2. STEEL TRAIL ZENICA: Inovativna i atraktivna trka na planini Tvrtkovac

Udruženje Građana “Modern Escape Europe” organizira drugu Steel Trail trku 2023 u nedjelju, 30. aprila 2023. godine sa početkom u 10:00 sati na planini Tvrtkovac pod sloganom "Trčimo iznad oblaka".

1869
Foto: Jadran Čilić
Banner

Moje trčanje – trcanje.net

Ova inovativna i atraktivna trail trka trčat će se na planini Tvrtkovac kroz brojne staze, historijske lokalite i sela, što je idealan krajolik za ovakav tip trke.

Steel Trail Zenica 2023. ima tri staze: Veliki Tvrtko 25 km (1057m kumulativnog uspona), Mali Tvrtko 10 km (330m kumulativnog uspona) i Pikolo Tvrtko 2 km (30m kumulativnog uspona). Nastupit će takmičari iz cijelog svijeta, a najviše iz Zenice, uz veliki broj pratećeg osoblja, navijača i gostiju. Na kraju trke sve će se začiniti druženjem uz muziku i dobru domaću hranu i sokove kada će biti objavljeni rezultati trke i uručeno preko 4000 BAM kao nagrade za pobjednike.

Kotizacija za Steel Trail Zenica 2023. iznosi: 50 BAM za 25 kilometara, 40 BAM za 10 kilometara i 10 BAM za 2 kilometara. Pobjednici prve Steel Trail trke 2022. imaju besplatne kotizacije za ovogodišnju trku.

Steel Trail trku 2023. prethodiće Zelena akademija sa okruglim stolovima i diskusijama, čiji će voditelji biti stručnjaci iz BiH, regiona i dijaspore iz oblasti ekologije i aerozagađenja i predstavnici grada Zenica.

Bit će organizirane i druge aktivnosti kao što su pošumljavanje, izložba slika Steel Trail 2022., biciklijada, japanska kaligrafija, origami radionica, sajam lokalne hrane i sokova, takmičenje u spremanju bosanskog lonca, igre na otvorenom za učenike osnovnih i srednjih škola, plogging (akcija čišcenja u kombinaciji sa laganim trčanjem) te planinarenje sa djecom i roditeljima.

– Mi jedini organizujemo ekološke utrke, Steel Trail Zenica, ovog tipa na Balkanu. Radimo kako bismo ukazali da je BiH zadnja zemlja u Evropi po procentu zaštićenog područja u

Elma Kablar

Evropi, sa svega 2.1%. Ekološka trail utrka će doprinijeti i ponuditi rješenje da i trail utrke mogu doprinijeti pa i financijski puno više, nego li uništavanje prirodnih dobara. O zdravstvenim aspektima da ne govorimo. Zenica je veoma zagađen grad, jedan od najzagađenijih gradova u svijetu (ovo nije preuveličavanje nego činjenica dobro posvjedočena u mnogim naučnim studijama). Jedan od naših ciljeva je da se “dignemo iznad oblaka dima” i prohodamo, ili još bolje trčimo, na čistom zraku obližnje planine Tvrtkovac, izjavila je Elma Kablar, predsjednica udruženja “Modern Escape Europe”.

Ona ističe da “ne želimo čekati da se Željezara zatvori i nebo otvori i donese čist zrak”.

– Nije sve do Željezare. Mnogo toga je do nas građana. Građanska svijest i odgovornost je ono što mi možemo promijeniti. Ima mnogo mjesta za promjene. Promjene su potrebne i tražene. Opšti cilj ovih promjena je podizanje svijesti da je manje više. Konkretnije, zalažemo se za globalni trend za manje proizvodnje otpada, manje plastike, manje upotrebe. Najbolji pokazatelj održivosti jeste upravo to što i pokazuje da organizujemo utrku identičnu prošlogodišnjoj sa više takmičara, više ponude, a košta manje nego prošle godine. Pozivamo sve lokalne poslodavce da se uključe od početka ovih aktivnosti i da im se predstave konkretni primjeri kako da ekonomski profitiraju od ciklične ekonomije. Pozivamo i sve trkače i ljubitelje prirode da nam se pridruže i prepoznaju naš trud i zalaganje za bolju budućnost kako za nas, tako i za generacije koje dolaze, poručila je Elma Kablar.

Steel Trail Zenica 2023. i prateće aktivnosti, koje će biti realizirane kroz suradnju Grada Zenice, lokalnih udruženja, sponzora i Modern Escape Canada, imaju za cilj promociju i doprinos zaštiti ljepota, razvoju eko turizma i „banjske“ ponude ovog kraja Bosne i Hercegovine.

Udruženje Građana “Modern Escape Europe” organizuje brojne aktivnosti i projekte s ciljem povezivanja ljudi i promocije zdravih navika i zdravog načina života, prirodnih resursa, prirodnih destinacija, zdrave lokalne i eko hrane na svim kontinentima naše planete. Posebna pažnja usmjerena je na promociju, proučavanje i realizaciju planinarskih sportova (fitness na otvorenom, trail trčanje, penjanje, planinarenje, kampovanje, brdski biciklizam).

Detalji o Steel Trail trci 2023. su na www.steeltrailzenica.com, kao i linkovi za prijave, program Zelene akademije i druge popratne aktivnosti.

Vaši komentari

Banner