USPJEŠNI VETERANI: Osam elemenata koji ih drže kompetitivnim

Maraton je disciplina izdržljivosti i nije rijedak slučaj da maratonci - veterani ostvaruju izuzetne rezultate i pobjeđuju u apsolutnim kategorijama na maratonima diljem svijeta.

722
Foto: pexels.com

Pripremio: Đani Kosović

Eksplozivnost i sama mišićna masa, karakteristična za mlade trkače u ovoj disciplini nije od presudnog značaja.

Da godine ipak čine svoje, svjesni su svi trkači veterani, bez obzira na nivo spremnosti i uspjehe koje nižu. Nama starijima, često je potrebno više vremena da se zagrijemo, te nam generalno treba i duži period za oporavak, kako od povrede, tako i od nekog zahtjevnijeg treninga.

Međutim, postoje trkači, u rekli bismo poznim trkačkim godinama, koji svojim izvedbama i prikazanim rezultatima na utrkama jednostavno govore da su godine samo broj te da se mogu takmičiti na najvišem nivou i sa puno mlađim kolegama trkačima. Naravno, konstantnost trenažnog procesa je ključna, ali i mudro planiranje treninga, odnosno izrada posebno prilagođenih programa priprema.

U nastavku su neki od elemenata koji ovakve veterane i dalje drže dijelom elite te donekle pokazuju put kojim se treba kretati u ovim godinama.

  • Treniranje u grupama (i sa mlađim trkačima)

Ovo je dobar motivacijski savjet, prije svega što ćete se lakše odlučiti da izađete na trening, znajući da vas tamo očekuje društvo i ljudi sličnih ciljeva. S druge strane, trčanje uz mlađe trkače vas dodatno motiviše te imate i sami osjećaj da ste dosta mlađi nego što to brojke kazuju. Svakako jedno dobro i pozitivno iskustvo koje vrhunski motiviše zrelijeg trkača na dodatni napor u trenažnom procesu, a samim tim i na očekivano kvalitetnije rezultate.

  • Biranje trenera

Standardni trening programi su više efikasni za mlađe trkače, iako je uvijek bolje i idealnije raditi po personaliziranom trening programu. Trkači veterani, zbog svojih specifičnosti i dodatnih specifičnih potreba ipak moraju potražiti idealnog trenera, koji ima dosta iskustva te koji će na najbolji način prilagoditi kako pojedine trening sesije, tako i cjelokupne programe priprema za pojedini maraton. Trener trčanja će naravno i odrediti optimalan broj utrka i vrsta samih utrka kako trkač ne bi pokupio neku ozljedu ili došao u fazu pretreniranosti i iscrpljenosti. Ovi postulati naravno važe i za mlađe trkače, ali oni su po prirodi stvari otporniji i veća je vjerovatnoća da će pregrmiti sva opterećenja bez ozbiljnijih posljedica od trkača veterana. Pored samih trenera, trkački veterani imaju dovoljno vlastitog iskustva i znanja da ne trebaju trenere u svojim godinama, već samostalno kreiraju i osmišljavaju svoje programe priprema i pojedine treninge.

  • Ne žive u prošlosti

Umjesto da upoređuju svoja lična najbolja vremena i rekorde postignute u mnogo mlađoj životnoj dobi, elitni trkači veterani postavljaju nove ciljeve i fokusiraju se na rekorde u svojoj starosnoj kategoriji. Svjesni su da neka od najboljih vremena teško da se mogu ponoviti ili poboljšati s velikim vremenskim odmakom, ali zato ne klonu, već motivaciju traže na drugi način. Danas većina maratonskih utrka ima i kategoriziranje po starosnim kategorijama tako da veterani imaju za šta da se takmiče i ostvaruju ponovo vrijedne rezultate.

  • Njihova motivacija im je uvijek na umu

Trčanje obično ima neki motiv, nešto zbog čega trkači generalno trče. I dok je čovjek mlađi trčanje se nekako podrazumijeva, treba odraditi trening i spremiti se što bolje za neku utrku npr. Međutim, kod trkača seniora, fokus samog trčanja je često na drugim stvarima, svjesnosti oko vlastitog zdravlja, odnosa prema drugim ljudima i sl. Često je potrebno imati jasan fokus i motivaciju te aktivno razmišljati i javno isticati ove stvari. Sve to veteranima daje dodatnu motivaciju, a samim tim i kontinuitet u uspješnosti na utrkama.

  • Prilagođavaju vježbe snage i tehnike istezanja

Poznato je da je s godinama sve teže očuvati i razvijati mišićnu masu, prijeko potrebnu za kvalitetno trčanje. Također, s godinama, trkači generalno postaju sve krući i tehnike istezanja postaju sve značajnije u procesu trčanja. Stariji trkači, iskustveno će pronaći tehnike koje im odgovaraju i generalno više će raditi na vježbama snage kako bi očuvali mišićnu masu. Specifičnosti svakog trkača dolaze sve više do izražaja kako se godine redaju te tako veterani, iskustveno, vrlo dobro znaju na koji segment se fokusirati kod vježbi snage i generalno aktivnosti koje su prateće samom trčanju, joga, istezanje, masaže i sl.

  • Zamjenski sportovi

Često trčanje, bez zamjenskih sportova, stvara sve veći pritisak na tijelo starijeg trkača te trkač često ostaje povrijeđen ili umoran od pretreniranosti, opterećenih zglobova i posebno problematičnih koljena. Zamjenski sportovi tj. cross – trening, postaju sve značajniji u ovom periodu. Umjesto svakodnevnog trčanja, trkači seniori se sve više okreću smanjenoj kilometraži, ali povećanoj kvaliteti svake trkačke trening sesije, a ostatak vremena provode u zamjenskim sportovima i treninzima koji daju sličan ili isti efekat (npr kardio), ali uz značajno manje opterećenje zglobova. Takvi su primjeri bicikliranje, plivanje, korištenje specijaliziranih mašina, eliptično biciklo, veslanje i sl.

  • Prepoznaju ozbiljne povrede od povremenih

Iskusni trkači znaju da tijelo često reaguje bolno i ozljeđeno poslije neke od napornijih trening sesija ili jednostavno usljed prenapornih dijelova trening programa priprema. Međutim, postoje te bolne faze koje trkači jednostavno prepoznaju kao povremene i manje opasne od onih koje su ozbiljne i prijete dugoročnim prekidom trenažnog procesa tj, trčanja uopšte. Ove razlike mogu biti ključne kod odluka o vrsti i nastavku trenažnog procesa, korekcijama u planu kratkoročno ili dugoročno i veliko trkačko iskustvo koje seniori posjeduju ih čini spremnijima da bolje odrede ove vrste prepreka. Manje iskusan trkač će, ako igra na sigurno, neku manju nelagodu percipirati kao ozbiljnu ozljedu te nepotrebno dugo izbivati sa treninga, dok će s druge strane jednako neiskusan trkač zanemariti ozbiljno upozorenje koje mu njegovo tijelo javlja te riskirati nastavkom treninga ozbiljnu i dugotrajnu povredu.

  • Temeljito biraju doktore

Veterani obično imaju posla sa doktorima, na žalost zbrajanje godina je nepovratan proces i to tako treba i prihvatiti. Međutim, brojni su primjeri gdje odlazak ljekaru neće donijeti ništa dobro trkaču, kako zbog pojedinih doktora gdje je prvo, osnovno i jedino pravilo da se prestane s trčanjem, tako i s druge strane doktora koji nedovoljno ozbiljno priđu rješavanju uzroka problema, umjesto što se bave posljedicama.

Razumijevanje trkača, njihovog stila života i životnih prioriteta, pored stručnosti i profesionalnog pristupa liječenju i dijagnostici, sigurno je od velikog značaja za svakog trkača, naročito aktivnog veterana.

(Izvor: runnersworld.com)

Vaši komentari

Banner