PET NAJGORIH: Greške koje treba izbjegavati prije trčanja

Za iskusnije, a osobito za novopečene trkače, postoji bezbroj novih izazova koje trebaju savladati prije samog trčanja.

1797
Banner

Pripremio: Dražen Filipović

Zagrijavanje prije trčanja je sastavni dio treninga, posebno za početnike u trčanju.

Kako izbjeći najčešće greške prije samog trčanja saznajte u nastavku.

Statično istezanje

Većina nas se susrela sa zagrijavanjem još na časovima tjelesnog u osnovnoj školi. Međutim neki trkači i danas umjesto zagrijavanja prije utrke ili trčanja rade nešto sasvim drugo, statično istezanje.

Istraživanja su pokazala da upravo statično istezanje mišića prije treninga je kontraproduktivno, jer sporije trčimo, više osjetimo napor te dužina našeg koraka je neprirodno kraća. Umjesto toga, potrebno je napraviti dinamično zagrijavanje kroz brojne i različite kretnje mišića.

Previše hrane

Treba izbjegavati obilne obroke prije samog trčanja. Mnogi trkači to i sami iskuse na počecima svoje trkačke karijere. Prije svega bitna je satnica samog obroka, probavni sistem uspori kada trčimo, zato jer se krv preusmjerava prema mišićima koji su u kretnji. To može dovesti do pojave grčeva ili bodca dok trčimo.

Svakako za trčanje nam je potrebno gorivo tj. hrana, ali treba paziti šta i kada pojesti. Za jutarnje kratke treninge moguće je trčati i na prazan stomak.

Iskusniji trkači su već stvorili određenu rutinu šta i kada jesti prije trčanja. Za nove trkače potrebno je i malo eksperimentiranja, kako bi utvrdili svoj idealni obrok prije trčanja.

Previše/premalo hidracije

Pravilna hidracija je nužna za dobar trening. Previše ili premalo unosa tekućine neće vam pomoći za kvalitetan trening. Isto tako brzo ispijanje velike količine vode nije korisno niti dobro. Postupna hidracija tokom dana je jedini pravilan način.

Koliko vode treba piti? To zavisi od mnoštva faktora kao što su: vaše težine, vremenskih prilika, dužine i intenziteta treninga, brzine i količine znojenja. Preporučljivo je u prosjeku dvije litre vode dnevno.

Neodlazak u toalet

Redovita posjeta toaletu, bilo da je riječ o velikoj ili maloj nuždi je ključna za trkače. Ukoliko trčite jutarnje treninge onda je bolje izbjegavati dozu kofeina prije istih. Pravilo je također da se prestane sa unosom tekućine pola sata prije izlaska na trčanje, te obavi zadnja posjeta toaletu prije samog trčanja.

Nepravilna prehrana može biti razlog zašto imate problema sa redovitom posjetom toaletu, stoga pripazite na dovoljan unos hrane i vode tokom dana.

Neslušanje tijela

Novi trkači, puni entuzijazma i želje za napretkom su često skloni pretreniranosti. Uvijek slušajte svoje tijelo, dajte mu dovoljno vremena za oporavak i radite cross treninge kao dodatak treningu trčanja.

(Izvor: runnersworld.com)

Vaši komentari

Banner