U-23 VICEPRVAK MEDITERANA: Edhem Vikalo na putu novih rekorda i velikih takmičenja

Edhem Vikalo (rođen 21. januara 2002. godine) iz Srebrenika je u nedjelju 22. januara u Valensiji (Španija) na Mediteranskom U-23 prvenstvu osvojio srebrenu medalju i istrčao novi seniorski državni rekord na 60m: 6.73.

889
Edhem Vikalo i Elmir Ćerimagić
Banner

Piše: Ersan Bijedić

U polufinalnoj trci Vikalo je postavio dvoranski rekord Mediterana za mlađe seniore u vremenu od 6.76, da bi ga već u finalu poboljšao Francuz William Aguessy istrčavši 6.71.

Može brže

Vikalo je sa 6.73 za jednu stotinku popravio vlastiti državni rekord (6.74) koji je postavio 11 mjeseci ranije u Novom Mestu (Slovenija).

– Mediteransko prvenstvo je sigurno jedno od većih europskih takmičenja i poslije Europskog prvenstva najveće takmičenje. Tu su bile zemlje i atletske sile kao što su Španija, Italija, Francuska, Grčka… što govori koliko je to veliko i jako takmičenje. Uspjeli smo ostvariti veoma dobar rezultat jer smo ostavili iza sebe Španiju, Italiju… Predstavnik Italije ima 10.25 na 100m i trenira sa Marcellom Jacobsom, najboljim sprinterom današnjice. Dobar rezultat, ali očekivao sam i malo brže. Volio bih da je Vikalo išao ono što mislim da može da trči, a to je ispod 6.70. Do kraja ove sezone vjerujem da može istrčati ispod 6.70. U svakom slučaju ovo je veliko iskustvo i veliki motiv za njega, rekao je njegov trener Elmir Ćerimagić s kojim je putovao u Valensiju.

Kruna rada

Vikalo je član Atletskog kluba Sloboda Tehnograd iz Tuzle, ali već posljednje dvije godine trenira pod vodstvom trenera AK Novi Grad Sarajevo.

– Mi kao treneri uvijek tražimo da nešto afirmira naš rad. Ovo je kruna mog rada i motiv da nastavimo dalje. Često se mi iz BiH pitamo radimo li dobro, gdje griješimo, zašto ne možemo naprijed… Često računamo da je problem u nama trenerima. Jeste problem i u trenerima, ali je najveći razlog u infrastrukturi, generalno sistemu u sportu, a ne samo u atletici. I mi iz BiH možemo praviti dobre rezultate, a ono što je bitno je da ovo nije Vikalov maksimum u ovom trenutku, govori Ćerimagić i dodaje:

– Lijepo je bilo vidjeti zastavu BiH na proglašenju uz rezultat koji nosi 1080 bodova po IAAF tabelama, a što je veoma dobro.

Od Vikala u klubu očekuju da obori i državni rekord na 100m (Nedim Čović, 2010. godine: 10.42).

– Po svim parametrima bi trebao istrčati rekord, ali vidjet ćemo kad će se to desiti. Vikalo ima dosta prostora za popraviti tehniku. Prednost je i to što je 2002. godište, a pobjednik Mediteranskog prvenstva je 2001. Godina dana je velika razlika, tako da vjerujem kako Vikalo može napraviti solidnu karijeru, smatra trener i predsjednik AK Novi Grad Sarajevo, Elmir Ćerimagić.

Šansa za EP

Za Edhema Vikala slijede nova takmičenja od kojih treba izdvojiti državno dvoransko prvenstvo, Balkanske igre i Srbija Open. Struka očekuje da bi na ovim takmičenjima mogao istrčati rezultate vrijedne plasmana na Europsko dvoransko atletsko prvenstvo u Istanbulu 2023. godine.

– Norme su dosta spuštene, pa je za 60m: 6.63, dok su na zadnja dva – tri prvenstva norme bile 6.77. S tim bi bez problema bili na EP-u. Imamo šansu otići po rejtingu, kaže Ćerimagić.

Ukoliko uspije osigurati plasman po rejtingu Vikalo bi bio prvi iz BiH koji se plasirao na Europsko prvenstvo u sprinterskoj disciplini 60m u dvorani. Dosad je od sprintera na EP išao samo Nedim Čović u disciplini 100m te Damir Redžepagić na U-21 Europskom prvenstvu.

Vaši komentari

Banner