(VIDEO) 8. IGMANSKI CENER: Promjene na trasi, uz manjkavosti, donijele i odlične predispozicije za budućnost

Trka koja je prvi put održana 2017. godine je dobila svoje osmo izdanje prošlog vikenda, ali u novom ruhu.

621
Foto: Ednan Turalić

Tekst i video: Ersan Bijedić

Ranije održavana u organizaciji AK Novi Grad Sarajevo dosta popularna trka na 10km biatlonske staze na Igmanu – Veliko Polje, je dobila novog organizatora, URS Trčanje i to, a zatim i novi koncept.

Više o rezultatskom dijelu priče o Igmanskom ceneru čitajte na LINK-u.

Događaj je nadograđen na dvije distance i ukupno tri trke koje su imale novi start i cilj kod hotela Monti. Na svoje su stigli oni kojima je bilo puno četiri kruga po 2,5km na Igmanu pa se sad starom stazom trče samo dva kruga za trku od 5 kilometara, dok trka na 10km ima jedan trail krug. Ovom stazom se trči i 10K Canicross trka. Sačuvana je i tradicija lijepog druženja svih učesnika uz grah po završetku takmičenja.

Cestovna trka (izuzev oko 600m makadama) na 5km je protekla besprijekorno, dok je prvo izdanje trail trke na 10km donijelo dosta pomutnje u samoj završnici, odnosno poslije 8 kilometara kad su, po tumačenjima učesnika, mnogi bili u problemu ispratiti markaciju staze. Organizatori su po ovom pitanju prihvatili odgovornost na sebe ističući izvinjenje na društvenim mrežama udruženja: „Svjesni smo da je moglo bolje u pogledu markacije drugog dijela 10k staze i rasporeda volontera, te bismo vas zamolili da prihvatite naše izvinjenje ukoliko je došlo do zabune prilikom čitanja markacija koje smo postavili“, naveli su.

Generalno, nova staza Igmanskog cenera koja vodi kroz prelijepe šumske predjele, uz bolju pripremu, ima odlične predispozicije na ovu manifestaciju privući šarolik krug (cestovnih i trail) trkača. URS Trčanje i to svakako ima dovoljno ljudi i kapaciteta da to postigne.

Djelić atmosfere sa Igmana prošlog vikenda možete pogledati u našem video prilogu.

Vaši komentari

Banner