MT REFLEKTOR: Igor Isanović

MT REFLEKTOR (32): Predstavljamo Igora Isanovića.

1074
Foto: Andrej Vištica
Banner
Banner
Banner

  1. Ime, prezime i mjesto boravka?

 –  Igor Isanović, Sarajevo.

  1. Kad i kako ste se počeli baviti trčanjem?

 – Dugo godina sam u biciklizmu, (brdski biciklizam) te sam početkom 2017. godine počeo trčati i spremati se za prvu trku, i nakon 2 mjeseca „priprema“ sam istrčao prvi Splitski polumaraton za 2h.

  1. Koliko često trčite?

 – U prosjeku 4x sedmično, nekad i 6x ovisno o ciklusu, inače sam triatlonac ne samo trkač, pa često imam brick trčanje koje traje kratko, ali broji se kao trčanje.

  1. Koja je vaša omiljena trkačka disciplina?

 – Izdvojio bih polumaraton.

  1. Koliko trka trčite godišnje?

 – Godišnje u triatlonskom smislu imam 3 glavne trke, na početku, na sredini i na kraju sezone, sve ostale trke radim iz čistog zadovoljstva, bez posebnih priprema, bude ih 10-tak u godini.

  1. Koliko pari patika za trčanje koristite i koje su vam omiljene?

 – Trenutno 4 modela, u rotaciji, za dužinu, za tempo, za lagane treninge i jedne za trail. Svi modeli su Saucony Endorphin, izdvojio bih Endorphin Pro 3.

  1. Ako vam je to važno, podijelite sa nama lične rekorde (npr. na 5K, 10K, 21.1K, 42.2K…).

 – Kako sam već naveo, cestovne trke koristim više kao treninge i provjeru forme, svi ovi rezultati su pretežno iz punih sedmica treninga, i bez posebne pripreme za tu trku, jer mi je glavni akcent pripreme za triatlon. Trkački rekordi: 5K: 20:20 Metkovska petica 2023, 10K: 42:51 Zenički noćni cener (ne sjećam se godine) ; 21.1K: 1:36:06 Zadar noćni polumaraton, 42.2: 3:58:24 Splitski maraton.

Ono što mi je bitno su rezultati sa triatlona. Half Ironman (1.9km plivanje, 90km bicikliranje, 21.1km trčanje): 4:54:50 Ironman 70.3 Poreč (Hrvatska), Ironman (3.8km plivanje, 180km biciliranje, 42.2km trčanje): 11:11:44 Challenge Roth (Njemačka).

  1. Šta vam se sviđa i ne sviđa u trčanju?

 – Sviđa mi se to što trening ne traje toliko dugo, a daje toliko puno u smislu forme, a šta mi se ne sviđa, pa ne znam baš, ono što mi se ne sviđa, ja to i ne radim.

  1. Najdraži i najteži dio trkačkog treninga?

 – Najdraži dio treninga su intervali, zanimljivo, dinamično, brzo prođe. Najteži duge lagane dionice…

  1. Preferirate li trčati sami/u grupi/sa partnerom?

 – Pretežno treniram sam, nije baš da nisam druželjubiv, ali jednostavno trening vidim kao trenutak u danu kad sam sam sa sobom i svojim mislima.

Foto: Bokeški maraton Facebook
  1. Omiljena trkačka trening ruta?

Najdraže mi je sa Šipa preko Poljina otići do Nahoreva i nazad, nema puno saobraćaja, ima jako puno brda i nekako se tu najviše opustim, kao i meni od milja naziv Ofinger run, to je ruta koju trčim ispred zgrade, doslovno u krug od 600m se znam satima vrtiti.

  1. Kojih se svojih trkačkih rezultata/postignuća najradije sjetite?

 – Nemam nešto posebno što bih izdvojio, svaka mi je draga na svoj način.

  1. Preferirane trke na kojima ste učestvovali u BiH i inostranstvu, i zašto?

 – Pretežno van BiH, jer volim da spojim ugodno sa korisnim, mali izlet sa porodicom, trke i užitak. Pretežno su to morske trke.

  1. Trke koje su vas razočarale, i zašto?

 – Svaka trka ima neke sitne propuste, tako da ne bih nešto izdvajao, nisam previše zahtjevan, dovoljno mi je da ima vode na okrepi, ostalo sam sebi obezbijedim.

  1. Najdraži benefit koji vam donosi trčanje/takmičenja/trke?

 – Najdraži benefiti su što mogu da jedem pizze, čokolade, i ostalo bez grižnje savjesti, svakako tu je i zdravlje, forma i kondicija.

  1. Kako se motivirate za trčanje?

 – Nisam osoba kojoj treba posebna motivacija za trening, ne smeta mi ni vrućina, ni zima, ni kiša, često ljeti trčim iza podne kad je najtoplije, jer volim se aklimatizirati za nadolazeću trku, zimi sam i po najgorim uslovima vani. Jednostavno trening mi je postao sastavni dio života, tako da ujutru nakon doručka ide trening pa ostale obaveze za taj dan. Treniram svaki dan, često i 2 treninga dnevno, a u godini dana jedva da se skupi 10 dana bez treninga, tako da motivacija mi je u drugom planu.

  1. Pratite li atletiku i imate li trkačkog uzora?

 – Više triatlon, a uzor mi je jedan i jedini Jan Frodeno.

  1. Da li biste, i zašto, drugima preporučili trčanje?

 – Prije svega preporučio bih svima bilo kakvu fizičku aktivnost, pa bilo to i samo hodanje i ispunjavanje dnevnog cilja od 10k koraka, za početak trčanja potrebna je samo volja i par patika, šorc/trenerka i majica, kasnije vremenom se ta oprema može mijenjati specifičnom opremom za trčanje, ali najbitnije se pokrenuti.

  1. Trkački cilj za budućnost?

 – Volio bih istrčati maraton na Ironmanu ispod 4h. Trebam samo 11 minuta brži biti.

  1. Možda imate neku ideju/misao/detalj/poruku koje biste dodali, a nismo vas pitali?

 – Poruka za sve (možda sam se malo više za triatlon okrenuo u ovom tekstu) da sve nedoumice, sva pitanja, sve što ih zanima o triatlonu mogu se javiti privatno, jer pored toga što se i bavim triatlonom takođe imam trenersku licencu ispred World Triathlon Organization.

Vaši komentari

Banner