Saopštenje: Jahorina UltraTrail 2016 – trka između gradova i gora

Planinarsko društvo Javorina i Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine su u četvrtak, 21.07.2016. godine, u 10:00h, u prostorijama Olimpijskog komiteta BiH, održali konferenciju za medije na kojoj je najavljeno drugo izdanje Jahorina Ultra-Traila te širu javnost informisati o rezultatima višemjesečnih pripremama koje su predhodile ovoj manifestaciji. Riječ je o međunarodnom takmičenju podržanom od strane Olimpijskog komiteta BiH a u okviru kojeg će se 30-31. jula, na stazama u prirodi, između Sarajeva, Han-Pijeska, Višegrada i Jahorine održati četiri trke različite dužine: Jelen MiniTrail (10 km), MidiTrail (33 km), MaxiTrail (84 km) i UltraTrail (125 km).

736

Za učešće na drugom izdanju Jahorina Ultra-Traila do sada je prijavljeno preko 350 takmičara iz 21 zemlje. Najveće interesovanje je trenutno za Midi Trail, trku koja počinje na Kozjoj ćupriji u Sarajevu i preko tri olimpijska borilišta (bob staza, bijatlonska staza na Dvorištima i ski staza na Jahorini) vodi do cilja koji se nalazi ispred hotela Bistrica. Kako je istaknuto na konferenciji, cilj organizatora je da na ovaj način posjetiocima i stranim učesnicima osim prirodnog, istorijskog i kulturnog, pokažu i olimpijsko naslijeđe ali i da zaboravljenim olimpijskim lokalitetima kroz trail trčanje daju novi sadržaj.
„Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine je i pored velikih obaveza oko priprema za Olimpijske igre u Riju, sa zadovoljstvom prihvatio ponudu da bude specijalni partner na projektu Jahorina Ultra-Trail koji iz godine u godinu raste kao sportska manifestacija i postaje regionalni brend. Ova olimpijska trka, koja povezuje mlade kao i sportiste iz cijele Bosne i Hercegovine, je u direktnoj korelaciji sa olimpijskim vrijednostima prijateljstva, poštovanja i izvrsnosti što predstavlja dodatni motiv da Olimpisjki komitet Bosne i Hercegovine postane tradicionalni partner ove utrke i manifestacije“ izjavio je Said Fazlagić, generalni sekretar Olimpijskog komiteta BiH.

jutnajavaSanja Kavaz, direktorica trke, se ispred planinarskog društva Javorina zahvalila Olimpijskom komitetu BiH i svim partnerima i sponzorima koji su podržali projekat te istakla da posebnu zahvalnost duguje članovima lokalnih planinarskih društava, savjetima mladih, lokalnim organizacijama crvenog krsta, pojedincima i volonterima koji više od šest mjeseci nesebično i svakodnevno doprinose pripremi takmičenja te dodala: „Naš cilj je kroz projekat promovisati zdrav život, naše planine kao idealne destinacije za aktivan odmor, razvijati turističku ponudu ali i podizati svijest o značaju zaštite životne sredine. Mi smo spona između gradova i gora ali i ljudi koji žele kroz aktivan odmor upoznati nove destinacije, upustiti se u sportske izazove i avanture u prirodi“.
Stručni saradnik Olimpijskog centra Jahorina, Ivana Lizdek, je pozvala izletnike, bicikliste i zaljubljenike u prirodu da posjete Jahorinu 30. i 31. jula jer su domaćini tog vikenda spremili i druge sadržaje te obećali dobru zabavu.

Kontakt osoba:
Sanja Kavaz
Jahorina Ultra-Trail
tel: +387 065 922 722
mail: sanjakavaz@yahoo.com

 

 

Vaši komentari

Banner