Ishrana i trčanje

Ne tako davno na jednom predavanju vezano za temu dopinga u sportu, Slobodan Klačar, koji nam je držao predavanje, je odmah na početku rekao tri jasna pravila.

1618
Foto: Jane Doan/Pexels
Banner
Banner
Banner

Piše: Jasmin Harbinja

Ne tako davno na jednom predavanju vezano za temu dopinga u sportu, Slobodan Klačar, koji nam je držao predavanje, je odmah na početku rekao tri jasna pravila:

  • prvo je ako imaš pitanje digni ruku,
  • drugo je da nema mobitela,
  • i treće ovo na slici.

Jasmin Harbinja je trener sa certifikatom „World of triatlon coach“ i predsjednik udruženja „Trčanje i to“. Za dodatna pitanja ili trening vodstvo mu se možete obratiti preko Facebook Pagea.

Krug prikazuje njegovo znanje, a ako je pitanje van kruga, od predavača dobijete zahvalu za odlično pitanje uz obrazloženje da vaš upit izlazi iz njegovih kompetencija.

Fitnes instruktori nam kao trkačima ne čine uslugu posjedujući certifikate za sve, pa i za ishranu, jer je prehrana trkača, čak i rekreativnog, mnogo kompleksnija od piletine sa rižom koju nam reklamiraju svakodnevno.

Na par upita upućenih meni vezanih za plan ishrane sam se uredno zahvalio i rekao da je plan ishrane van mojih kompetencija. To je ipak posao nutricioniste, jer je jako kompleksno napraviti dobar plan i povezati ga sa treningom trkača. Sa druge strane aplikacije koje nam daju informacije o potrošnji naših kalorija uvećaju je u prosjeku za oko 45%.

Tako da detaljan plan ishrane ipak treba prepustiti stručnjacima, a u dosta slučajeva to je posao i za psihologa jer dosta poremećaja u ishrani vuku neku psihološku vezu. Da ne ostanete bez nekih savjeta što se prehrane tiče, treba da se vodite da pred svaku dužinu bar jedan dan prije imate ugljikohidrate kao što su pasta ili pizza.

Foto: Ana Madeleine Uribe/Pexels

Nakon trčanja uvijek je preporuka da uzmete protein sa ugljikohidratom. To naprimjer može biti whey protein sa pola banane.

Ono što treba izbjegavati jesu tečni ugljikohidrati kao što je izblendano voće, jer vaš mozak to ne tretira kao obrok i puno više kalorija unesete na taj način, a ne pokrenete sve procese varenja koji su jako bitni. Ishrana tokom trke ili dužinskog treninga je uvijek potrebna. Dosta početnika ode na trku ili dužinu bez ikakve pripreme što se treninga tiče. Energetski gelovi su jako dobri za trke i dužinski trening. Uvijek testirati gelove na treninzima.

Ono što uvijek napomenem svoje trkače je da se ne konzumira ništa pred trku što se već nije testiralo na svim dužinskim treninzima. Pored ugljikohidrata važno je nadoknaditi i sodium pogotovo u toku trčanja. Gubitkom soli putem znoja vaše performanse znaju opasti i do 15%.

Izotonična pića su odlična za dužine preko 25 km i u kombinaciji sa gelovima će vam pomoći da izgurate dužinu bez velikih padova u energiji. Kao i za gelove tržište u BiH je jako slabo, jer skoro da ih i nema. Ovdje je bitno napomenuti da je riječ o izotoničnim pićima koje vi razmutite u vodi.

Sve navedeno je vrh ledenog brijega.  Jako je bitno u svemu naći sebe i ono što vama odgovara. Ovaj put vas ne mogu uputiti na nekog konkretnog nutricionistu, jer ih se mali broj bavi trčanjem. U potrazi za nutricionistom treba da se vodite prije svega time da se i ta osoba bavi sportom i da dobro razumije sa čime se vi sve susrećete tokom priprema za trku ili u toku treninga.

Vaši komentari

Banner