MT REFLEKTOR: Irma Kristić

MT REFLEKTOR (26): Predstavljamo Irmu Kristić.

977
Foto: Ilia Alexanderson
Banner

  1. Ime, prezime i mjesto boravka?

 – Irma Kristić, Mostar.

  1. Kad i kako ste se počeli baviti trčanjem?

 – Trčanjem se aktivno bavim od 2018. godine, kada sam se upisala u Sanus Motus, prvu školu trčanja osnovanu u Mostaru, čija sam članica bila sve do prošle godine, a od ove nastupam za AK Puls Tomislavgrad.

  1. Koliko često trčite?

 – Trčim 3,4 puta sedmično. A ponekad, kada mi se posreći, i kada obaveze dozvole, ubacim i peti trening.

  1. Koja je vaša omiljena trkačka disciplina?

 – Polumaraton je možda disciplina koja se pokazala kao najbolja kada su moji lični rezultati u pitanju, pa bih rekla da je to svakako jedna od disciplina koja me najviše i privlači u zadnje vrijeme. Odnedavno sam zakoračila i u maratonske vode. Jako mi se svidjelo, i vrlo moguće da će ta disciplina postati moja omiljena u budućnosti.

  1. Koliko trka trčite godišnje?

 – Godišnje istrčim petnaestak utrka. Tu se nađu 3-4 polumaratona, nekoliko 10K  i 5K utrka, nekoliko trail utrka i jedan maraton. Cilj mi je da ove godine u svoj kalendar ubacim što više trail utrka, jer sam prošle godine propustila većinu njih, a te utrke su mi uvijek odlične i budu dobar pokazatelj koliko sam zapravo spremna i treniram li dovoljno na cesti.

  1. Koliko pari patika za trčanje koristite i koje su vam omiljene?

 – Ne opterećujem se previše sa brojem patika koje ću koristiti za treninge. Volim kupiti jedne pa ih dobro potrošiti (neka pate, patim se i ja) Trenutno trčim u hokicama, model HOKA CARBON X3. Moje all time favorite su ipak Saucony, model Kinvara. Svi modeli od 10 do 13 su light, w/ low drop and minimal support, i idealne za moje nogice. Na trail staze nosim HOKA Speedgoat4 model. Sad ću ih zamijeniti, vjerovatno za iste.

  1. Ako vam je to važno, podijelite sa nama lične rekorde (npr. na 5K, 10K, 21.1K, 42.2K…).

 – Moji PB-ovi na 5K: 19:40, 10K: 41:30, 21.1K: 1:30:31, 42.2K: 3:23:19.

  1. Šta vam se sviđa i ne sviđa u trčanju?

 – Još uvijek mi se sviđa trčanje, i nadam se da neću osjetiti zasićenje, ili zamrziti ga. Uvijek se sjetim zašto sam počela i koliko mi je zapravo trčanje pomoglo da u život unesem zdrave navike, organizaciju i disciplinu kojih je možda falilo do tada.

  1. Najdraži i najteži dio trkačkog treninga?

 – Oni trenuci navale emocija i razdraganosti koju osjetim kada završim trening je nešto najbolje. Kada mi se ništa ne da, a onda izađem na stazu i odradim intervalni trening i riješim bezvoljnost i glavobolju jednim udarcem, to je ono što nas trkače oduševljava kod trčanja. Teži dio treninga su možda ponekad lošiji vremenski uvjeti (iako smo mi Hercegovci postali imuni na sparinu, i na buru pa nam više ništa ne može proći pod “loši uvjeti”) ili kada ste primorani odgoditi planirani trening.

  1. Preferirate li trčati sami/u grupi/sa partnerom?

 – Preferiram trčati solo. To je neko vrijeme kada se ispričam sama sa sobom. Nerijetko isplaniram cijeli naredni dan; što kuhati za ručak, kako riješiti neke zadatke i nedoumice, gdje putovati, koje utrke prijaviti… Nekada samo pustim Spotify running playlistu i ispjevam se pošteno. Uglavnom, samo neka je zabavno. Nije mi mrsko trčati ni sa ekipom. Tu se skupljaju korisne informacije, o trčanju, opremi, utrkama… o životu, naročito ako se nakon 10K trčanja svrati na pivo i bruskete u Teco, ljepota.

  1. Omiljena trkačka trening ruta?

 – Volim trčati “krugove na Džemi”, kako mi od milja zovemo atletsku stazu na Univerzitetu Džemal Bijedić. Na njoj sam odradila najviše treninga. U posljednje vrijeme sve više trčim i neke gradske rute. Kada je lijepo vrijeme uputim se i u obližnji gradski park Trimuša. Idealan je za početnike koji žele da se okušaju u trail trčanju.

  1. Kojih se svojih trkačkih rezultata/postignuća najradije sjetite?

 – Uh, bilo je tu dosta finih trenutaka. Izdvojila bih prvi polumaraton u Metkoviću, prvi maraton u Ljubljani, prva 10K istrčana ispod 50min. Maraton u Boki prošle godine, istrčan za 3:23:19, iako pripreme nisu išle po planu i sve je ukazivalo na to da ću možda i odgoditi utrku za neku drugu godinu. Podršku, vjeru i ljubav koju su mi pružili prijatelji kada sam stigla na cilj, to je moj najveći trkački uspjeh do sada.

  1. Preferirane trke na kojima ste učestvovali u BiH i inostranstvu, i zašto?

 – Drago mi je što sam na većini utrka koje se organiziraju kod nas u BiH imala priliku učestvovati. Prednost takvih utrka je što su nam blizu, ne iziskuju posebnu organizaciju oko puta, smještaja, i nisu prevelik trošak. Meni posebno drage su: Duvanjska desetka, Konjički cener, Mostarski polumaraton, Sarajevski polumaraton, sve trail utrke, posebno Čvrsnica Ultra Trail, Duvanjski Pingvin i Vučko trail. Split Half ima posebno mjesto u mom srcu, kao i Ljubljana Marathon, gdje sam trčala prvi maraton. Prošle godine sam trčala u Boki i preporuka je da ju svakako uvrstite u svoj kalendar za 2024. godinu.

  1. Trke koje su vas razočarale, i zašto?

 – Nijedna me nije razočarala. Neke su možda imale neke propuste; od nekih sam organizatora možda očekivala više. Te sam, jednostavno izbrisala sa popisa, i to je to. Idem tamo gdje se osjećam dobro, i dok trčim, i nakon trčanja.

  1. Najdraži benefit koji vam donosi trčanje/takmičenja/trke?

 – Trčanje mi je terapija. Treniram kako bih unaprijedila sve aspekte svoga života. Trke i takmičenja su mi praznici. Tada slavim svaki ostvareni uspjeh i pobjedu. Radujem se svakom svom PB-u, jer često sam, kao i svi mi, samokritična i sklona podcjenjivanju vlastitih mogućnosti, pa svaki trkački izazov koji savladam samo mi je dokaz da, sve što zamislim, mogu i ostvariti.

  1. Kako se motivirate za trčanje?

 – Najviše me motivira činjenica da odrađeni trening znači: bolja i zdravija ja. Većinom se trčanje pokazalo kao dobar način da se opustim, oraspoložim, nađem rješenje za neke probleme. Motivacija su mi često i druženja sa prijateljima trkačima. Trčanje nikada nije uzalud potrošeno vrijeme, kako neki misle.

  1. Pratite li atletiku i imate li trkačkog uzora?

 – Nemam trkačkog uzora. Pratim atletiku. Naročito me fasciniraju ultra trail trkači, pa rado pratim sve što objave Kilian Jornet, Ryan Sandes, Jim Walmsley, Mathieu Blanchard, Courtney Dauwalter i Camille Herron. Volim pratiti prenose maratona iz velikih evropskih gradova i Olimpijske igre. Od kada se bavim trčanjem, filmovi i knjige sa tom tematikom su mi postali također jako interesantni. Trčanje je prelijep sport i u njemu se može itekako uživati.

  1. Da li biste, i zašto, drugima preporučili trčanje?

 – Naravno, trčanje bih preporučila svima. Nije monotono, nije teško, nećete umrijeti, i neće vam uništiti koljena. Ono što ćete sigurno: biti zdraviji, izgledati puno bolje, smršati, biti veseliji u društvu, naučiti se disciplini i znati cijeniti vrijeme koje provedete sami sa sobom.

  1. Trkački cilj za budućnost?

 – Biti u mogućnosti još dugo se baviti trčanjem. Do starosti, pa da i sa 70 trčim maratone. Izbjeći, kao i do sada sve velike povrede, i ostvariti lične rekorde. Istračati maraton u Lisabonu. Malo mi za sreću treba.

  1. Možda imate neku ideju/misao/detalj/poruku koje biste dodali, a nismo vas pitali?

 – Nemam vala, MT ekipa sve ispitala. Ogolila sam svoju trkačku dušu do dna.

Vaši komentari

Banner