7. NOĆNA ULIČNA UTRKA ”KAKANJ ZA 5”: Osjeti snagu trčanja

Sedma po redu noćna ulična utrka "Kakanj za 5" se održava 3. avgusta 2024. godine.

423
Banner

Moje trčanje – trcanje.net

Trči se ustaljenom putanjom koja se sastoji od dva puna kruga po centru grada. 

Organizatori vide ovu utrku kao alat kojim se žele suprotstaviti trendovima modernog društva u kojima prevladavaju mobiteli, televizori i drugi digitalni uređaji. Umjesto toga, žele potaknuti sudionike da se izdignu iz udobnosti svojih domova i izađu na stazu kako bi iskusili snagu i zadovoljstvo fizičke aktivnosti.

Link za prijavu

Ova utrka ima poseban fokus na privlačenje što većeg broja djece i žena, s namjerom da promovira ravnopravnost spolova u sportskim aktivnostima te da stimuliše najmlađe na aktivan i zdrav način života. Organizatori su odlučni u tome da potaknu lokalno stanovništvo da se uključi u sportske aktivnosti. Posebna draž ulične utrke je što čini jedinstvenu priliku za građane da od pasivnih posmatrača postanu aktivni sudionici sportskog događaja.

Ulične utrke zadnjih godina postaju pravi sportski, zabavni, turistički i marketinški hit širom svijeta. Obzirom da se odvijaju na otvorenom, u strogom centru, grada privlače masovnu publiku.

Posebna draž uličnih utrka je istovremeni nastup vrhunskih profesionalnih sportista i rekreativaca, a među njima je u pravilu i veliki broj poznatih ličnosti iz javnog i društvenog života i biznisa. U Bosni i Hercegovini je evidentan pad stadionske publike i vidljivo povećanje interesovanja za događaje na otvorenom ili  takozvane outdoor događaje. Kakanjska utrka je već nekoliko godina jedina ulična utrka u zeničko-dobojskom kantonu.

Ulične utrke su prilika lokalnim zajednicama da iskuse nešto pozitivno i nešto drugačije od uobičajene svakodnevnice. Donose znatno više koristi u odnosu na uložena sredstva.

Očekuje se oko 400 trkača na stazi. Osim glavne utrke bit će upriličena zabavna utrka na 400 metara za djecu.

Organizator i ove godine očekuje podršku volontera koji će pomoći u organizaciji događaja i pobrinuti se za sigurnost sudionika.

Jedna od posebnosti kakanjske petice je da je u dosadašnjih šest izdanja imala samo tri pobjednika. U muškoj konkurenciji na prve dvije utrke je pobijedio rahmetli Osman Junuzović iz Doboja, a na zadnje četiri Uroš Gutić iz Nevesinja, dok je u ženskoj konkurenciji neprikosnovena Alma Hrnjić sa pobjedom na svakoj od dosadašnjih utrka.

Kao prethodnih godina nastoji se pokazati senzibilitet prema osobama sa invaliditetom i iste potaći na uključivanje u društveni život i sportske aktivnosti. Osobe sa invaliditetom su oslobođenje kotizacije.

Pokrovitelj utrke je općina Kakanj, a veliku tehničku pomoć u organizaciji pruža JU KSC Kakanj koja je na neki način i suorganizator ovog događaja. Zajedničkim naporima udruženja ‘KA plus’ i JU KSC do sada je uspješno realizovano šest izdanja utrke.

‘Kakanj za 5’ je već prepoznatljiv i po jednoj od najnižih cijena kotizacije (20 KM – puni paket) uz sasvim solidne novčane nagrade pobjednicima.

Organizator poručuje da je utrka otvorena za sve počevši od profesionalnih atletičara, rekreativaca i totalnih početnika i poziva sve koji mogu da učestvuju u ovom događaju i osjete fizičku i mentalnu snagu trčanja.

Vaši komentari

Banner
Podijeli objavu
Prethodni članak2. GREEN LAKE TRIATHLON: Još 13 dana za prijave!
Sljedeći članakMT REFLEKTOR: Uroš Gutić
Moje trčanje - trcanje.net je prvi bh. specijalizirani web portal o trčanju. Cilj nam je popularizacija i promoviranje trčanja, prije svega u Bosni i Hercegovini. Osobit naglasak stavljamo na promociju prirodnih ljepota i kulturno-povijesne baštine naše zemlje.