(VIDEO) ANTE POKRAJČIĆ: Atletska karijera vs. trčanje kao hobi

Ante Pokrajčić (rođen 24. 10. 1989.) iz Ljubuškog je prošle godine privukao pažnju sa nekoliko dobrih rezultata na uličnim trkama i napretkom u disciplinama na 10km i polumaratonu.

1540
Foto: Atletski klub Fit Zaprešić
Banner
Banner
Banner

Piše: Ersan Bijedić

Možda za površnog promatrača iznenađujuće, ali po njegovim potencijalima i kapacitetu iskazanom kroz bavljenje stadionskom atletikom u mladosti, i uz ponešto uloženog treninga, sasvim očekivano.

U mladosti je bio srednjoprugaš specijaliziran za 800m, disciplini u kojoj je postigao i svoj najvrjedniji rezultat: 1:49.14 (više na LINK-u). Ipak nas, koji smo se počeli amaterski baviti uličnim trčanjem, često prije impresioniraju rezultati sa većih dužina pa će mnogima biti zanimljivije da je prošle godine trčao 10 kilometara za 32:54 (Zaprešić, Hrvatska) i 1:13:47 polumaraton u Sarajevu.

Foto: Omiški polumaraton

Vrijednost rezultata

Međutim mjerilo vrijednosti atletskih rezultata je IAAF tabela za bodovanje, u koju smo ubacili njegova dva rekorda u srednjim prugama od prije desetak godina (lični na 800m je trčao 2013. godine, a lični na 1.500m 2011. godine) i dva najbolja rezultata na uličnim trkama prošle godine (10km i polumaraton). Broj bodova u prilogu jasno govori o tome koji rezultati najviše vrijede.

Da bi na 10km postigao 1050 bodova, trebao bi ih istrčati za okruglo 29 minuta, dok bi na polumaratonu trebao trčati: 1:03:30. Neću napisati da bi te rezultate mogao postići na tim distancama (jer utiču i mnogi drugi faktori, a i same IAAF tabele zbog ovakvih poređenja izazivaju polemike), ali je sigurno da bi uz ozbiljniji trening trebao biti bar nešto bliže tim brojkama. Također, broji se samo ono što zaista ostvarimo.

Trčanje kao hobi

Ante se danas trčanjem bavi amaterski i prethodnih godina sam kroz desetine zajedničkih treninga često bio u prilici vidjeti o kakvom potencijalu se radi, i koliko rezervi i prostora za napredak ima i danas, baveći se dugim prugama. Međutim sa suprugom Elenom je posvećen odgoju svoje troje djece i uz svakodnevno vozarenje na posao u Mostar, trčanje mu sigurno nije prioritet. Ali očito jeste jako važan hobi jer i dalje ipak redovno trenira jednom dnevno.

Na osnovu rezultata koje je postigao prošlog ljeta i jeseni je dobio i poziv da postane član HAAK Mladost Zagreb. Raduje me da je ove zime podigao svoj trening, što bi moglo značiti da ćemo od njega vidjeti neke nove dobre rezultate u 2023. godini.

Kakva su njegova očekivanja i kako sam tumači svoja posljednja postignuća, pogledajte u video prilogu koji smo napravili u sklopu zajedničkog treninga u subotu 28. januara 2023. godine.

Foto: Omiški polumaraton

Vaši komentari

Banner