BONTON NA STAZI: Kako se ponašati na atletskom borilištu

Kada je riječ o trčanju, važno je napomenuti da ne postoji savršena podloga.

2858
Banner

Piše: Jasmin Harbinja

Svaka podloga ima svoje prednosti i mane, o čemu se već mnogo puta pisalo i raspravljalo.

Međutim, ovaj put želim staviti naglasak na kodeks ponašanja na atletskoj stazi. Iako to možda ne izgleda očigledno, postoji niz pravila koja bi trebali poštovati kada se nalazite na atletskoj stazi. Primjećujem da mnogi ljudi nisu upoznati s tim pravilima, što može dovesti do nepotrebnih konfuzija i neugodnosti.

Jasmin Harbinja je trener sa certifikatom „World of triatlon coach“ i predsjednik udruženja „Trčanje i to“. Za dodatna pitanja ili trening vodstvo mu se možete obratiti preko Facebook Pagea.

Atletska staza se bitno razlikuje od ceste, posebno kada je riječ o kapacitetima. Radi održavanja učinkovitog i sigurnog treninga za sve prisutne, važno je da se pridržavate nekoliko jasnih pravila. Ovo će vam omogućiti da iskoristite stazu na najbolji mogući način i zajedno sa ostalim trkačima stvorite harmonično okruženje.

Trake

Atletska staza obično ima četiri trake namijenjene trčanju, i svaka ima svoju specifičnu svrhu. Važno je da se pridržavate određenih pravila ponašanja kako biste osigurali sigurnost i ugodno iskustvo za sve prisutne.

Prva unutarnja traka trebala bi biti rezervirana za trkače koji su najbrži u tom trenutku. To omogućava njima da trče bez ometanja i postižu svoje maksimalne performanse. Ako ste početnik ili trčite u opuštenom ritmu, preporučljivo je koristiti treću ili četvrtu traku kako biste izbjegli smetanje bržim trkačima. Ovo osigurava da svako može trčati bez ometanja i slobodno ostvarivati svoje ciljeve.

Kada se radi o “cooling down” aktivnostima i želite trčati u suprotnom smjeru kako biste ravnomjerno opteretili tijelo, preporučuje se korištenje četvrte trake. Na taj način možete izbalansirati opterećenje na obje strane tijela i smanjiti rizik od neravnoteže mišića. Osim toga, trčanjem u četvrtoj traci to možete da uradite na siguran način.

Fudbaleri i atletska staza

Kada se odvija trening fudbalera, iznimno je važno obratiti pažnju na prisustvo djece dok trčite na atletskoj stazi. Nažalost, postoje neki treneri koji su izgubili svijest o odgovornosti i ne shvaćaju da teren i staza nisu samo njihovi, već se dijele s drugim korisnicima. Neki od tih trenera čak mogu postati agresivni ako ih upozorite da djeca trebaju paziti dok se šetaju po stazi. Jer ste i vi tu radi treninga. Takvo ponašanje predstavlja ozbiljnu opasnost, posebno kada izvodite kratke intervale s maksimalnom brzinom, a o tome ni djeca, a niti trener ne razmišljaju.

Stoga, briga o djeci na terenu također spada u vašu odgovornost kao trkača. Važno je da budete pažljivi i svjesni prisutnosti djece.

Vaša odgovornost također uključuje prilagođavanje vašeg trčanja i brzine kako biste smanjili rizik od sudara ili ozljeda s djecom. Budite svjesni svoje okoline i pažljivo pratite što se događa na stazi kako biste osigurali sigurnost za sve prisutne.

Kao trkač, imate važnu ulogu u stvaranju sigurnog i ugodnog okruženja na atletskoj stazi.

Roditelji i djeca

Istinski je divno vidjeti roditelje koji treniraju zajedno sa svojom djecom. Međutim, važno je naglasiti da je prisutnost roditelja uz djecu od ključne važnosti. Često se događa da djeca lutaju stazom i traže pažnju od drugih osoba, što ih može dovesti u opasnost jer mogu biti na putu trkačima.

Evo jednog korisnog savjeta za roditelje koji dolaze na treninge fudbala: Dok svi želimo da naša djeca postignu uspjeh poput Džeke, iskoristite priliku dok vaše dijete trenira i vi odradite svoj trening. Na taj način ćete smanjiti stres i pružiti dobar primjer svojoj djeci.

Ukratko, dok se ova neka nepisana pravila koja se očekuju na stazi ne usvoje, velika odgovornost leži na vama da budete pažljivi i pripazite na sve, posebno ako izvodite brze intervale. Ako uspijete izbjeći potencijalno opasne situacije na stazi, to predstavlja značajan uspjeh i pokazuje vašu odgovornost prema sigurnosti drugih korisnika staze.

Vaši komentari

Banner