FUDBALERI – MARATONCI: Na startnoj liniji je sve više bivših asova

Ulično trčanje kao primarno amaterski sport posljednjih godina se sve više širi u našoj zemlji, ali jednako tako i u cijelom svijetu.

1133
Aleksej Smertin, 2:48 maratonac: Sad treniram više nego kad sam bio fudbaler

Piše: Ersan Bijedić

Zanimljivo je da se vrijeme ekspanzije trčanja u BiH poklapa sa istim brzorastućim zdravim trendom u Kini, dok se u Sjedinjenim Američkim Državama i zapadnoj Europi cestovno – trkački bum desio još 70tih i 80tih godina prošlog vijeka.

U skladu s tim nije neobično da smo dosad primijetili niz poznatih osoba (glumaca, političara, takmičara iz drugih sportova…) koje su novi izazov potražile u trčanju maratona kao ultimativnog testa ljudske brzine, snage i izdržljivosti. Ti izazovi se vrlo često spajaju sa humanitarnim djelovanjem, kao dodatnom motivacijom.

Kaka u Berlinu

Ovdje se međutim bavimo bivšim vrhunskim fudbalerima koji su se oprobali na ovom polju nakon što je priču aktuelizirao legendarni Brazilac Kaka, dobitnik Zlatne lopte 2007. godine.

Naime Kaka je na Berlinskom maratonu 25. septembra istrčao svoju prvu trku na 42,2km sa punih 40 godina za 3 sata, 38 minuta i 6 sekundi.

– Moj rezultat je naravno drugačiji od profesionalaca, ali ovo je nešto što je sjajno kod maratona: kao amater, mogu trčati i biti na istoj stazi kao i profesionalci. U fudbalu se to ne može, izjavio je Kaka koji je u junu ove godine trčao i polumaraton u Rio de Janeiru za 1:39:33.

Na istom maratonu je nastupilo i nekoliko bh. trkača, a Sarajlija Elvedin Tunović je sa 2:59:07 ostavio Kaku iza sebe za 39 minuta. Međutim maraton je borba protiv vlastitih trenutnih granica i izazov koji prvenstveno podrazumijeva fizičku, a za mnoge i mentalnu sposobnost prelaženja tako duge distance. Taj izazov je privukao mnoge fudbalere.

Kaka proslavlja prolazak kroz cilj Berlinskog maratona

Legendarni Rus

Nekadašnji odlični veznjak Chelseaja i reprezentacije Rusije, Aleksej Smertin, je poslije fudbalske karijere u maratonu vidio pravi izazov i posvetio mu se malo ozbiljnije. Prvi put ga je trčao 2013. godine u Moskvi sa punih 38 godina: 3:47.

– Uvijek sam volio trčati, bio sam obično među igračima koji najviše trče na terenu. Moje trčanje maratona je počelo tako što sam pozvan da budem ambasador Moskovskog maratona. Taj maraton sam jedva završio, bilo je jako teško. Jednostavno nisam bio spreman. Rekao sam sebi da se više ne želim dovesti u to stanje i odlučio da više ne trčim maratone. Kad sam se oporavio, ponudili su mi da trčim Major maratone. Rezultati su se popravljali pa sam htio maraton ispod 3 sata. A onda i maraton na 4 minute po kilometru, ispričao je Aleksej Smertin.

Aleksej Smertin, broj 12623

Legendarni veznjak ruske reprezentacije je istrčao svih šest Major maratona i danas ima lični rekord u maratonu od 2:48:17, što je istrčao na Kazan maratonu u oktobru 2020. godine. Neke od njegovih rezultata možete provjeriti na OVOM LINK-u. Uspio je čak i pobijediti 2021. godine (sa 45 godina) na ekstremnom Bajkalskom maratonu (trči se po ledu) sa 3:25, a trčao je prošle godine i ultramaraton na 90km.

– Sad treniram više nego kad sam bio fudbaler. Sad imam samo jedan slobodan dan u sedmici – u pravilu ponedjeljak. Broj treninga i rezultati rastu. Došao sam u Kazan da bih trčao 4:00/km tempo, izjavio je Smertin u intervjuu danom prije maratona u Kazanu 2020. godine.

Njegova opsesija trčanjem traje i dalje pa je ove godine najavio da mu je cilj trčati maraton ispod 2:45.

– Maraton je općenito strast. Ali to vas ne sprječava da normalno živite, u skladu sa svojom porodicom i poslom. Ovo je nešto bez čega sada ne mogu živjeti. Bez cilja koji sam sebi postavim, istakao je Smertin i dalje dodao o trčanju:

– Faza leta me uvijek fascinirala u trčanju. Ako pogledate osobu koja trči, ona je više od 50 posto vremena u zraku. Dignete se u doslovnom smislu, a po mom shvaćanju i figurativno. Trčanje je također nešto blisko meditaciji. Imate priliku odbaciti sve hitne stvari, sanjati. Glavobolja nestaje trčanjem. Pronalazite neka rješenja za teške situacije.

Enrique i Raul

Odličnim su se pokazali i Španci, sadašnji selektor tamošnjeg nacionalnog tima, Luis Enrique, te nekadašnji golgeter Reala, Raul Gonzalez. Enrique je pretrčao maraton za 2:58:08, a Raul za 2:59:25, čime su se obojica upisala u sub-3 klub maratonaca. Naime, samo 2 do 3 posto svjetskih maratonaca trči ovu distancu sa rezultatima ispod 3 sata. Enriqueu je to uspjelo iz trećeg pokušaja, a Raulu iz drugog.

Zanimljivo je da se Enrique dosta dokazao u sportovima izdržljivosti poslije nogometne karijere. Osim što je je trostruki maratonac, svestrani Enrique je završio Ironman triatlon (3.8km plivanje, 180km bicikliranje i trčanje maratona) te postao ultramaratonac nakon što je pretrčao 260km dugu etapnu trku u Sahari.

Ostatak društva

Još neki od bivših fudbalera – maratonaca su: Kevin Kilbane (3:14:44), Muzzy Izzet (3:22:36), Dwight Yorke (3:31:56), Michael Owen (3:45:43), Gary Speed (3:49:22), Pavel Nedved (3:50:02), Edwin van der Sar (4:19:16)…

Danas je u BiH gotovo svaki vikend u nekom od gradova moguće se oprobati na utrci, ali smo domaće fudbalere, pretežno iz nižih liga, uglavnom dosad primjećivali na trkama od 5 i 10 kilometara. Kad su u pitanju “legende” Premijer lige, zasad je još uvijek ispred održavanja forme poslije igračke karijere češći trend – potpuno opuštanje. Ipak posljednji pozitivan primjer je nekadašnji U-21 reprezentativac BiH, Adi Musli (igrao za Željezničar, Velež, Varteks…), koji je u Frankfurtu 30. oktobra istrčao maraton za 3:17:22.

S druge strane su međutim aktivne fudbalske sudije pa su maratone i ultramaratone dosad trčali: Haris Kaljanac, Alen Gluho i Amin Efendić.

Arjen Robben

Robben: Teška borba

Ove godine je u Roterdamu maraton za ispod 3 sata pokušao istrčati Arjen Robben, ali nije išlo, pa je završio maraton za 3:13:40.

Nije bilo zabavno, stvarno nije. Uspio sam završiti, ali to je sve. Ovo je bila teška borba. Publika sa strane je puno pomogla i hvala im. U prvom dijelu utrke sam bio zaokupljen vremenom koje ću istrčati, ali u nekom trenutku to odbaciš jer ostane samo preživljavanje do cilja, izjavio je Robben.

Nekad vrhunski napadač Manchester Uniteda, Dwight Yorke

Yorke: Uvijek sam bio pristojan trkač

Legendarni napadač Manchester Uniteda, Dwight Yorke, je istrčao London Marathon za vrlo solidnih 3:31:56.

– Uvijek sam bio pristojan trkač na duge staze. Uvijek sam mogao trčati. Kad su nam tokom fudbalske karijere organizirali treninge trčanja, uvijek sam bio najbolji. Najdalje što sam ikad istrčao prije ovoga bio je polumaraton u školi, rekao je Yorke.

Primjer Delića

Dosta poznatih osoba iz različitih branši diljem svijeta se odlučilo trčati maraton, među njima i proslavljeni sportisti drugih disciplina. Kod nas to još nije na sličnom nivou, ali kao pionira i pozitivan primjer možemo navesti Tuzlaka Amera Delića, nekadašnjeg selektora Davis Cup reprezentacije BiH koji je 2007. godine bio 60. teniser svijeta (od aktivnog igranja se oprostio 2012. godine). Delić je trčao New York Marathon 2014. godine i to u korist fondacije tenisera Jamesa Blakea, a koja se bavi istraživanjima u borbi protiv bolesti raka. Delićevo vrijeme je bilo 3:58:02.

Amer Delić

Vaši komentari

Banner