane da uplate donacije čiji iznos nije definisan i biće javan. Učesnici sa najviše prikupljenih novčanih sredstava će dobiti posebna priznanja i nagrade. Osim sportista, u našu ekološku priču dobrodošli su svi prijatelji sporta i zdrave životne sredine. Svjesni smo da je zagađen zrak sistematski, višedecenijski problem. Ali, i put od hiljadu kilometara počinje prvim korakom. Neka taj prvi korak bude što češće i detaljnije mjerenje. Na ovaj način jednim udarcem ciljamo dvije muhe – prikupljamo informacije neophodne za buduće kampanje koje bi se bavile ovim problemom, ali i pomažemo trkačima i svima koji žele provjeriti kvalitet zraka i u skladu s njim prilagoditi fizičke aktivnosti na otvorenom. Uređaji za mjerenje kvaliteta zraka koje ćemo koristiti dolaze od kompanije “PurpleAir”. Ova kompanija pruža podršku jednoj od najvećih mreža nezavisnih mjernih stanica koje su “hiper-lokalne”, bazirane na “open-source” tehnologiji, a rezultati njihovih mjerenja su dostupni svima zahvaljujući besplatnoj mobilnoj aplikaciji i internet stranici.

Učestvovati mogu svi!

Od elitnih trkača i rekreativaca do onih koji koji nikada nisu potrčali. After Run Picnic i bržim i sporijim garantuje nezaboravne trenutke uz domaće gastro specijalitete, pivo, muziku, programske sadržaje za djecu…

Trkače čekaju zanimljivi startni paketi bogati rekvizitima izrađenim od ekološki prihvatljivih materijala, a najbrže medalje od drveta i bogat nagradni fond, a za oporavak i regeneraciju trkača biće zadužen Imlek – PROTEIN.

Prve tri novčane nagrade iznose po 500 KM, 400KM i 300KM, u ženskoj i muškoj konkurenciji. Prijave su otvorene na OVOM LINK-u, broj kotizacija ograničen, a „Banjalučka desetka“ idealna prilika za nove pobjede i lične rekorde.

Sve ovo ne bi bilo moguće bez jedne od nauspješnijih prehrambenih kompanija u regionu “IMLEK” sa svojim već prepoznatljivim brendom PROTEIN koji su nam pružili bezrezervnu podršku, kao i prijatelja trke “Banjalučko pivo”, Sport Vision, kompanija Vitinka i Vitaminka, EuroBeta i ostalih prijatelja prirode i zdravih životnih navika.

Vaši komentari

Banner