PISMA IZ KENIJE (4): Koliko to, zapravo, košta?

U tekstu ispod predstavit ću troškove putovanja i života u Itenu.

1070
Banner
Banner
Banner

Piše: Selmir Hasanović – Lunyo

U zagradi su cijene u kenijskim šilinzima, gdje je to prikladno, u slučaju da nekome nekad zatreba.

Sve navedene cijene vrijede za ovaj period i moguće da će doći do promjena, ali navest ću primjere iz vlastitog iskustva.

Prethodna pisma iz Kenije čitajte na LINK1, LINK2, LINK3.

Viza

Prije polaska u Keniju potrebno je dobiti eVisu. Proces dobivanja vize je jako jednostavan, aplicira se online i odgovor se dobije unutar dva radna dana. Ovaj proces košta 50.25€, a viza vrijedi tri mjeseca od dana slijetanja u Keniju.

Putovanje

Putovanje u Keniju, tačnije u Iten, je veoma jednostavno i sastoji se iz tri dijela.

Prvi dio je let na relaciji Sarajevo – Istanbul – Nairobi, za koji je najbolje koristiti Turkish Airlines. Povratna karta na ovoj relaciji košta 855.27€.

Drugi dio je let na relaciji Nairobi – Eldoret. Ukoliko imate više prtljage najbolje je izabrati kompaniju Jambojet, a povratna karta na ovoj relaciji košta 141.69€.

Treći dio je vožnja iz Eldoreta ka Itenu. Za ovo je moguće unajmiti privatni automobil, koji košta 32.72€ (5000 KES). Također je moguće unajmiti privatni matatu (kombi koji inače služi za javni prevoz) i to košta 16.36€ (2500 KES), mada je to malo teže pronaći. Za ovu relaciju se, navodno, može koristiti i javni prevoz i to ukupno košta 1.64€ (250 KES), mada zbog prtljage to uopšte nije praktično.

Smještaj

Cijene smještaja u Itenu su vrlo visoke u odnosu na standard života, ali i u odnosu na cijene smještaja u BiH. Postoje dvije opcije, prva je smještaj u jednom od trening centara kojih ovdje ima mnogo, a druga je privatni smještaj, za šta je najbolje pronaći neku osobu od povjerenja ovdje koja će pomoći da se pronađe dobra opcija.

Što se privatnih smještaja tiče, cijene se uglavnom kreću od 1200 do 2000 KES po noćenju, odnosno oko 250-400€ mjesečno. Ovakvi apartmani su uglavnom namijenjeni za 2-4 osobe.

Primjeri dva apartmana koji spadaju u ovaj cjenovni rang su u galerijama.

Što se trening centara tiče, oni su luksuznija i mnogo skuplja opcija. Najpoznatije opcije su High Altitude Training Center (HATC), Kerio View hotel, JC Guesthouse, itd. Smještaj u HATC košta 40-60€ po noćenju, u ovisnosti od dužine boravka i vrste apartmana. U tu cijenu je uključeno korištenje bazena, teretane i privatne atletske staze, što je u Itenu zaista rijetkost. Najjeftinija opcija za mjesečni smještaj u ovom trening centru iznosi preko 1300€.

Remote rad

S obzirom da je postalo moderno biti digitalni nomad, ta opcija je moguća i u Itenu, jer je konekcija dovoljno dobra i stabilna za sve potrebe online komunikacije. Ukoliko se izabere privatni smještaj bitno je vlasniku naglasiti zahtjev za dobrom konekcijom, kako bi se dobila 5G konekcija koja je veoma dobra. Ponekad se desi da nestane struje (sat vremena sedmično, u prosjeku), ali s obzirom da konekcija ide preko SIM kartice i modemi imaju baterije, konekcija je uvijek dostupna.

Dobro je imati i rezervnu opciju u vidu mobilnog interneta koji je dostupan ukoliko imate kenijski broj telefona. Cijena za 10 GB mjesečno iznosi 6.55€ (1000 KES), za 40 GB 19.64€ (3000 KES), itd.

Voda i hrana

Voda je uvijek dostupna u apartmanu i može se koristiti za sve osim za piće. Najbolje je kupovati flaširanu vodu, koja je uvijek dostupna u marketima. 20L te vode košta 3.14€ (480 KES).

Što se hrane tiče, cijene su više nego povoljne za voće i povrće koje se može kupiti na svakom koraku. Naprimjer, 10 banana košta 0.65€ (100 KES), toliko košta i 5 avokada ili 5 manga, jedna lubenica košta 0.98€ (150 KES), itd.

Cijene u marketima su malo veće i sličnije cijenama kod nas, a mnoge luksuznije stvari su čak i skuplje. Npr. 800ml omekšivača za veš košta 4.73€ (750 KES).

Kenijski štand I

Prevoz

Postoje dvije opcije za javni prevoz: matatu (kombi) i boda-boda (motor taksi).

Matatu vozi na relaciji Iten – Eldoret i košta 0.65€ (100 KES) u jednom smjeru.

Boda-boda je glavno sredstvo prevoza unutar Itena i za kraće relacije košta 0.33€ (50 KES), a za malo duže 0.65€ (100 KES).

Od nas stranaca (mzungu, kako nas oni zovu) se uvijek očekuje da platimo više, bez obzira šta kupujemo, a pogotovo za javni prevoz. Ukoliko ne želite plaćati više, sa Kenijcima se uvijek može jednostavno pregovarati i obično vrlo brzo popuste.

Također je moguće rentati automobil što dnevno košta oko 20€ (3200 KES), s tim da se u Keniji vozi lijevom stranom, a i pravila u saobraćaju skoro da ne postoje pa ovo baš i nije jako dobra opcija.

Tradicionalna kenijska koliba

Usluge

S obzirom da su u Itenu veš mašine rijetka pojava ili ih uopšte nema, veš se pere na ruke i za to je moguće unajmiti nekoga. Jedno pranje košta 3.23€ (500 KES), a u tu cijenu se može dogovoriti i dodatno čišćenje apartmana i eventualno kuhanje.

Masaže su ovdje veoma popularne, ali postoje različite cijene za Kenijce i strance, obično je ta razlika dupla. Od mzungua se očekuje da masažu plate 6.55€ (1000 KES), a moguće je pregovarati da se ta cijena spusti i na 4.52€ (700 KES). Jedan termin uključuje masažu cijelog tijela u trajanju od 60-90 minuta.

Kenijski štand II

Teretana

Treniranje u teretani ovdje uopšte nije popularno i rijetko ćete vidjeti Kenijce da to rade. Zato su i cijene uglavnom prilagođene našem, a ne kenijskom budžetu. Postoji par teretana ovdje, a dvije popularne opcije su Kerio View, gdje je cijena čak 75.86€ mjesečno (12000 KES) i JC Guesthouse gdje je cijena 26.19€ mjesečno (4000 KES).

Bankomati i novac

U Itenu postoji nekoliko bankomata, tako da je dovoljno imati kreditnu karticu koja podržava transakcije u inostranstvu. Najbolja opcija za podizanje novca je KCB bankomat, gdje je provizija po transakciji nekoliko eura (svaki put je drugačije, nekad razlika bude čak i po 10€ po transakciji). Maksimalan iznos po jednoj transakciji je 261.88€ (40000 KES).

Zanimljivo je da Kenijci imaju i jako praktičan sistem plaćanja pod nazivom M-Pesa (online novac). Za korištenje toga potrebno je imati kenijski broj telefona koji košta 0.65€ (100 KES) te je korištenjem navedene aplikacije moguće plaćati apsolutno sve, u marketima ili slati novac nekome na njegov broj telefona uz minimalnu naknadu.

Dakle, ukoliko želite doći u Iten npr. na mjesec dana, računajući troškove putovanja u oba smjera i privatnog smještaja za taj period, to bi vas koštalo oko 1500€.

Vaši komentari

Banner