BANJALUČKA 10K – ZA ČIST ZRAK / OBEĆANO – UČINJENO: Pušten u rad senzor za mjerenje kvaliteta zraka u parku Mladen Stojanović

706
Banner

Run&More Community tim

Ovogodišnja Banjalučka desetka je održana pod sloganom “Za čist zrak!”, sa ciljem skupljanja sredstava za nabavku senzora za mjerenje kvaliteta zraka.

Run and More Community je pozvao učesnike i učesnice trke da prodaju svoje kilometre, ali i animirao poslovne partnere i prijatelje da se pridruže akciji, te smo zajedničkim snagama finansirali nabavku ovog senzora. Tokom kampanje pažnja javnosti i relevantnih institucija bila je usmjerena na problem zagađenosti zraka u Banjaluci i nadamo se dugoročnom riješavanju problema, a do tada trkačima i drugim građanima omogućeno je da provjere trenutno stanje kvaliteta zraka i na taj način zaštite svoje zdravlje.

Mreža senzora je zahvaljujući ovoj akciji proširena za još jedan senzor koji se nalazi u parku Mladen Stojanović a prostor za instalaciju je ustupio Omladinski centar “Zdravo da ste”!

Od sada će svi građani Banjaluke prilikom planiranja svog treninga, ali i drugih aktivnosti na otvorenom prethodno moći provjeriti trenutno stanje kvaliteta zraka i to uz pomoć besplatnih aplikacija za mobilne telefone ili na internet stranici PurpleAir.com. PurpleAir mapa se oslanja na mrežu nezavisnih senzora koji mjere količinu čestičnih materija u zraku. Ove materije, takođe poznate i kao PM2,5 su najopasniji dio koktela zagađenja zraka, budući da zbog svojih malih dimenzija prodiru duboko u pluća, te su kategorisani kao potencijalno kancerogeni. Trenutni kvalitet zraka koje mjeri ovaj, ali i drugi senzori u Banjaluci, možete vidjeti na internet sajtu PurpleAir.com ili pomoću aplikacija za pametne telefone, kao što su, AirNow, Air Matters, Local Haze, AirCare, Air Pollution, AirVisual, AQCheck, Airwyn, popAir, Weatherline, Windy.

Ovom prilikom želimo da se zahvalimo svima koji su na bilo koji način učestvovali u promociji i realizaciji naše ideje, svim trkačima, poslovnim partnerima, sponzorima i naravno medijima koji su doprinijeli da naša ideja dođe do što većeg broja ljudi.

Run and More Community nastavlja da aktivno radi na promociji filantropskog karaktera trka i planira da i ubuduće ulaže napore i organizuje prikupljanje sredstava za dobrotvorne svrhe jer će društveno odgovorne inicijative biti integralni dio svih budućih događaja koje organizujemo.

Vaši komentari

Banner