(VIDEO) 5. ULIČNA TRKA MODRIČA 10K: „Staza za PB“, ali u stvarnom smislu riječi

Odlična trkačka atmosfera, gostoljubivi domaćini, dvije distance i posebno ravna staza - karakteristike su pete Ulične trke Modriča 10K - u organizaciji ARK Modriča.

1227
Foto: Ulična trka Modriča Facebook
Banner
Banner
Banner

Tekst i video: Ersan Bijedić

Jedna od onih trka koje nazivamo „malima“ u stvari ima sve što po mom sudu treba imati da bi trkači bili zadovoljni, a svaka eventualna daljnja nadogradnja je stvar ciljeva organizatora na čelu sa Danilom Vasiljevićem.

Više o rezultatskom dijelu trke u Modriči čitajte na LINK-u.

Iz moje perspektive to međutim nisu veliki zahtjevi, već u osnovi samo da se omogući svim učesnicima da u regularnim uslovima testiraju sebe i imaju priliku ostvariti svoje ciljeve.

Teško može ravnije

Ulična trka Modriča 10K za svoju glavnu distancu od 10 kilometara ima AIMS certificiranu stazu koja skoro kao jedine neravnine ima samo nekoliko „ležećih policajaca“. Šalu na stranu, stvarno to su samo i ukupno dvije kraće neravnine na prvom i na četvrtom kilometru (odnosno šestom i devetom jer se radi o stazi sa dva kruga) – koje skoro nisu ni vrijedne spomena. Lično ravniju stazu nisam trčao (ali moram dodati da sam trčao samo 10 različitih staza među trkama na 10km). Iz mog iskustva ipak ovo djeluje kao jedna od onih skoro idealnih trasa ukoliko ciljate određeni rezultat, pogotovo lični rekord. Za razliku od nekih staza koje pretenciozno ocijenimo takvima, ovo stvarno jeste „staza za PB“ (Garmin LINK). Pa da… eto zašto Modričanin Žarko Jovanović „rastrčava“ na 4min/km.

Napominjem i da bi možda drugačiji dojmovi bili da smo imali standardne ljetne uslove jer je kraj juna ovaj put ponudio da u subotu od 19 sati u Modriči startamo na oko 22 stepena C, što za ovo doba godine nije loše, odnosno nije prevruće.

Po mjeri trkača

Druga distanca koju imaju priliku trčati seniori (valja spomenuti da je organizovana i dječja trka) je ona na nestandardnih 5.3km. To je jedan krug staze na 10km, plus 2x300m do ulaska iz starta/izlaska prema cilju iz kruga koji je dužine 4.7km. Između dvije distance (5.3km i 10km) svakako bih kao „poslasticu“ preporučio 10km AIMS certificiranu trasu koja sama od sebe izaziva da probate trčati lični rekord.

Staza nije komplikovana za preći, to su uglavnom dugi pravci sa nekoliko skretanja (bez nepoželjnih punih okreta), i finišom u centru grada. Duž staze su na cesti iscrtane oznake za smjerove kretanja, dovoljno je okrepnih stanica i osvježenja za trkače koji su na četvrtom i devetom kilometru imali i vodeni tuš za rashlađenje iako prošle subotnje večeri u Modriči nije bilo tako loše (toplo) vrijeme za kvalitetan trk.

Domaćini su se pobrinuli da trkači i u cilju imaju dovoljno osvježenja kojeg nije nedostajalo ni u kasnijim satima, odnosno tokom koncerta benda „Mary Jane’s Little Drum“, održanog u sklopu ove trkačke manifestacije čiji je start/cilj u centru Modriče.

Zaključak

Manja mjesta kao Modriča teško mogu privući ogroman broj trkača zbog ukupne ponude, ali se čini da su domaćini toga i svjesni pa i nemaju neke megalomanske pretenzije, i u skladu sa svojim kapacitetima nude ono maksimalno što mogu, a što je dovoljno za kvalitetan događaj onima koji dođu. Kao njegovu posebnost bih još jednom izdvojio ravnu stazu, na koju je skoro grehota otići u slabijoj formi.

Vaši komentari

Banner