9. ZAGREB21 – ZAGREBAČKI PROLJETNI POLUMARATON: Trkački vjesnik proljeća

Već devet godina proljetno buđenje zagrebačkih trkača događa se neposredno ispred Nacionalne i sveučilišne knjižnice kad se na startu ZAGREB21 – Zagrebačkog proljetnog polumaratona okupi gotovo dvije tisuće trkača (ove godine 24. 3. sa startom u 8:30 sati).

550
NSK start s drona
Banner

Moje trčanje – trcanje.net

Utrka je premijerno održana 2016. godine s 1000 trkača na tri dionice – polumaraton, 5km i polumaratonska štafeta (4 člana).

Standardni termin početka proljeća karakteristika je utrke koja je uspješno održana i u vrijeme pandemije Covid19 kada je većina ovakvih utrka otkazivana ili održana u tzv „virtualnom“ izdanju. Doduše, tada je ZAGREB21 imao malo izmijenjeni termin, ali ni to nije spriječilo trkače da se nađu na startu ispred NSK i otrče svoje dionice, a ujedno je 2020. ZAGREB21 bio i službeno Prvenstvo Balkana u polumaratonu na kojem su hrvatske olimpijke Matea Parlov – Koštro i Bojana Bjeljac osvojile ekipno zlato za Hrvatsku.

Od 2022. Zagrebački proljetni polumaraton nalazi se u kalendaru Svjetske atletske federacije sa statusom World Athletics Road Label Race što je pokazatelj organizacijske kvalitete utrke, a i kvalitete samih trkača koji dolaze na utrku. Naime, osim velikog broja rekreativaca koji se raspodjele na dionicama od polumaratona, štafeta i utrke na 5km, na polumaratonu nastupaju najbolji hrvatski dugoprugaši uz odlične europske i svjetske trkače te trkače iz cijele regije. Trkači iz Bosne i Hercegovine redoviti su sudionici utrke i vjerujemo da će ove godine nastupiti u rekordnom broju.

Anja Fink, pobjednica 2021., slovenska prvakinja u polumaratonu

Sama staza, osim što je atraktivna i zanimljiva, vrlo je brza i na istoj se mogu postići odlični rezultati. Tako najbolje vrijeme u muškoj konkurenciji iznosi 62:15, kenijskog trkača Panuela Mkunga, dok je kod žena najbrža bila također Kenijka, Lelei Lilian Jepkemboi s vremenom 72:35 – oba rekorda su iz 2022. godine.

Panuel Mkungo drži rekord staze sa 62:15

Polumaraton starta ispred NSK i u prvom, velikom krugu prolazi Ulicom grada Vukovara, Savskom cestom, kroz Prisavlje, preko Mosta slobode trkači ulaze u Novi Zagreb gdje optrčavaju Velesajam i Bundek te se vraćaju nazad do starta gdje im nakon toga preostaje jedan manji krug od 5km s ciljem također ispred Nacionalne i sveučilišne knjižnice neposredno uz fontane. Trasa spaja mnoge kulturne i poslovne znamenitosti Zagreba pa tako trkači nakon što startaju ispred Knjižnice prolaze pored KD Vatroslav Lisinski, pored Zagrepčanke, Vjesnikovog nebodera, zgrade HRT-a, Zagrebačkog velesajma i na kraju pored Muzeja suvremene umjetnosti.

Svi trkači se prijavljuju putem online prijava koje su otvorene i već je prijavljeno više od tisuću natjecatelja, a do kraja veljače vrijede cijene redovnih prijava za sve dionice. (LINK). Prije same utrke preuzet će brojeve i bogate startne pakete, a svi koji završe utrku dobit će i finišersku medalju. Ona svake godine predstavlja jedan od simbola Zagreba, a ove godine je to prepoznatljivi zagrebački tramvaj.

Program počinje već u petak, 22. ožujka 2024. podjelom brojeva u lobiju NSK, za subotu večer (19h) predviđena je utrka na 5km, dok je start polumaratona, zajedno sa štafetnim utrkama u nedjelju ujutro, 24. ožujka 2024. u 8:30h. U svakom slučaju, organizatori (AK Maksimir i AK Maraton 2000) najavili su za ovu godinu rekordan broj trkača, odlične rezultate i možda rekord staze te izvrsnu atmosferu. Glavni sponzori ovogodišnje utrke su HEP, Jana, Herbalife i Heineken 0.0 uz ostale partnere i pokrovitelje.

Vaši komentari

Banner